• Rekeszsérv - mikor múlik el?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

        43 éves nő vagyok. Majdnem két hónappal ezelőtt fura tünetek vittek orvoshoz. Olyan érzésem volt, mintha levegőt nyelnék folyamatosan, ami megmarad buborékként a torkom és a gyomorszájam környékén. Ettől állandóan büfögnöm kellett, amitől kicsit megkönnyebbültem, de csak percekre. Előtte pár napig volt savas visszaáramlásom is, akkor bevettem Zimpax 20mg tablettát, ezt még háziorvosom javasolta.

        Ezekkel a tünetekkel a háziorvos beutalt a gasztroenterológiára. A hölgy, aki felvett a listára, azonnal gyomortükrözésre írt be, bár mondtam neki, szeretnék előtte orvossal beszélni, de azt válaszolta, ott lesz erre is lehetőség. Hát, nem volt. Mikor március 27-én elmentem a tükrözésre, ott egy fiatal orvos nem igazán tudott válaszolni arra, mi ez a levegőbuborék érzés, viszont rábeszélt, ha már itt vagyok, csináljuk meg a tükrözést, a gasztroenterológus úgyis leküldene. A tükrözés eredménye: biopszia negatív, rekeszsérv, enyhe felmaródások a garat és a nyelőcsőben. Ezt elmondta, de azt nem, mindez mit jelent: mit tegyek, mit egyek, hogyan múlik el? A levegőbuborékra azt mondta, próbáljak meg ne odafigyelni rá. És felírt gyógyszerjavaslatot a háziorvosomnak, mivel ő nem szakorvos, mást nem tehet.

        A gyógyszer, amit szedek a Zimpax, de már 40 mg-os adag, illetve iszom Salvus vizet is, nem egyszerre. A gyógyszert este szedem be étkezés előtt, a vizet reggel iszom, tízórai előtt. A tüneteim az egy hónap alatt picit talán enyhültek, vagy csak kezdem megszokni ezt a feszítő érzést. Úgy érzem, a hasam puffadt, és mikor wc-re megyek sem túl jó, mert nem igazán tudok erőlködni ott, mert úgy érzem, az erő nem lefelé hat, hanem fölfelé: azaz inkább büfögésérzésem van tőle, mint wc-ben való megkönnyebbülés.

        Ha eszem, közben nincs rossz érzésem, de utána egy fél órával olyan, mintha az elfogyasztott étel a gyomorszájam és a torkom között állna és ez az érzés nehezen múlik el.

        A büfögés még mindig megkönnyebbít, ám néha már hányingerem van ettől az állandó bélmozgástól (?), amit vagy direkt vagy önkéntelenül produkálok.

        Azt szeretném ezek után megkérdezni, egy ilyen rekeszsérv milyen tünetekkel jár? Azokkal, amit leírtam, vagy valami más gond is lehet? A rekeszsérv elmúlik magától, vagy már örökké ilyen diszkomfort érzésekkel kell élnem? Mit lehet tenni? A tabletta ilyenkor elég, vagy kellene mást is szednem?

        Vagy menjek vissza a gasztroenterológiára és ragaszkodjam egy orvoshoz, akinek mindezt elmondhatom? Kicsit félek ettől, olyan rossz érzés így szívózni, azt gondolják, hogy hisztis vagyok, nincs türelmem... és félek attól is, újra tükrözni akarnak, bár ez talán irreális félelem.

        Elnézést a hosszú beírásért! Köszönöm előre is válaszukat! Tisztelettel: Anita

        WEBBeteg szakértő válasza a rekeszsérv témában

        A rekeszsérv azt jelenti, hogy a mellüreget és a hasüreget elválaszló rekeszizom szárai szétcsúsznak ott, ahol a nyelőcső átjut az említett izmon. Ennek következtében a gyomor egy része a mellkasba kerülhet, így az alsó nyelőcső-záróizom funkciója sérül, reflux betegség alakulhat ki. Ha jelentős méretű a rekeszsérv , az elfogyasztott étel a mellkasba herniálódott gyomor-részben megállhat, mellkasi feszítést, étel-visszacsorgást okozva. Véleményem szerint az Ön panaszait nem ez okozza, hanem a fokozott levegőnyelés. Evés-ivás-beszéd közben mindenki nyel le több kevesebb levegőt, de az erre hajlamos embereknél, főként stressz-szituációban ez igen jelentőssé válhat, az állnadó felhasi puffadás és böfögés leggyakoribb oka. Javaslom, tudatosan figyeljen a levegőnyelés kerülésére (gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezés, alapos rágás, lassú kortyokban történő folyadékfogyasztás). A rekeszsérv egyébként általában mobilis, mértéke a hasri és mellűri nyomásviszonyoktól függ (hasüri nyomás emelkedésekor pl. préselésénél fokozódik).


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-06-01 15:49:55; Megválaszolva: 2010. június 01., 15:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés