• Hasmenés probiotikum szedése mellett

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Ur!

        Eradikációs kurát irtak elő 7 napra, mivel pozitiv lett a szövettani vizsgálat is, és a h2-kilégzéses vizsgálat is.Pozitiv lett a Dysbakterózis-kilégzés is., de laktóz-intolerancia is felmerült/a kilégzés és a panaszok miatt is:puffadás, hasmenés-székrekedés váltakozása, hányinger, gyomor-bélfájdalmak, görcsök/. Azóta probiotikum készitményeket szedek/laktiv, normaflor/-sajnos össze-vissza.Kérdéseim:

        1. Az össze-vissza szedett sokféle probiotikumtól lehet-e problémám? Ha igen, milyan tünetekkel? lehet, hogy ez is okozhatja a panaszok egy részét?! mit lehet ellene tenni, azon kivül, hogy abbahagyom szedésüket? Meddig lehet szedni a probiotikumokat max.? Mennyi ideig kell kihagyni őket ujabb kura előtt? Rossz ötlet-e ha váltogatom őket pl.hetente, kéthetente?

        2.Eradikációs kuránál/amoxicillin, claritromicin, omeprazole/ probiotikumot is javasolnak/mivel antibiotikumtól többször kaptam hasmenést. A normaflór, és a laktivot hogyan használjam a kura mellett? A kura előtt hány nappal, alatta hogyan, hányszor szedjem, utána meddig szedjem, milyen dózisban, és melyik fajta a jobb, szerencsésebb? esetleg a kétfélét váltogassam?                                                                                                                    tisztelettel:jános

         

        WEBBeteg szakértő válasza a emésztőszervi panasz témában

        A probiotikumok maximum lágyabb székletet, enyhe hasmenést okozhatnak, de ezt is csak akkor ha a javasoltnál jóval nagyobb dózist vesz be valaki. Az általános javaslat a probiotikumok fogyasztására a havonta 1 hétig való alkalmazás. Az egyes probiotikumok között a bennük lévő baktériumtörzsek fajtájában, mennyiségében illetve a hozzáadott vitaminokban, kiegészítőkben van. A gyógyszertárban kapható készítmények általában mind alkalmasak a bélflóra regenárálása. Fontos azonban a probiotikumok mellett prebiotikumok fogyasztása is, hiszen ez adja a normál bélflóra tápanyagát. Antibiotikum mellett a kúra felétől kezdődőnek javasolnám szedésüket 1 hétig. Az, hogy melyik készítmény a legjobb Önnek, egyénileg kell kitapasztalni. (Kiegészítéként megemlíthető, hogy egyetlen, vényre kapható probiotikus készítmény van, mely nem baktérium, hanem élesztőgomba-flórát tartalmaz, ez nem érzékeny a járulékos antibiotikum-szedésre, Enterolnak hívják).


        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-03-07 10:22:43; Megválaszolva: 2010. március 07., 10:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: