Axialis hiatus hernia, gastritis chr. erosiva, reflux oesophagitis

Tisztelt Doktor Úr! Két havi Zimpax szedése után ismételt felsőpanendoscopos vizsgálaton vettem részt. Sajnos nagymértékű javulás nem következett be. A vizsgálat eredménye (részletek): A cardiagyűrű tág, kb. szilványi hiatus hernia látható, felette a nyelőcső ny.h.-ja hyperaemias. A gyomor levegőbefuvásra jól tágul, foltokban hyperaemias. Az antrumban számos erosio is látható, innen biopsia történt (az eredményét még várjuk) . A pylorus kerek, szabályos. A bulbus és a duodenum leszálló szára ép. Végig epés reflux látható. Vélemény: axialis hiatus hernia, gastritis chr.erosiva, reflux oesophagitis. Jav: Pariet, Cerucal, Venter Szeretném megkérni, hogy segítsen értelmezni ezt az eredményt, mert az orvosom egy picit szűkszavú volt. Mennyire súlyos ill. mennyire kezelhető eset vagyok? Várhatok javulást a most felírt gyógyszerektől? Válaszát köszönve, tisztelettel!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza rekeszsérv témában

Kedves Kérdező!


az antrumban erosiok: aró felmaródások a gyomor nyálkahártyáján, a sav illetve az epe okozta nyálkahártya-károsodás, melyet adott esetben súlyosbíthat H. pylori fertőzés is (a biopsia részben ennek kimutatására történt) . A nyombél ép. Leírása alapján a Zimpax terápia tényleg nem volt igazán hatásos, az újonnan kapott kombináció újabb, erősebb savgátlót és a nyelőcső-gyomor motilitását elősegítő szert is tartalmaz. Emelett nem szaba elfelejteni, hogy gyógyulás igazán az életmód rendezésétől várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezés, szénsavas italok kerülése, ágyban fejvég megemelése, Salvus vizes ivókúra, hasűri nyomás csökkentése (fogyás) és nem utolsó sorban a stressz megfelelő feldolgozása.Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Kérdés: 2009. július 14., 12:07; Megválaszolva: 2009. július 14., 12:07
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok