Epeműtét és szoptatás

Tisztelt Doktor Nő/ Úr!

 

Lányomnak egyre gyakrabban (heti rendszerességgel) vannak epe görcsei. Az ultrahangos eredmény szerint több 4-5 mm-es köve van. A diétát már nem lehet jobban tartani, mivel alaposan odafigyel az étkezésekre, és folyadékot is napi 4-5 litert megiszik. A legutóbbi görcsnél műtétet javasoltak. A probléma az, hogy van egy  3, 5 hónapos kislánya, aki 2-3 óránként szopik.. Sajnos annyi tej nincs, hogy a baba etetése mellett több napra valót  lefagyasszon. Ha üvegből táplálnánk a kicsit amíg a lányom a kórházi tartózkodik, félünk attól, hogy nem fog visszaállnia szopásra illetve attól is tartunk, hogy az anyukának elapad a teje. Érdeklődni szeretnék, hogy van e valamilyen tanácsa, mit tegyen a lányom, hogy minél későbbi időpontra tolódjon a műtét, illetve hogyan lehetne elérni, hogy a műtét ne befolyásolja a tejelválasztást.

Válaszát várom

 

Üdvözlettel: Tóth Mária

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza epekő témában

Kedves Tóth Mária!

A kérdés nem könnyű, igazán jó választ sem tudok adni. Ha szigorú diéta mellett is ismétlődnek a görcsök, indokolt a műtét mielőbbi elvégzése, a szövődmények elkerülése végett is (az epekövek közös epevezetékbe való jutása hasnyálmirigy-gyulladást, epeuti elzáródást okozhat) . Véleményem szerint laparoscopos műtéttel néhány napos bentfekvéssel megoldható a probléma, érdemes olyan intézményt keresni, ahol esetleg a baba is bent lehet az anyukával, így a közvetlen műtét körüli időszakot leszámítva, folytatható lenne a szoptatás. A szoptatásmentes napon-napokon pedig fejéssel lehet a tejlválasztás intezitását fenntartani.Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Kérdés: 2009. július 07., 16:07; Megválaszolva: 2009. július 07., 16:07
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok