Vékonybél biopszia eredménye

Tisztelt Plósz Doktor Úr!

Korábban kapott válaszát köszönöm!
Idő közben vékonybél biopsziát is csináltak, aminek az alábbi eredménye lett:

Biopszia eredménye:
- makroszkópos leírás: 1 db színesgombostűfejnyi szürkésfehér szövetgöb
- mikroszkópos leírás: vizenyős duodenalis nyálkahártyarészlet, a bolyhok kiszélesedtek, kissé lelapultak, helyenként egymással összefolyt bolyhok felszínén a kehelysejtek száma gócokban csökkent, egy-egy helyen a felszíni hámban lyphoid infilratio mutatkozik. A cryták-bolyhok arány a crypták javára mérsékelten eltolódott. 
DG: Partialis boholyatrophia II. stadium (PBA II)

 

Olvastam olyan írásokat is, amik szerint ez a PBA II még nem egyértelműen lisztérzékenységet jelez.

A korábbi vérvétel eredménye:  
- Gliadin IgG   7, 860 U/ml  kétes
- Gliadin IgA   4.480 U/ml  negatív
- Transzglutamináz at, IgA 273, 237 U/mol (negatív 50 alatt)
- Transzglutamizás at, IgG   35, 799 U/mol (negatív 25 alatt)

Két kérdésem lenne:

1. A kezelőorvos csak a az IgG eredményeket vette figyelemba. Az IgA eredménye ha nem a lisztérzékenységet mutatja, akkor milyen egyéb allergiát/érzékenységet?

2.Kérdezném, az Ön véleményét is,  hogy a fenti diagnózis véglegesnek tekinthető-e - valóban lisztérzékeny vagyok és nincs esély a vélemény megváltoztatására - vagy esetleg érdemes további vizsgálatokat is elvégezni, mint pl. EMA vagy a génvizsgálat.

 

ELŐZMÉNY

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Az alábbi laborvizsgálat ételmezésében kérném a segítését.  
A háziorvos sajnos nem tudott nyilatkozni, a gasztroenterológiára pedig meglehetősen sokára kaptam újabb időpontot. 
Hasmenésem nincs, nem is volt, inkább az ellenkezője a jellemző. Viszont a reflux-gyanú felmerült.
Ez az eredmény azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel lisztérzékeny vagyok, vagy esetleg a tejcukor érzékenység is felmerülhet?
Gliadin IgG   7, 860 U/ml  kétes
Gliadin IgA   4.480 U/ml  negatív
Transzglutamináz at, IgA  273, 237 U/ml  pozitív
Transzglutamináz at, IgG   35, 799 U/ml  pozitív
Segítségét előre is köszönöm!
Bíró Melinda
 
Kedves Bíró Melinda!
Laborleletek alapján latens, potenciális lisztérzékenysége lehet (ha tünetei nincsenek) . A teljes diagnózishoz  vékonybél-biopszia is szükséges  (gyomortükrözés során) . Ezen laborértékek lisztérzékenységről nem adnak információt, bár a lisztérzékenységgel járó felszívódási zavar gyakran okoz laktózérzékenységet is.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza lisztérzékenység témában

Kedves Melinda!

Az IgA eredmény is a lisztérzékenységre utal (időnként azért nem veszik figyelembe, mert a betegek egy csoportjában IgA-hiány fordul elő és ennek következtében álnegatív a teszt) . A coeliakia igazolására a transzglutamináz elleni altitestek a legspecifikusabban, az EMA nem hordozna plusz információt. Véleményem szerint látens coeliákiája van, ami azt jelenti, hogy tényleges panasz nélkül részleges, átmeneti boholyatrophia előfordul, szerológiai pozitivitás mellett. A magam részéről javaslom a gluténmentes étrend tartást, mert a coeliákia gluténtartalmú étrend mellett fokozza a vékonybél-lymphoma (nyirokeredetű rosszindulatú folyamat) előfordulásának gyakoriságát.

Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Kérdés: 2009. május 04., 18:28; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 10:51
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok