• Haemangioma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktor nő/úr! 26 éves vagyok. Aranyér gyanujával fordultam a háziorvosomhoz. Aki labor és hasi ultrahang vizsgálatra küldött, hogy megbizonyosodjon a betegségről. A labor vizsgálatnál 3 eltérés mutatkozott.Se alfa amiláz 104, Se triglicerid 4, MCHC 318.00.hasi uh vizsgálat eredménye: A máj nem nagyobb, 8as segmentumában kb 7-8mm-es kerek echodus képlet látszik....Kimenő diagnózis: Haemangioma, bármely lokalizácioban.Ezek után probáltam elérni a háziorvosom, hogy visszavigyem az eredményeket.De 2 hétre külföldre utazott.Ez ügyben szeretném kérni a segitségét. Mi a haemangioma? Mire utal a vérkép és az uh eredmény?

        WEBBeteg szakértő válasza a haemangioma témában

        Tisztelt Kérdező!

        A haemangioma a májban lévő jóindulatú, éreredetű szövetburjánzás, mely aggodalomra nem ad okot, időszakos ultrahangos vizsgálat javasolt. Ha mérete jelentősen nő, illetve 8-10 cm-es méretet ér el, műtéti eltávolítás lehet szükséges, mert trauma hatására az elváltozás megrepedhet, életet veszélyeztető vérzést okozva. A triglicerid az egyik vérzsír-érték, valószínűleg a vérvételt megelőző napokban volt olyan étkezés, mely megemelte ezt az értéket (ha koleszerin-szintje jó, emiatt ne aggódjon). Az amiláz a szénhidrátok bontásában szerepet játszó enzim, a nyálmirigyekben és a hasnyálmirigyben termelődik, komolyabb étkezést, esetleg virusos fertőzést követően észlelhető ilyen kismértékű emelkedés. Ha az érték a normális ötszörösét meghaladja,   hasnyálmirigy-gyulladás állhat hátterében. Az MCHC pedig a vörösvérsejtek átlagos hemoglobin-tartalmát mutatja, ha többi vérkép paraméter rendben van, ez az eltérés sem ad okot aggodalomra.

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-02 20:59:13; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 16:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: