• Epekő feloldás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! 30 éves vagyok, 11 éve diagnosztizáltak nálam epekövet, jelenleg 2 db 12-12 mm-es kövem van. Panaszaim pszichikai állapotomtól függően szoktak jelentkezni: székrekedés, puffadás, teltségérzés, hasi fájdalom. Epetáji görcsöm nincs szerencsére. Tekintve, hogy a jövőben szeretnék gyereket, előbb-utóbb döntenem kell, mi legyen az epekővel. Érdekelne, mi az orvosi vélemény az egyes epekő-feloldó praktikákról: mint pl. feketereteklé kúra? Valóban fennáll általában az a kockázat, hogy egy nagyobb epekő darabokra esik az oldódás során, és beszorul az epevezetékbe? Olvastam egy fórumon, a Kötrőfű pl. nanocseppekre bontja a követ, és vizelettel távozik? Miért nem alkalmazzák ezt az embereknél, mielőtt eltávolítják az epehólyagot? Azért kérdem, mert úgy látom a neten olvasottakból, hogy sokszor nem jön el a kánaán epeműtét után sem, holott mindenki ezzel a reménnyel fekszik a kés alá. Válaszát előre is köszönöm,

        WEBBeteg szakértő válasza a epekő témában

        Tisztelt Kérdező!

        Panaszait nagy valószínűséggel nem az epekövesség okozza, így a műtét emiatt nem indikált. Azonban az epekövek a tipusos epegörcs mellett okozhatnak szövődményket (hasnyálmirigy-gyulladás, epeuti elzáródás) melynek a megoldása a terhesség alatt nagy kihívás. Az epekövek feloldása még közvetlenül az epehólyagba vezetett katéteren adott epesavakkal sem könnyű, a különböző teák pedig kialakult köveket véleményem szerint nem képesek feloldani. Egyébként a feloldó technikákkal az a probléma, hogy az epekő megjelenése az epehólyag motilitási és ürülési zavarát jelenti, így sikeres oldást követően is visszatérnek a kövek 1-2 éven belül. A nanocseppekre való bontás pedig még reklámszövegnek is rossz. Tehát szövődmény megelőzés szempontjából javasolt a műtét, a fent leírt panaszainak megszünését ne várja tőle.

        Dr. Plósz János gastroenterológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-11-19 15:30:01; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 08:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés