Pajzsmirigy- és májprobléma - Lehet egymáshoz köze?

Tisztelt Doktor Úr/Asszony! A következővel kapcsolatban szeretném segítségét kérni. 3 évvel ezelőtt még egy kórházi kezelés alkalmával mutatott ki egy vérvizsgálat magas GOT, GPT értékeket. Akkor végeztek nálam ultrahang vizsgálatot, amely során megállapították, hogy zsírmájam van. Nem fogyasztok alkoholt, éves szinten nézve olyan minimális, hogy szóra sem érdemes. Nem dohányzom, semmilyen káros szenvedéllyel nem élek. Mozgás tekintetében: Gyalog közlekedem, a munkahelyem is mozgom (de ülőmunka) , sokat lépcsőzöm, de maga csak gyaloglással 5-6 kilométert teszek meg napi szinten, ami intenzívebb sétát jelent. 15-16 éves koromban volt egy jelentős súlygyarapodásom (annó erre fogták a zsírmáj kialakulását) , körülbelül a 50-60 kg-ról híztam 80-90 kg-ra. Pontosan nem tudom meg mondani, hogy mennyi idő alatt következett ez be. Ezután történt az említett vérvizsgálat. Fél évente volt egy ultrahang és egy kontroll vérvételem a háziorvos által, ezeknek változatos eredményei voltak, de mindig a határérték felett. Gyógyszeres kezelésben, egyéb vizsgálatban nem részesültem. A Covid miatt ezek a kontrollvizsgálatok elmaradtak, de aztán Covidos lettem. Akkori problémámmal felkerestem a Covid ambulanciát, ahol vérvizsgálat alkalmával ismételten kimutatta a magas értékeket, illetve elküldtek ultrahang vizsgálatra, ahol szintén mutatkozott a zsírmáj. Akkor javasolták, hogy a Covid és a poszt-Covid tünetek lecsengése után forduljak orvoshoz, kérjek kontroll vizsgálatot. Tájékoztatottak akkor, hogy milyen következményei lehetnek a kezeletlen májproblémának, és hogy mindenképpen 2-3 hónap után az utolsó tünetekhez képest keresek fel szakorvost. Sajnos viszont közben balesetem volt (acetabulum törés, belső szerveim nem sérültek) , ami több hónapig tartó kórházi kezelést igényelt. A több, mint 2 hónapos kórházi kezelésem alatt rendszeresen részt vettem vizsgálatokon, ott is mind végig magasabbak voltak a máj értékeim, és ezen a kórházi étel minősége és mennyisége sem változtatott. Akkor az értékeimet nem vizsgálták a sérülésemre és a kórházi leterheltségre való tekintettel. Az elmúlt időszakban elkezdtem tüneteket tapasztalni mint például: - Erős izzadás minimális terhelés mellett (változó, alkalmanként egy egyszerű lépcsőzés után is csöpög a hátamról az izzadság, máskor nincs gond) - Súlyingadózás, diéta mellett sem változik érdemben (lentebb...) - Emelkedett vérnyomás - Fáradtság napközben, pedig éjszaka elméletileg "normálisan" alszom, kipihenten ébredem - Időszakosan hasmenés A tünetek miatt ismerősök javasolták, illetve a felkeresett magánlabor is javasolt egy vérvételt, amely pajzsmirigy működését is vizsgálja. Az elmúlt 2 hónapban diéta, étrendváltozás mellett jelentős súlyváltozás történt nálam (két héttel ezelőtt még 116 kg-ot mértem a mérlegen, tegnapi napon ez 105 kg volt, de ez folyamatosan ingadózik, amely oka közvetlen nem vezethető véleményem szerint semmilyen életmódbeli eseményhez) . A közvetlen rokonságban ismert pajzsmirigyes betegek (túlműködés) vannak, úgy hogy nem kizárt az öröklés lehetősége. A mai napon háziorvosomnak elküldtem az eredményt, aki arra hivatkozott, hogy a pajzsmirigyre vonatkozó eredmények hibásak, hibázott a labor, mert normál TSH mellett nem lehet nagyobb a T3 értékem, emiatt azok az értékek érvénytelenek. A májértékekre vonatkozóan további diétát, a zsíros ételek, húsok kizárását javasolta, majd 3 hónapon belül kontrollvizsgálat, és ultrahang (szokásos mókuskerék) . Mivel tisztában vagyok szokásaimmal, ezért úgy gondoltam, hogy felkeresek egy magánklinikát, hogy végre pontot tudjak tenni az ügy végére, viszont lenne kérdésem. A fent leírtak alapján a következő kérdésem lenne: A TSH, T3 és T4 értékeim alapján mekkora az esélye annak, hogy probléma van a pajzsmirigyemmel? Érdemes vele foglalkoznom, vizsgálatot kérnem? A máj és egy esetleges pajzsmirigy probléma összefügghet a fentiek alapján egymással (a súly ingadózás miatt például)? Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm! Üdvözlettel: Richárd

Dr. Dunás-Varga Veronika válasza koleszterin témában

Kedves Richárd!

Köszönöm szépen a részletes leírást és laborleletet.

Első körben a laboratóriumi leletéhez szólnék hozzá: általánosságban elmondható, hogy amíg a TSH értéke normál tartományban van, akkor nincs se túl, se alul működő pajzsmirigye. Túlműködés esetén azt várnánk, hogy a TSH szint alacsony lesz magas T3 és T4 mellett ,alulműködés esetén magas TSH-t észlelünk alacsony T3 és T4 mellett. Vannak szubklinikus formák, ami azt jelenti, hogy a T3 s T4 hormonszintek rendben vannak, de a TSH eltérése már jelzi, hogy itt bizony nem működik jól a rendszer. Szerencsére ez sem látható Önnél. Tekintettel, hogy családjában van pajzsmirigybetegség és Ön még nagyon fiatal, évente egy alkalommal ellenőriztetném a pajzsmirigy funkciókat, mert az alul illetve túlműködés tünetei későbbi életkorban is megjelenhetnek. Ha eltérés jelenne meg, abban az esetben kérnék további vizsgálatokat ( pl. UH, autoimmun panel)

A kérdésének második felére reflektálva (hogy összefügghet-e a máj és pajzsmirigy probléma egymással): a szervezetünkben csaknem minden összefüggésben áll mindennel.

A tünetek közül, amiket felsorolt a legtöbbet rá lehet húzni a pajzsmirigy túlműködésre, de ezt a laboratóriumi lelete nem támasztja alá.

( Viszont a leírtak alapján bennem egy másik diagnózis is felmerült, ami Önnél kialakulóban lehet: metabolikus szindróma. A Nemzetközi Diabetes Szövetség kritériumrendszere szerint akkor diagnosztizálható a metabolikus szindróma, ha a hasi (centrális) elhízás mellett még másik két követelmény is teljesül: kóros triglyceridérték, kóros HDL-cholesterinérték, kóros vérnyomásérték, kóros éhomi vércukor. )

Kérdés: 2022. november 09., 19:16; Megválaszolva: 2022. november 09., 21:28
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Esterin tabletta szedése
Tisztelt Szakértő! Magas a koleszterinem  (7 körül) és a pulzusom is hosszú évek óta szapora. sok káros mellékhetásról hallottam a...
Összbilirubin
Az lenne a kérdésem, hogy a mostani vérvételnél 21, 7 volt az összbilirubin értékem.Ez nagyon magas? Mi lehet az oka? Mit tehetek ellene? A...
Cholangitis
2004 évben epekő műtét által eltávolították az epehólyagomat.Ezt követően megnőttek a májenzim mutatók.Különösen igaz ez ha koleszterin...
Étrendkiegészítő szedése
Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék hogy az alább leírt étrend kiegészítőt (fehérje) ehetem-e? Napi egy adagot? Epe elfolyási problémám...
Bélflóra állapota és neurológiai...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy december elején átestem egy vírusos hasmenésen utána december 20-án pedig covid fertőzésen...