Fekély antibiotikumtól?

Tisztelt Doktor ÚR! Covid után kezdődtek panaszaim, hirtelen erős gyomorégéssel, erős hányingerrel, étkezés után. Majd egy este borsófőzelék, tükörtojással megevése után ki is hánytam a savat, egy nagyon pici piros vérrel. Mondjuk két csepp. Háziorvosom megemelte reflux miatti Nolpaza-m a duplájára/2*40mg/,s kaptam mellé /40*2/ quamatelt is. Ez segített, de gyakran kell rennie-hez fordulnom a sav miatt. Ez Szeptember legelején volt, s ma 09,28.-án ismét kihánytam a savat, mely sárga volt most is, kis piros vérrel. Kb 3 csepp. Utána felfújódtam, de megkönnyebültem. Ilyenkor persze a gyomorszály körűl szúr, fáj. A két hányás között nemigen volt súlyosabb gondom, max fájt a gyomrom kicsit, gombóc a torokban érzés,gyomorszály irritáció. Okt. 14-re van időpontom gyomortükrözésre. Váltassam le addig valamelyik gyógyszert? Lehet attól, mert a quamatelt kihagytam pár napig? Kihozhatta ezt az egészet sumamed antibiotikum? Szaladjak a kórházba? Köszönöm. Tisztelettel. András

Dr. Plósz János válasza savas panasz témában

A panaszfokozódást valószínűleg a Covid-fertőzés okozta, nem az antibiotikum. Ilyenkor általában nem a sav sok (a 2x40mg Nolpaza mellett lényegi savtermelés nincs), hanem a gyomornyálkahártya sérülékenyebb. Szerintem szaladni nem kell, megnézni érdemes (az időpont erre jónak tűnik). A Nolpaza mehet tovább 2x40mg-ban, hozzá vagy a Rennie vagy Gaviscon, Talcid használata rutinszerűen. Sürgető akkor, ha a hányás gyakoribbá válik, jelentősebb a vérzés.

Megválaszolva: 2022. szeptember 29.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Gyomorsavas panaszok
Tisztelt Doktor Úr! Már kb. március eleje óta küzdök gyomorsavas panaszokkal (savanyú íz a szájban, fájdalom a szegycsont mögött, nyelési nehézségek,...
Merckformin XR okozta állandósult...
Furcsa hasfájás mitől lehet?
Mikrobiom vizsgálat, hiányzó...
Gyomorpuffadás-szédülés összefügghet e?
Puffadástól szédülés, ritmuszavar