Gyomorsavas panaszok

Tisztelt Doktor Úr! Már kb. március eleje óta küzdök gyomorsavas panaszokkal (savanyú íz a szájban, fájdalom a szegycsont mögött, nyelési nehézségek, korábban éjszakai fulladás-érzés). A panaszokkal az éjszakai fulladás miatt az ügyeletes orvoshoz fordultam (hétvége volt), aki Ludeát írt fel (mivel gyermeket szeretnénk, azt mondta, csak ezt lehet), és azt mondta, a panaszaimat valószínűleg régebb óta fennálló reflux okozza. Valóban volt korábban többször is elhúzódó torokgyuladásom nagyon enyhe tünetekkel, az ügyeletes doktornő szerint azok hátterében is a reflux állhatott. Mindenesetre most március elején kétféle antibiotikumot is szedtem, és úgy éreztem, a savas panaszok ennek hatására törtek elő. Azóta is szedem a Ludeát, már több mint 5 hete 2x1-et (20mg-ot), de a panaszaim nem szűntek meg, bár enyhültek valamelyest: éjszaka már nem fulladok, és a szegycsont mögötti fájdalom sem olyan erős már, de étkezések után rendszeres, és a nyelési nehézségek is megmaradtak, pedig diétázom is, és nem eszem semmi olyat, amit nem szabadna. De van, hogy még keksz, banán vagy zabkása után is érzem, hogy megy föl a savam. Emellett Salvus vizet is iszom, és Reflux teát is ittam (most abbahagytam, mert a leírás szerint 4 hét után szünetet kell vele tartani), és ha nagyon soknak érzem a savam, Rennie tablettát is veszek be. A körzeti orvosommal csak telefonon tudtam beszélni a járványhelyzet miatt, azt mondta, a járvány csillapulta után menjek majd be hozzá, mert elküld kivizsgálásokra. Illetve mikor ismét felhívtam, a szegycsont mögötti fájdalom miatt elküldött a sürgősségire, ahol megállapították, hogy az nem szív eredetű. Emellett Gaviscon szedését javasolta a Ludea mellett, amitől gyomorfájásom és hányingerem lett, így ezt pár nap után abbahagytam. Az lenne a kérdésem, normális-e, hogy ez a probléma gyógyszer és diéta mellett is ilyen hosszan fönnáll. Mennyi idő után reménykedhetek a javulásban? Lehet, hogy valami más okozza a panaszaimat, amit most nem tudnak kivizsgálni? És jó-e, hogy ilyen szigorúan veszem a diétát, vagy ezt is túlzásba lehet vinni? Már elég sokat fogytam, pedig egyáltalán nem voltam túlsúlyos korábban sem. Pedig étvágyam van, és nagyon sokszor vagyok éhes, mert igyekszem kis adagokat enni. A Salvus víz és a tea fogyasztása jótékony hatású a gyógyszer mellett, vagy ez is lehet túlzás? Illetve még egy kérdésem lenne: az utóbbi néhány napban úgy érzem, a nyelési nehézség rosszabb lett: ez nem evés vagy ivás közben jön elő, hanem attól függetlenül. Mintha többszöri próbálkozás után tudnám csak lenyelni a nyálamat, közben úgy érzem, levegőt sem kapok. Pedig alig van nyálam. Az egész olyan, mint valami enyhe görcs. És ahogy végül nyelek, egy enyhe fájó érzés mintha a jobb fülem felé terjedne. Ez is lehet a savtól, vagy ez valami más? Korábban allergia gyanúja is felmerült. Köszönöm a türelmét!

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Plósz János válasza a savas panasz témában

Reflux-betegségnek a 2x20mg Ludea tartós szedése mellett mindenképp javulnia kellene, mert ez a dózis szinte teljes savtermelés-gátlást hoz létre. Az, hogy a panaszok még továbbra is fennállnak, amellett szól, hogy más diagnózist kell keresni. A nyelési nehézség, ha jól értem, nem az, hogy a falat elakad, hanem hogy úgy érzi, a nyálat nem sikerül lenyelni vagy váladék van a torkán? Mert a falatelakadás, a fájdalmas nyelés mindenképp riasztó tünet, endoscopos vizsgálat elvégzését igényli (rosszindulatú folyamat okozta térfoglalásra utalhat). A nyáltermelés zavara okozhat nyelési zavart és nyálkahártya-károsodást, ezért Sjögren-szindróma irányába is érdemes vizsgálódni (nyál- és könnymirigyek autoimmun károsodása). A refluxon kívül a Plummer-Vinson szindróma okozhat ilyen tüneteket, sajnos itt nem ismerjük a kiváltó okot, ebből adódóan standard terápia sincs, vas- nyomelem- és vitaminpótlást javaslunk. Diétázni a feltételezett reflux miatt nem kell szigorúan, a tényleg csak arra érdemes figyelni, hogy ne legyen tele a gyomor (gyakori, kis étkezések).

Kérdés: 2020. április 20., 15:11; Megválaszolva: 2020. április 20., 20:05
Kérdések és válaszok: Egyéb
allergia vagy más
Bizsergés végtagokban
Van-e teendőm a köv. vérkép...
Beütöttem a fejem