Merre induljak el a leírt emésztési problémámmal?

Tisztelt Doktor Úr! 2022.08.11-én kivették a vakbelem (laparoszkóp) 13-án hagytam el a kórházat. A patológiai diagnózisom: Heveny féregnyúlvány gyulladás, általános hashártya gyulladással. (K3500) Varratszedésig Clexane injekciót kellett adnom magamnak (10 napig) . Sajnos elkövetettem azt a hibát, hogy műtét után egy héttel ettem hekket (08.19-én) és nagyon durva hasmenésem lett kb 4 napig (napi kb 7-8 alkalom) . Állaga vizes, folyós. Azelőtt, tekintettel arra, hogy diétáznom kellett (keksz, krumpli stb) , nem nagyon vettem észre különösebben változást, igaz székletem is alig volt, mert keveset ehettem. Én egészen addig azt hittem, hogy a hekk miatt lehetett, varratszedésen (08.23-án) is azt a visszajelzést kaptam a sebésztől, hogy valószínűleg a hekk miatt van. (Műtét után egy héttel olajban sült hekket nem szabadott volna enni...) A hasmenésem sajnos a mai napig nem szűnt meg teljesen. (08.09-én lesz 3 hét) Gyakorisága lecsökkent, viszont a napi 3-4x alkalom sajnos jelenleg is fenn áll, leginkább étkezések után 1-2 órán belül. Székletem folyós, nyálkás, és megmerem kockáztatni, hogy enyhén pirosas (véres?) Étkezésem terén azt tapasztaltam, hogy tej és tejtermékek fogyasztása utána 2 órán belül mennem kell wc-re, de van hogy hamarabb. Hasfalam enyhén puffadt, viszont semmilyen fájdalmam nincs, nem görcsölök, nincs lázam, nem fáj semmim, széklet ürités sem jár fájdalommal. Jelenleg még nem zártam ki teljesen a tejtermékek fogyasztását. Normaflore probiotikumot is szedtem, illetve Lopediumot is (ebből keveset, összesen 3x) . Nem szeretnék látatlanban pontos diagnózist kérni, de kérem Doktor Úr szíves iránymutatását, tanácsát, esetleg miben tudnék változtatni, illetve merre induljak el? Köszönettel, Varga Emese

Dr. Plósz János válasza hasmenés témában

Első körben a laktóztartalmú ételeket kellene teljesen kihagyni illetve laktóz-intolerancia irányába vizsgálódni (ha ez pozitív akkor a laktózmentes étrend maradna is folyamatosan). A panaszt okozhatja a műtét-antibiotikum kezelés-diétahiba okozta bélflóra károsodás, irritabilitás is. Érdemes probiotikumot megpróbálni tartósabban (min. 1 hónap), enni gyakran, rendszeresen, egyszerre kicsiket. Gyógyszeresen Duspatalin tabl. 2x1-es dózisban való szedése segíthet. Ha a panasz nem szűnek meg ennek ellenére, akkor további kivizsgálás szükséges.

Kérdés: 2022. szeptember 05., 10:09 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 05., 11:13
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Nagy mennyiségű széklet
Vizes hasmenés
Udvozlom! Hasmeneses panaszaim 6 napja kezdodtek, pentek reggel, amelyek pentek ejszakara fokozodtak, es utana 2 napon keresztul eleg erosek voltak - napi 5-6...
Székletproblémák
Tisztelt Doktor Úr! Korábban már írtam Önnek, röviden összefoglalom az előzményeket: Diagnózis (gyomortükrözéssel): I. Partialis villus atrophia...
Heti 1 napon hasmenés
Tisztelt Doktor úr! 38 éves nő vagyok, ez elmúlt évben nagyon sok vizsgálaton estem át. Az előzőekben már kaptam választ Öntől, miszerint...
összefüggés
mintegy féléve tartó hasmenés főleg hajnali órákba.éjjel vagy korai órákban kezdenek a beleim morogni és aztán kezdődik egymás után három négy...