Gyomorprobléma

Tisztelt Doktor Úr! Gyomorfájdalom, puffadás,teítettségérzés miatt volt már több vizsgálatom. Gyomortükrözés 2 éve atrófiás gastritist állapított meg, de nem kaptam rá semmit. Volt izotópos gyomorürülés (negatív) és a tavasszal egy gyomorultrahang (ott, mintavétel nem volt, negatív lett a felszínvizsgálat) Ennek ellenére nem javultam,sőt egyre rosszabb: hiába vagyok állandóan éhes, evés után fáj a hasam, puffadok, hol melegem van, hol fázok. Csináltattam egy gastropanelt ahol a pepszinogén I.: 5,0 (ref: 30-160 ug/L Pepszinogén II.: 6,7 (3,0-15 ug/L) Pepszinogén I/II: 0,8 (3,0-20 ráta) Gasztrin 17: 2,4 (1,0-7,0 pmol/L Helicobacter igG: 2,8 (0,0-30 EIU) Mit jelentenek ezek az értékek? Kevés a savam? Kellene-e valamit szednem vagy valamilyen vizsgálatra mennem? Sajnos egyre rosszabbul vagyok, hízni nem tudok, sőt inkább fogyok, olyan, mintha a felszívódás se lenne . Köszönöm a választ! 

Dr. Plósz János válasza atrophiás gastritis témában

Az atrophiás gastritis miatt rendszeres pár évente való gastroscopos kontroll szükséges. Az állapot általában csökkent savtermeléssel jár, de ez nem szokott panaszt okozni (a laborparaméterek ennek felelhetnek meg). Ha a gyomorürüléssel sincs gond, tényleg előfordulhat emésztési zavar is. Ezt széklet pancreas elasztáz vizsgálattal lehet igazolni, vagy emésztőenzim pótlás jótékony hatásával (Pangrol-Kreon). E mellett a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása illetve Iberogast csepp használata segíthet.

Megválaszolva: 2020. december 22.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Gyomorprobléma
48 éves, B12 és vashiányos vérszegény vagyok és pajzsmirigy alul működésem van, jelenleg a TSH, T3, T4 értékek jók. 2 évente járok gyomortükrözésre, havonta...
Preatrpofias gastritis
Kedves Doktor Úr! Van még egy kérdésem. Ez is volt a szövettanban: Diagnózis: Krónikus preatrófiás gastritis. ez azt jelenti, hogy a gyomor nyálkahártyám...
Furcsa hasfájás mitől lehet?
Mikrobiom vizsgálat, hiányzó...
Gyomorpuffadás-szédülés összefügghet e?
Puffadástól szédülés, ritmuszavar