• Aranyér vagy hámsérülés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! A következő a problémám:Két napig nem volt székletem, aztán harmadnap,erős székelési inger mellett, olyan erős székrekedésem volt, hogy azt hittem a kórházban kötök ki. Megszorult teljesen a széklet, Kb. egy óra hosszat kínlódtam mire sikerült, 1.5 liter melegvíz elfogyasztása után székelnem. Elég nagy mennyiségű széklet távozott. Ez nagyon megviselte szerintem az aranyeremet, illetve a végbelemet is, mert nagyon fájt utána, égő érzés is volt.Még nem szültem, de talán az is hasonló lehet ehhez, persze más szempontból. Aztán utána még egyszer székelnem kellett, akkor már lágy széklet távozott, nem láttam benne vért, de miután felálltam és megnéztem, a kövezeten észre vettem két kicsi sötétebb vércseppet, ami már talán szennyezett volt kicsit a széklettel is. Másnap már normálnak mondható széklet távozott, azt hiszen vért nem láttam benne. De tegnap a széklet végében, tetején, egy élénk piros darabot véltem felfedezni, olyan volt, mint egy darab piros paprika, de pár napja már nem ettem sem paprikát, sem paradicsomot. Ma reggel ismét ugyan így felfedeztem a tetején egy ilyen piros darabot, melyet első ránézésre nem is tudtam megállapítani, hogy vér-e. WC papíron megszemléltem, tényleg olyan volt, mint a piros paprika, de a wc papíron azért maradt egy kis vérnyom. Még mindig fáj, mikor közeledik a székelési inger, és csíp is, és természetesen székelés közben és utána is fáj még, és olyan maró érzés. Reparon kenőcsöt használok, illetve kamillás ülőfürdőt. Úgy érzem belül fáj, nem látom, hogy kijött volna az aranyerem. Bár külső aranyereim vannak, de szerintem nem az fáj. Már félek a székeléstől, hogy fáj, illetve vért látok benne. Mikorra várható, hogy ez elmúlik, és nem vérzik? Ez belső aranyér lehet, vagy esetleg hámsérülés? Még azt megjegyezném, nem tudom fontos-e, hogy van egy nagy miómám, étvágyam jó, és nem fogytam. Általában véve normálisnak mondható székleteim szoktak lenni, és mindennap. Mostanában elég kevés vizet iszom, és talán az étkezésem sem volt nagyon megfelelő.Elég ijedős típus vagyok, és félek mi lesz ebből. Ugye nem valami komoly probléma ez? Előre is köszönöm válaszát? Tisztelettel: Dóra

        Dr. Plósz János válasza a széklet témában

        Valószínűleg nyálkahártya-sérülés alakulhatott ki (belső aranyér jobban vérzik, berepédés jobban fáj). Mindenképp érdemes a székletet lágyítani (bő folyadék- és rostfogyasztás, rendszeres testmozgás) valamint az eddigiek mellett székelés előtt Laxa-clean készítményt használni, addig, amíg a fájdalom meg nem szűnik.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. március 25., 13:16; Megválaszolva: 2019. március 25., 21:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: