• Gasztroenterologiai kerdes

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor ur/Doktorno! 2 eve fennallo panaszaimmal fordulnek Onhoz.Kulfoldi orvosaim nem talaljak az okat,ezert erdeklodni szeretnek, hogy On szerint milyen vizsgalatokat erdemes meg elvegeztetnem. Tuneteim:Kellemetlen haspuffadassal es allando teltsegerzettel(gyomor-,es beltajekon)kezdodott,majd szekletem kisse nyakossa valtozott.Mostanra minden nap faj es gorcsol a bal bordaiveim alatt gyomortajekon a hasam,amely neha a hatamba is kisugaroz.Etkezes utan azonnal kellemetlen gorcsoles es nagymerteku gazosodas indul meg a beleimben,majd kb fel oran belul surgeto szekleturites koveti.Sokszor fajdalmasan puffad az alhasam,es teltsegerzet van a gyomromban leginkabb etkezest kovetoen. Szekletem tovabbra is nyakos,fekete/feher foltok lathatoak benne,ill esetenkent(foleg amikor jobboldali bordaivem alatti terulet is faj)hatarozottan sargas szinu. Hasmenesem egyaltalan nincs,tobbnyire inkabb szekrekedes jellemzo.A kellemetlen es rendszeres szekleturitestol mar a vegbelem is fajdalmas ill. viszket.Etvagyam megfelelo,lazam nem volt,hanyinger ill. emelyges nem jellemzo.Egeszsegesnek mondhatoan etkezem,nem dohanyzom,nem iszom alkoholt es aktiv eletet elek.Talan kapcsolodo tunet lehet,hogy ugyanugy kb 2 eve nem mulo koromgombaval es hajhullassal is kuzdok. Eddigi vizsgalataim: Gyomortukrozes,Hasi ultrahang,Altalonos vervetel vitaminokra kiterjedoen(vorosversejt szamom volt nem szamottevoen alacsonyabb),Verbol glutenerzekenyseg-,Szekletbol calprotectin/helicobacter/feregpete/szekletver-,Vizeletbol fertozes/protein vizsgalat Eredmenyeim negativak lettek, nem talaltak semmi korosat. Kiprobalt gyogyszerek:Fereghajto(mebendazol),Gyomorsavgyogyszer(Pantoprazol,Losecosan),Szekletlazito(Macrogol,electrolyt),Vitaminok(B1-B12,C, D3,E,K,Mg,Ca,Fe,Zn) Szives velemenyet elore is koszonom!

        Dr. Plósz János válasza a haspuffadás témában

        Ami bennem felmerül: hasnyálmirigy emésztőenzim termelés elégtelensége (széklet pancreas elasztáz vizsgálat jó rá), vékonybél bakteriális kontamináció- SIBO- (H2 kilégzési teszt laktulózzal), esetleg fokozott levegőnyelés. Ez utóbbi okozhat egyedül rögtön étkezést követő haspuffadást, gyógyszer nincs rá, csak a tudatos odafigyelés:lassú evés ivás, beszéd, az un. üres nyelések kerülése. Az első kórképben emésztőenzim-pótlás, a másodikban bélben ható antibiotikum segíthet.


        Kérdés: 2020. július 26., 12:47; Megválaszolva: 2020. július 30., 19:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: