Negatív vérkép - súlyos egészségkárosodás?

Tisztelt Doktornő/Úr! 62, 5 éves nő vagyok. 20 éve egy vesével élek, jobb oldalon vesefejlődési rendellenesség (két apró vesécske kettős uréterrel) miatt nephrectomia történt. Belgyógyászati előírásra Nebilet és Tritace tablettát szedek, az urológus javaslatára a visszatérő húgyúti fertőzések megelőzésére tőzegáfonya kivonatot, ill. egyéb étrendkiegészítőket (pl. mákolajat a csontritkulás kivédésére) fogyasztok. Rendszeres háziorvosi, urológiai és nőgyógyászati kontroll alatt állok, szűréseken részt veszek. 2015. októberében a hasi UH és 2016. februárjában a rutin vérkép teljesen negatív volt. Ugyanakkor 2016. február végén a nőgyógyászati UH 6 mm szabad hasűri folyadékot írt le. Az elmúlt félévben 2 alkalommal, novemberben és februárban 1-2 napig tartó rossz közérzettel, gyengeséggel, letaglózottsággal járó nyomó-szorító-feszítő hasi panaszaim jelentkeztek: nem bélgörcsöt vagy emésztőrendszeri puffadást éreztem, hanem mintha - talán folyadék - „kitöltötte” volna a hasüregemet, elfoglalta volna benne a helyet. A bélműködésemben semmilyen változás nem állt be, teljesen rendben van (évtizedek óta) , lázam nem volt. Jelenleg a közérzetem – a februári hasi panaszok enyhülése után is – labilis, a gondolkodásomat tompultnak érzem (olyan, mintha „butulnék”) , a mozgásom „szögletes”. Bőrelváltozásokat is tapasztalok: bőr alatti csomók (kb. 1 cm átmérőjű) alakultak ki a térdhajlatom mellett és a combomon; a korábbi néhány mellett számos újabb apró piros érgomolyag keletkezett a hasamon, karomon. Gyanúm szerint megbetegedtem annak a reform élelmiszereket előállító szegedi üzemnek a mákolajától (kb. 1 évig napi 1 teáskanállal fogyasztottam 2016.03.16-ig) , melyet a közelmúltban záratott be a hatóság rágcsálókkal történt fertőzöttség miatt (időközben kiderítettem, hogy az üzemben egérirtó szert is használtak) A belgyógyászati szakrendelésen aggályaimra azt a választ kaptam, hogy a február 11-i negatív laborértékek alapján nem indokolt további vizsgálat, a háziorvos ugyanezen a véleményen van. Tisztelettel kérem, legyen szíves útbaigazítást adni, milyen irányba, esetleg beutaló nélkül is elérhető ellátás felé tegyek további lépéseket ill. milyen újabb tünetek megjelenése esetén forszírozzam a mélyre hatóbb, speciális vizsgálatokat? Milyen maradandó egészségkárosodásra kell felkészülnöm? Köszönettel!

Dr. Szanyi Andrea válasza szerteágazó panaszok témában

Kedves Kérdező!

Az ultrahang vizsgálattal leírt 6 mm szabad hasűri folyadék panaszokat nem okozó elváltozás. Ez olyan kis mennyiségű, hogy túlzott jelentőséget nem tulajdonítanék nek, esetleg néhány hónap elteltével kontroll nőgyógyászati UH vizsgálat szóba jön. A panaszai túlnyomóan nem magyarázhatóak egy betegségkörrel. Az észlelt csomókról látatlanban nem lehet véleményt nyilvánítani, lehet zsírcsomó (lipoma) vagy más jóindulatú elváltozás. Az apró érgomolyagokról sem lehet ily módon véleményt mondanom, de mivel a laborvizsgálatokban nem mutatkozott eltérés, így feltételezhetően helyi elváltozás, nem áll mögötte vérképzőrendszeri vagy májbetegség. A korábban fogyasztott reform étrendkiegészítőnek nem valószínű, hogy jelenleg bármilyen hatása lenne, hiszen, mint Ön is említette, a laboreredmények sem utaltak ilyesmire. Továbbra is javaslom, hogy járjon szűrővizsgálatokra, lehetőségéhez képest étkezzen egészségesen. Ha mozgása megváltozását észlelte, forduljon ideggyógyászhoz, a bőrjelenségeit bőrgyógyásznak mutassa meg.

Kérdés: 2016. április 06., 14:07; Megválaszolva: 2016. április 15., 22:18

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Vélhető kortikoszteroid túladagolás
Tisztelt Cím! Nagy valószínűséggel egy egyedi probléma segítségében fordulok Önökhöz. Egy kedves ismerősömnél kb 4 évvel ezelőtt crohn...
Labor lelet elemzés
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném, ha labor leletem alapján tájékoztatna, mely orvosi szakterületet keressem fel panaszommal. Inzulinrezisztencia fennáll...
Fehérvérsejt kóros-e a labor...
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy, Érdeklődni szeretnék, hogy a csatolt labor eredményeiben van-e bármi kóros?! A fehérvérsejtszám (4.2) nem gond-e?...
Melanoma esetleges áttéttel
Tisztelt Doktor Úr! A 45 éves feleségem áttétes melanómával gondozott beteg. Az utolsó UH vizsgálat alatt 2 elváltozást találtak, egyet a jobb...
Vélhetően nem cöliákia van a...
Üdvözlöm! Előzetesen a hasi ultrahangom kapcsán beszéltünk, ahol a vékonybél mérsékelt meteorismusát állapították meg, hogy SIBO illetve...