• Egynesúlyzavar, nehézlégzés, végtagzsibbadás, puffadás

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! 24 éves túlsúlyos nő vagyok. Az alább felsorolt tünetek megnehezítik az életem. Orvostól orvoshoz járok, de ez az anyagi tartalékaimat is felemészti, és úgy érzem, semmivel sem vagyok előrébb. Kérem szíves segítségét! – 2017. decembere óta folyamatos egyensúlyzavar. Ahhoz tudnám hasonlítani, mintha folyamatosan egy hajón, bizonytalan felületen állnék/ülnék/feküdnék (ugyanis minden helyzetben jelentkezik). Állandóan jelen van, néha fokozódik, de a legtöbb esetben mérsékelt, viszont biciklire például nem merek ülni mellette. Ezzel egyidőben nyomást érzek a fejemben, mintha folyamatosan nyomnák össze két kézzel. Koponya MRI-re augusztusra kaptam időpontot, negatív lett. Ideggyógyász szerint neurológiai gond kizárható. – Karjaimban, lábaimban és az arcomban nagyjából 2018. február óta többször érzek zsibbadást, bizsergő érzést (leginkább kézfej és lábfej, de volt, hogy az egész lábszáram). Nem csak egyik oldalra korlátozódik. Ez nem állandó, de sokszor jelen van. A végtagjaim emellett sokszor elgyengülnek, főleg a karom. Olyankor úgy érzem, mintha nem tudnám tartani (akkor sem, ha épp nem fogok semmit) és sokszor megbicsaklik a kezem. Talán úgy tudnám helyesen leírni, hogy mintha érzéketlenebb lenne (például mikor a kezemmel a saját arcomhoz érek, kicsit olyan érzés, mintha nem a sajátomhoz érnék vagy nem az én kezem érne az arcomhoz). Erre az ideggyógyász Thiogamma oral 600 mg filmtablettát írt fel. A panaszok nem szűntek meg, de az a nagyon erős zsibbadás ritkábban jelentkezik. – Szívem környékén (elöl, oldalt illetve hátul) gyakran érzek szúrást, illetve fájdalmat. Ez van, hogy csak pár pillanatig tart, de néha tovább, hosszú percekig is. Nem tudom mihez kötni (például: stresszhelyzet vagy kávéfogyasztás), de a koffeines italokat elhagytam, mostanában már kávét sem iszok. Ez régebben is előfordult velem (nagyjából 16 éves korom óta), de az elmúlt majdnem egy évben sokkal gyakrabban. Kardiológusnál voltam, EKG-t illetve ultrahangot végzett. Leletek mellékelve. A pulzusom gyakran magas (nyugalmi helyzetben is 90-100 közötti). Kardiológus EKG-t és szívultrahangot nézett, azon nem látott eltérést. – Nagyjából április-május környékén nehézlégzés is jelentkezett. Ezt nem tudom fizikai aktivitáshoz, napszakhoz vagy testhelyzethez kötni, de folyamatosan jelen van azóta és ez a legkellemetlenebb, legijesztőbb érzés. Fül-orr-gégésznél, illetve tüdőgyógyásznál voltam vele. Tüdőszűrő negatív (nyári eredmény), fül-orr-gégész nem talált semmit. Tüdőgyógyász enyhe allergiát állapított meg, amire allergia gyógyszert szedek (Tamalis 10 mg tabletta rupatadin) már három hónapja. Légzésfunkciót csináltak (jelentős eltérés nem látható), asztmára kaptam első hónapban Ventolin Evohaler túlnyomásos inhalációs szuszpenziót, amit szükség esetén kellett használni (ezt még mindig használhatom, mikor úgy érzem, nagyon rosszul kapok levegőt). Azután (már két hónapja) Bufomix Easyhaler-t használok reggel-este. Ezeknek nem érzem hatását, a nehézlégzés nem enyhül, ugyanúgy jelen van és nagyon kellemetlen. Sokszor úgy érzem, hogy megfulladok és nem találok olyan helyzetet, amiben könnyebben menne a levegővétel. Gombócérzet néha van a torkomban, a nehézlégzés orron és szájon keresztül is fennáll. Úgy érzem, hogy hiába lélegzek lassan és mélyeket, a tüdőmet akkor sem tudom teleszívni levegővel teljesen és minden levegővételért meg kell küzdenem. A szobatársam azt mondta, hogy néha alvás közben úgy hallja, nehezen veszem a levegőt (mintha lefutottam volna több kilómétert, pedig az ágyban fekszem és előtte sem végeztem megerőltető fizikai munkát). – Több éve már, hogy az orrom az év minden napján el van dugulva. Folyamatosan fújom, orrspray-t is használok (például: sós, tengervizes), azonban az csak pár percig használ, utána megint ugyanolyan, mint előtte. Eddig nem volt annyira zavaró, viszont a nehézlégzéssel együtt már nagyon az. Emellett sokszor köhögök, szárazan. Ez is évszaktól és napszaktól független. A Tamalis szedése óta sem érzek javulást és az allergiám az orvos szerint szinte elhanyagolható mértékű. – Az utóbbi egy-két hónapban azt figyeltem meg, hogy sokszor felpuffadok (próbálok odafigyelni az étkezésre, de a puffadás így is jelen van). A gyomrom nem fáj, de ez a puffadás nagyon kellemetlen és olyankor mintha még nehezebben venném a levegőt. – Mióta ezek a gondok jelentkeztek, sokkal nehezebben tudok koncentrálni vagy összpontosítani. Igyekszem mozogni is, otthon légzőtornát végzek vagy gyalog járok munkába, de semmi javulás, sőt, egyre rosszabb. Kérem, adjon tanácsot, hogy merre fordulhatnék, illetve mik állhatnak a háttérben, hova menjek segítségért és megoldásért. A munkám nem stresszes, de váltani szeretnék és attól tartok, hogyha az egészségügyi gondjaim továbbra is fennállnak, nem fogok megfelelni az új munkahelyen. Köszönettel: Anna

        Dr. Árki Ildikó válasza a szerteágazó panaszok témában

        Kedves Anna! Sok-sok, panaszát olvasva felmerül a pszichés eredet valószínűsége. A puffadás miatt gasztroenterológiai vizsgálat javasolható, valamint a torokban gombócérzés (amely egyébként szintén a szorongásos kórképekre is jellemző) hátterében esetlegesen fennálló szervi betegség megállapítása végett az eddigieken kívül pajzsmirigy UH és TSH vizsgálat javasolható. Pszichiáter vagy pszichológus felkeresése mindenképpen javasolt. Érdemes lenne a túlsúly kérdésével foglalkozni, amennyiben nem áll betegség a hátterében, helyes étkezéssel, mozgással javítani rajta. Dietetikus segítségét is kérheti.


        Dr. Árki Ildikó
        Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Árki Ildikó
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. október 25., 12:10; Megválaszolva: 2018. október 28., 19:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: