Egy éve hasmenésem van, bélgyulladásom van?

Tisztelt Doktor Úr/Úrhölgy! 1 éve állandosult hasmenés-szerű széklettel élek. Anno 1, 5 éve refluxot állapítottak meg, gyomortükrözés során gyomor és nyombél hurutot, lejjebb nem mentek. Az egy éve jelentkező zsíros- lágy, nehezen letörölhető széklet miatt vastagbéltükrözésem volt, melyen minimális végbélgyulladás lett az eredmény. A gasztroenterológus doktor úr a tejtermékek teljes elhagyását javasolta, igaz, fehérjekilégzéses teszt nélkül, mivel a lágy széklet mellé rendkívüli módon gázosodom, bugyogó hangok. Fűszeres ételek gyakorlatilag kiszaladnak belőlem 3-4 óra után, emésztve, de maróan. Allergia vizsgálatom nem volt. Vér nincs Refluxra gyógyszereket csak őszi-téli időszakban szedek, mert a nyelőcsövi-garati panaszok akkor jönnek elő és a székleten nem befolyásolt ezen gyógyszerek szedése sem. A gasztroe. doktor úr nem talált semmi rendelleneset, stresszes életmódra fogja a dolgot, mivel időnként visszaáll magától a normális széklet. Ha reggeli ingert elnyomva 2 naponta megyek el üríteni, akkor kellő állagú és minőségű a széklet, de túlzott bűzös szaga-rothadásos pálinkafőzéshez hasonlítos- akkor is. Hozzáfűzném még, hogy a fenti panaszok ellenére hízom. Szervi eltérés hiányában a savcsökekntőn kívül probiutikumokat javasolt a doktor úr. Ami hatásos és azonnal visszaállította a székletem, az a háziorvos által felírt emésztőrendszeri gyulladáscsökkentő volt anno, de azt csak 3 napig lehetett szedni. A lágyabb székletet hatásait a külső zárógyűrűnél kezdem érezni már, hiába a nedves törlőkendős tisztán tartás. Egyébként a székelés megkönnyebülést hoz az álladó feszülő érzéstől, de a kiürülés érzése hiányzik. Kérdésem a következő: Lehet e a túlzott sav termeléstől bélgyulladásom? Akár a vékony bélben is, hisz azt nem nézték. Vérképem enyhén gyulladásos f.vérsejtszámot mutat, alacsony húgysavval, éhgyomri cukor 6.2, más csillagos adat nem volt benne. Alhasi ultrahang eltérést nem mutatott. 172/82 alkati adataim. cigit letettem 3 hónapja. Köszönöm válaszukat!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza a széklet témában

Leírása alapján tényleg felmerül irritabiléis bél szindróma, de a vékonybél bakteriális túlnövekedése is okozhat ilyen panaszt. Javaslom, végeztessen H2-kilégzési tesztet, ez tudja igazolni az utóbbi diagnózist. Ha tényleg ez a probléma, akkor antibiotikum-probiotikum használata mellett gyógyítható az állapot. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, rendszeres, intenzív testmozgás, a stressz megfelelő feldolgozása, pre- és probiotikumok kúraszerű használata. Gyógyszeresen a Duspatalin tabl. szedése próbálható meg 2x1 dózisban.

Kérdés: 2014. április 30., 23:02; Megválaszolva: 2014. május 02., 07:19
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomor helyreállítása.
Vélemény kérés
sovány vagyok hizni szeretnék
Veres nyálka szellenteskor
Sörélesztő intolarencia