Lisztérzékenység vizsgálat előtt

Tisztelt Doktor úr! Liszérzékenység gyanújával fordultam háziorvosomhoz ez év elején, aki beutalót adott a Gastroenterológiára. Ott csak 3 hónap múlvára kapram időpontot, április 24-ére. Ami még nagyon messze van. Glutén tartalmú ételek elhagyásával határozottan jobban lettem, de mostanában kapcsoltam, olvastam, hogy álnegatív lehet a vérvizsgálatom, előzetes diéta miatt. Kérdésem az lenne, hogy mennyi glutént kellene fogyasszak, hogy az ne adjon téves eredményt? Panaszaim, tüneteim a következők voltak: hónapok óta fennálló éjszakai megébredés, másfél óráig nem tudtam visszaaludni, forgolódtam-azaz álmatlanság. Nagyon rossz emésztés, mintha nem történne napokig semmi, leállt volna az emésztésem. Szülés után vagyok 2 éve, súlyom, túlsúlyom nem mozdul, fogyni nem tudtam. Fel voltam fúvódva, végül már borzasztóan fájt a hasam, görcsöltem, szenvedtem. Székletem nem hasmenéses ugyan, inkább szorulásos jellegű volt akkor. Halántéknál régóta kiritkult a hajam... most már ezt is ráfogom. Mióta (január legeleje) kerülöm a glutént, egy csapásra rendeződött minden. Jól alszom, nem szenvedek hasfájástól, fogytam 5 kilót. Már már azt hittem, meggyógyultam, mikor egy laza rokonlátogatásnál rántott húst, 1 db zserbót ettem, és kegyetlen napom volt, este még hánytam is. Szóval muszáj a vérteszt, de nem tudom, mennyire zavartam be a diétával. Április 24-ig mi az a minimális glutén mennyiség, amit ennem kellene, de ne is legyek rosszul, mert az nem hiányzik? Illetve most jutott eszembe, vettem egy Biocard-os gyorstesztet, azt is kipróbálnám, de drága volt ahhoz, hogy rossz eredményt adjon. Az előtt meddig, mennyi lisztest egyek, hogy jól értékeljen? Félek, a diéta miatt lecsökkent az az antigén a vérben, amit ki tudna mutatni. Napi 2-3 teáskanál búzakorpa pl. a zabkásába keverve elég lehetne? (Zabtól egyébként nem voltam rosszul... és a búzakorpától sem, mert tévedésből 1 hétig azt ettem...:) Hasi ultrahangom negatív lett. Pajzsmirigy értéke vérvételből jó. Válaszát nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pászthory Erzsébet válasza lisztérzékenység témában

Kedves Kérdező!

Azt javaslom, amíg a vizsgálatra sor kerül, minden nap fogyasszon olyan gabona-félét (zab, búza-korpa) , amitől nincs panasza.

Ha valóban liszt-érzékenységben szenved, így elkerülhető az ál-negatív eredmény.

Mivel panaszok alapján több féle emésztőszervi betegség szóba jöhet, azt javaslom, a teendőket majd egyeztesse az Önt vizsgáló szakorvossal.

Üdvözlettel:

dr Pászthory Erzsébet

Dr. Pászthory Erzsébet
Kérdés: 2014. március 20., 16:53; Megválaszolva: 2014. március 24., 10:06
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Iisztérzékenység
Kedves Tünde! 21 éves leányom lisztérzékeny. Az adalékanyagokkal kapcsolatosan elég sok félét olvastam, hogy mit lehet és mit nem lehet. Miket...
Gluténérzékenység kimutatása
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, elfogadják e hivatalosan az ételintolerancia kimutatása ujjbegyből vett vérvizsgálatát, az ún. IgG...
Lisztérzékenység és...
Tisztelt Doktornő/úr! Szeretném megkérdezni, hogy a lisztérzékenységi vizsgálathoz, szükséges a gyomortükrözés? Syncumart szedek, és nekem...
Lisztérzékenység kiújulása...
Ön szerint Kiújulhat a lisztérzékenység felnőtt korban? 2 éves koromban lisztérzékenységet diagnosztizáltak nálam. Szigorúan betartott...