Mi okozhatja a vashiányt?

Tisztelt Doktor nő/úr! Nagyjából több, mint két éve vashiány miatt kezelnek. Neo Ferro Folgamma szedését javasolta a háziorvos, azonban a vaskészletem csak apad. A kezdeti 9, 7umol/L -ről 4, 1 umol/L lett az érték. Transzferrin telítettség 5%. Ferritin 4 ug/L Hemoglobin 110g/L MCV 75, 0 fl MCH 21 pg MCHC 301 g/L Borzalmasan hullik a hajam, egyre fáradékonyabb vagyok. Mostanában ég a nyelvem is. Ezt megelégelve elmentem belgyógyászhoz, aki rögvest elküldött egy vasterhelésre, valamint gyomortükrözésre. (A menstruációm normális, nőgyógyászati panaszom nincs. A táplálkozásom változatos, és rendszeres. Bőrgyógyászati problémám sincs. Az eddig meglátogatott szakemberek (bőrgyógyászok, hajdiagnosztikusok) a hajhullás és bőrszárazság okát a vashiánynak könyvelték el) A gyomortükrözésen számos szövettani mintát vettek, amelyet csak 2, 5 hét múlva fogok megkapni. "...Inversio során cardiatájék, fornix szabad, corpus antrum lumene megtartott. Redőzet szabályos lefutású, falmozgás követhető, gyomor egyenletesen feltágítható. Nyálkahártya folytonos, az antrumban mérs. hyperaemia van, innen és a corpusból is 2-2 biopsiát veszünk (I. szövettani minta) Körülírt defect nincs. Pylorus átjárható, duod. bulbsa és a belátható postbulbáris rész szabályos. A duodenum leszálló szárából 4 biopsiát veszünk Coelialia irányába..." A vasterhelésnek nincs még meg az eredménye, azonban nem tudom, hogy jelent-e valamit, hogy a vastabletta beszedése után nagyjából az első óra után vízszerű hasmenésem volt. Nagyjából 10 alkalommal a 1, 5 óra alatt, erőteljes hasi görcsök kíséretében. Ez miért lehet? Ezek bármelyike magyarázhatja a vashiányomat? Köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza vashiány témában

A coeliakia illetve vasfelszívódási zavar magyarázhatja a tüneteit (a vashiány pedig a hajhullást és a fáradékonyságot) .

Kérdés: 2014. március 10., 15:13; Megválaszolva: 2014. március 11., 19:49
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Labor eredmény 2
Tisztelt Doktornő! Köszönöm gyors válaszát. (Triglicerid, vas aggodalmak.) Nőgyógyászati gondjaim nincsenek, legalábbis az utolsó szokásos...
Negatív tükrözés után pozitív...
Tisztelt Szakértő! 32 éves férfi vagyok, összetett problémával járom az orvosokat lassan negyed éve. Nyár elején fáradékonyság, rosszullétek...
Vashiány-gasztroenterológia...
Kedves Webdoktor! Nagyon alacsony vastartalmat (2, 1) diagnosztizáltak a vérképem alapján, azóta folyamatosan vasat szedek. A kérdésem az lenne...
Még mindig vashiány
Tisztelt Válaszadó! 2012 februárjában ezen az oldalon kaptam azt a választ a vashiányom kapcsán, hogy keressek fel egy gastroenterológust. Így...
Vashiányos vérszegénység...
Tisztelt Doktornő/úr! Vashiányos vérszegénységet diagnosztizáltak nálam, a vas: 4, 3umol/l, a Hgb: 84 g/l, Htk: 0, 312. 2008. februárban a...