Rekeszsérv

Tisztelt Doktor úr/nő! 4 hónapig történő szenvedés után kiderült a problémám, amit gyomortükrözés során állapítottak meg (Axiális hiatus hernia, reflux oesophagitis) . Helicobakter negatív. 2 hónapja szedem a controlocot (40mg) előszőr 1 utána 2 szemet naponta (ami eddig szinte semmit nem használt) . A sérv kizárodás, üszkösödés nélküli. Kérdesem az lenne, hogy a rekeszsérv az évek során valóban egyre nagyobb méretű lesz, akár a kizárodás veszélyét okozva? A műtétről is annyit mondanak, hogy szövödményes mert evés után az ember felpuffad, nem tud böfögni, rendesen emészteni, valamint az esetek nagy részében kiújul (akár pár éven belül) ami nem elég meggyőző.Ön hogyan vélekedik erről? (van esetleg ellenérv? ) Köszönöm figyelmét!

Dr. Plósz János válasza rekeszsérv témában

Nem igazán tiszta számomra a vázolt helyzet (tényleg a rekeszsérv okozza-e a panaszt, ha igen, miért nem hatnak a savcsökkentők...) . Ami egyértelmű: a rekeszsérv mérete nőhet, az általa okozott panaszok fokozódhatnak, de ez nem törvényszerű, a sérv mérete a hasűri-mellűri nyomáskülönbségtől függ. Kizáródás csak extrém nagy méreteknél valós veszély. A műtét valóban okozhat nyelési zavart, böfögési képtelenséget (bár ez leginkább csak antireflux-műtéttel kombináltan fordul elő) . Műtéti megoldás előtt mindenképp igazolni kellene, hogy valóban a rekeszsérv okozza a panaszokat, nyelőcső-nyomásméréssel, 24 órás pH-néréssel (ha igen, érdemes lehet belevágni) .

Kérdés: 2014. február 25., 09:30; Megválaszolva: 2014. február 25., 20:56
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Paraoesophagealis hiatus...
Kedves Doktor Úr, Gyomor kontrasztos röntgenvizsgálat: nagy fixált férfiökölnyi paraoesophagealis hiatus hernia, a gyomor felső fele és a cardia...
rekeszsérv, hasnyálmirigy működési...
Üdv, Alexandra vagyok 28 éves tavaly júniusban diagnoztizálták nálam a rekeszsérv és a hasnyálmirigy problémám. Korábban többszőr volt már...
Rekeszsérvem lenne?
Jó napot. 3 hónapja arra keltem, hogy ég a légcsövem, ha rágyújtok még inkább. Sajnos semmilyen antibiotikum, és gyógyszer nem vált be, úgy néz...
Rekeszizom sérv
Tisztelt Doktor Úr! Évek óta gyötör a sav és az éjszaka visszaáramló savgőz.Jan.elején voltam gyomortükrözésen és rekeszizom sérvet...
rekeszizom serv
Egy 3 cm rekeszizom servet diagnosztizaltak ez ev Juniusaban. Az lenne a kerdesem hogy ezzel a servvel szabad tornaszni (aerobik) ha tartalmaz hasizom...