Vastagbél műtét után

Tisztelt doktor úr/nő! Négy hete műtötték a vastagbelemet. Nem tumor volt, a petefészekkel együtt kellett egy darabot (6 cm) haemangióma miatt eltávolítani. Az orvosom paraffin olajat és diétát írt elő. Meddig kell a paraffint szednem? Sajnos más hashajtóhoz vagyok szokva, ezzel egyszerűen nem áll be a székletürítésem, vagy nincs, vagy egész nap hasmenésem van. Ön mit javasolna ilyen műtét után ennyivel helyette? Teljesen le vagyok gyengülve, állandóan hányingerem van, szédülök, fázom, levert vagyok. A laborértékem már a műtét előtt is azt mutatta, hogy a kálium szintem nagyon alacsony (1, 9, ezt senki nem érti, ugyanis 15 éve ugyanazt a káliumkímélő vízhajtót szedem- Amilorid -, és a hashajtó is ugyanaz) , most káliumot szedek. Mégis állandóan rosszul vagyok, és ez az állapot nagyon elkeserít. A gyomrom is nagyon problémás, mert néha nagyon sok a savam, néha viszont nagyon kevés. Válaszát előre is megköszönöm, üdvözlettel: F. Annamária

Dr. Plósz János válasza vastagbél témában

A káliumot mindenképp pótolni kell (ennek hiányában a bélműködés is sokkal renyhébb) . A parrafin már elhagyható, érdemes lenne hashajtó nélkül megpróbálni a székletrendezést (sok folyadék, rost rendszeres testmozgás) . pre- és probiotikum fogyasztása is segíthet a normális bélműködés helyreállításában.

Kérdés: 2013. március 05., 08:30; Megválaszolva: 2013. március 08., 14:40
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
vastagbéldaganat
Üdvözlöm! Olyn problémánk van, hogy a nagymamámnak (aki életében először és utoljára 56 éve volt orvosnál, amikor megszülte apukámat) 3...
Colonoscopia eredménye mit jelent?
Az endoszkópos leletemmel kapcsolatban szeretném a véleményét kikérni: A coecumba vezetem az eszközt, a colon spasticusabb falát nyákos váladék...
vastagbélfekély
Régóta fáj a bal oldalam, ég, szúr, fel vagyok puffadva.Többször is voltam már orvosnál.tükrözésen is, nem találtak soha semmit. A vastagbél...
Miért?
Jó napot kívánok! 20 éves vagyok és olyan problémám lenne hogy menstruációnál alhasamnál feszülő érzést érzek és nehezen tudok leülni mert...
Vastagbél
kedves dr, Nö/Úr, vastagbél tükrözésen estem át, 2éve mütve voltam szigmabél daganatal kettö mintát vettek le de azegyik nem értékelhetö, ami jo...