hasnyálmirigy gyulladás

Jó napot! Én hivatásszerűen űzöm a testépítést közel 10éve. 6-hónappal ezelőtt kaptam egy akut hasnyálmirigy gyulladást, amit a kórházban 6-nap koplalással átvészeltem komolyabb beavatkozás nélkül. Soha nem ittam alkoholt, nem ettem zsíros ételt és a nagyon fűszeres ételeket is kerültem és mégis elkaptam, az orvosok szerint a reflux betegségem miatt! Azt szeretném kérdezni, hogy nem-e kaphattam el azért mert pár éve 2*2 hónapig Novorapid inzulint használtam edzés utáni étkezés előtt, hogy magasabb anabolikus hatást érjek el? Vagy ha nem akkor a továbbiakban nagy odafigyeléssel, ha alkalmazom visszatérhet nekem nagyobb eséllyel a hasnyálmirigy gyulladás mint másnak? Vagy talán az anabolikus szteroidok miatt kaphattam el, mert pl.: az orvosom azt mondta, hogy attól nem lesz hasnyálmirigy gyulladása az embernek?! Kérem segítsenek e kérdések megválaszolásában és nem megszokott sztereotípiára vagyok kíváncsi, hogy minden káros, hanem tényekre! Előre is köszönöm! Csaba

Dr. Plósz János válasza hasnyálmirigy-gyulladás témában

Hasnyálmirigy-gyulladást számos ok előidézhet, a reflux azonban nem tartozik ezek közé, az inzulin (céltól független) használata szintén nem. A hasnyálmirigy-gyulladás két leggyakoribb oka a diétahiba (étkezés-ivás) , az epeuti kövesség, de ezek akkor az ön esetében nem álltak fenn. Nagyon gyakori, hogy vírusfertőzés okoz viszonylag enyhe lefolyású hasnyálmirigy-gyulladást, emellett különböző gyógyszerek-toxinok válthatnak ki betegséget valamint extrém magas vérzsír- illetve calcium-szint. Egyébként a gyógyászati célra alkalmazott szteroid-készítmények (pl. Medrol) mellékhatás-leírásában szerepel a hasnyálmirigy-gyulladás előfordulása, így én sokkal inkább a szteroidot gondolnám oknak, nem az inzulint.

Kérdés: 2013. január 18., 22:27 ;Megválaszolva: 2013. január 19., 17:38
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hasnyálmirigy gyulladás
Üdv. Crohn betegséggel diagnosztizáltak , egy hétig kórházban kellet feküdni, vizsgálatok és gyógyszer beállítás elkezdése. Reggelente Imuran...
Hasnyálmirigy gyulladás lehet?
Tisztet Dr. Szigeti Nóra! Hasnyálmirigy gyulladás esetén az első kekszes "próba evésnél". Mennyi időn belül jelentkezik fájdalom, ha esetleg még...
Hasnyálmirigy gyulladás - Mit...
Édesanyám, kb 6 hete van hasnyálmirigy gyulladással kórházban, orrszondán táplálják azóta, de nem látunk javulást. A mai napon hasi ct...
Hasnyálmirigy és alkohol
Tisztelt Dr.Szanyi Andrea! 28 éves vagyok. Két éve volt hasnyálmirígy gyulladásom. 19 éves korom óta gyakran ittam sokat, főleg rossz minőségű...
Idült hasnyálmirigy gyulladás...
Tisztelt Doktor Úr! Az után érdeklődöm, hogy idült hasnyálmirigy gyulladás meggyógyulhat? Van e esetleg példa arra, hogy idővel már nem a...