Hasnyálmirigy és alkohol

Tisztelt Dr.Szanyi Andrea! 28 éves vagyok. Két éve volt hasnyálmirígy gyulladásom. 19 éves korom óta gyakran ittam sokat, főleg rossz minőségű olcsó borokat. Ez nagyjából heti egy, néha két három kiadós berugást jelent. Napi szinten is ittam időszakonként, (két három sör) amíg végleg meg nem untam, hogy csak egy sörtől is kicsit rosszabba másnap, úgyhogy azóta csak sokat ittam vagy semmit. A gyulladást megelőző hetekben egyre gyakrabban. Azután fél évig semmi, majd hétvégente egy darabig eliszogattam, de bort semmiképp, mert az akármilyen jó minőség, akkor is savas. Egyszer volt, hogy egy üveg bort megittam, semmi bajom nem lett, de inkább sört ittam vodkával. Pár feles pár sörrel. Maximum 3 feles 2 sörrel, és kizárólag lefekvés előtt, mert ha nappal iszok, nincs megállás estig. Szóval már bő egy éve egyáltalán nem ittam, mert már nem izgat amiatt, hogy akár csak egy sörtől is már kicsit rosszabb a másnap, viszont amikor buli van, vagy rokonokhoz megyünk, akkor nem minden alkalommal, de néha azért jól esne amikor a feleségem is iszik. Csak tudom, hogy ha nem közvetlen lefekvés előtt iszok ágyban fekve tv nézés közben, akkor nem elég néhány adag. Ha egy buliban elkezdenék inni, addig bírnám, ameddig ott vagyunk szóval akár reggelig is. Szóval azt szeretném kérdezni, hogy ha egyszer egy buliban olyan kedvem lenne, hogy eliszogatnék reggelig, akkor attól megint begyulladhatna, akkor is ha nem eszek semmi zsírosat? Igazából, mint látja már nem érdekel olyan szinten az ital, mint azelőtt. Már végre családom van, és boldog ember vagyok, csak néha megkívánom, egy évben mondjuk háromszor négyszer, pedig 5ször ennyit járunk bulizni. Szóval kérem őszinte válaszát, hogy ez csak évek alatt alakulna ki újra, vagy elég egy kiadós berugás is hozzá? Arra azóta figyelek, hogy ha iszok, semmiképp ne egyek zsírosat. Ja egyébként zárójelben megjegyezném, hogy már nincs miért az alkoholba menekülnöm. Ha mégis, arra ott a xanax, csak néha azért buliban innék.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza hasnyálmirigy-gyulladás témában

Kedves Kérdező!

Nincs rá recept, hogy inkább a rendszeres, folyamatos alkoholfogyasztástól vagy az egyszeri nagyobb mennyiségtől alakul-e ki hasnyálmirigy gyulladás. Mindkét esetben felléphet. Mivel Önnek már volt hasnyálmirigy gyulladása, így még inkább nagyobb a kockázata. Biztató, hogy a rendszeres alkoholfogyasztásról sikerült lemondania, javasolnám, hogy az alkalmankénti fogyasztásnál is kerülje a nagyobb mennyiségeket. Mint említi, boldog házasságban él, ennek megőrzésében is segíthet, ha kevesebb alkoholt fogyaszt.

Kérdés: 2015. január 26., 18:57; Megválaszolva: 2015. január 27., 20:23
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hasnyálmirigy gyulladás
Üdv. Crohn betegséggel diagnosztizáltak , egy hétig kórházban kellet feküdni, vizsgálatok és gyógyszer beállítás elkezdése. Reggelente Imuran...
Hasnyálmirigy gyulladás lehet?
Tisztet Dr. Szigeti Nóra! Hasnyálmirigy gyulladás esetén az első kekszes "próba evésnél". Mennyi időn belül jelentkezik fájdalom, ha esetleg még...
Hasnyálmirigy gyulladás - Mit...
Édesanyám, kb 6 hete van hasnyálmirigy gyulladással kórházban, orrszondán táplálják azóta, de nem látunk javulást. A mai napon hasi ct...
Idült hasnyálmirigy gyulladás...
Tisztelt Doktor Úr! Az után érdeklődöm, hogy idült hasnyálmirigy gyulladás meggyógyulhat? Van e esetleg példa arra, hogy idővel már nem a...