Hasnyálmirigy gyulladás után

Kedves Doktor Úr! Idén május 22-én epekővel illetve a vele járó görcsökkel kórházba kerültem és mikor 2 nappal később megcsinálták a szájon keresztüli endoszkópos beavatkozást, közvetlen utána heves hasi fájdalmaim lettek, amelyek csak erősödtek. Mint kiderült hasnyálmirigy gyulladásom lett és 1 nap múlva epehólyag gyulladásom is. 1 héttel később intenzív osztályra kerültem, ahol nem sok jóval biztattak a súlyosságát illetően. Összesen 5 hétig voltam kórházban, de azt, hogy mennyire károsodott a hasnyálmirigyem csak a következő kontroll CT-nél fogják tudni megmondani. Egyenlőre már annak is örülök, hogy cukorbeteg nem lettem. A hasnyálmirigybe beültetett stent sajnos 1-2 cm-re felcsúszott, így az orvosom azt mondta, hogy augusztusig biztos nem fog hozzányúlni, addig várjuk meg, hogy a gyulladás elmúljon, de azt mondja, hogy elképzelhető, hogy a stent kivételével kétszer ennyire be fog gyulladni a hasnyálmirigy és azt már nem biztos, hogy túlélem. Gyerekkorom óta hipochonder vagyok, a doktornak erre a megállapítására nem számítottam és azóta is csak ez jár a fejemben. Valóban ilyen veszélyes ez? Nem létezik olyan hasnyálmirigy specialista, aki ezt ki tudná venni? Mivel az epehólyagom tele van jelenleg is kicsi kövekkel, azt is ki fogják venni nyár végén... További kérdésem lenne, hogy mivel egyelőre még a szűkített diétán vagyok (semmi zsír, sovány csirke, krumpli, rizs) , azt vettem észre, hogy borzasztóan hullik a hajam. Engedélyezett ilyen esetben valamilyen komplex vitamin készítmény, pl. Béres csepp? Válaszát előre is hálásan köszönöm! Tisztelettel: Cs.Piroska

Dr. Plósz János válasza hasnyálmirigy-gyulladás témában

Multivitamint nyugodtan szedhet, nem lesz semmi probléma belőle. Az ERCP és az ezzel kapcsolatos beavatkozások mindig magukban hordják a következményes hasnyálmirigy-gyulladás esélyét, de véleményem szerint a stent eltávolítása kisebb kockázatot jelent, mint a behelyezése (esetleg nagyobb tapasztalattal bíró kollégát érdemes lehet megkeresni, megkérdezni) .

Kérdés: 2016. június 08., 12:27 ;Megválaszolva: 2016. június 08., 13:46
Kérdések és válaszok: Egyéb
hasnyálmirigy gyulladás kezelése
Június 3-án a fiam kórházba került hasnyálmirigy gyulladással , azóta az állapota nem javult 4 napja lázas és az egész teste...
Gyógyszer tárolása
Mellkasi fájdalom
Szédülés, hányinger...
Leszázalékolás
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Leszázalékolással kapcsolatban, azon belül is a jogosítvány esetleges elvételéről szeretnék kérdezni. 2020-ban...