Gastritis vékonybél Crohn

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Gyomorhurutom (erosiv gastritis Helicobacter eredetű) és vékonybél Crohn betegségem van. Helicobacter eradikáció sikeressége esetén a hasi panaszaimnak meg kellett volna szűnnie azonnal? Vagy a gyomorsav folyton irritálná a gyógyuló sebet? Protonpumpagátlót kell szednem, már rabeprazolról ezomeprazolra váltottam annak reményében, hogy ez majd segít, de ennek ellenére a székletemben ugyanúgy, mint előtte helyenként nagyon sötétbarna részletek is találhatóak (nagyrésze normális színezetű) , valamint a fájdalmak továbbra is fennállnak (felső hasifájdalmak: gyakorlatilag a bordák alatt kb. 5 cm tartományban mind bal mind jobb oldalt érezni szoktam) . Panaszaim ülő/álló helyzetben erősödnek, fekvő helyzetben enyhülnek. Amikor banánpépet ettem egész nap 5 napon keresztül, akkor a székletem teljesen kitisztult, semmi sötétbarna rész nem volt benne, felteszem, mivel így teljesen lúgosan táplálkoztam. De úgy vélem a protonpumpagátlónak akkor is működnie kellene, ha most fehérjedúsan étkezem. (kb. 300g csirkemell, 150-300g tonhal) De mikor váltok fehérjedús étkezésre, akkor újra megjelennek a sötétbarna részek, ami véleményem szerint emésztett vért jelöl. Az nyilvánvaló, hogy fehérjeemésztéshez szükséges a gyomorsav, de a protonpumpagátlónak talán védenie kéne a nyálkahártyát a további sérülésektől. Protonpumpagátló mellett lehet alkalmazni nyálkahártya bevonó-szereket? Amúgy a fájdalmak akkor is fennáltak, mikor csak banánpépet ettem több napig, de a székletem teljesen szép lett tőle. Hány héttel a Helicobacter antibiotikum kúra után lehet kilégzési tesztet végezni, hogy megállapíthassuk a sikerességét? Mit tehetnék? Tudni kell, hogy vékonybél Crohnom is van. Az is okozhat ilyen felső hasi panaszokat? A vékonybél Crohn is okozhatja ezeket a sötétbarna részeket a székletemben? Elképzelhető, hogy a gyomrom már be is gyógyult, csak a Crohn okoz mindent? Válaszát előre is Nagyon szépen köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szigeti Nóra válasza gastritis témában

Kedves Kérdező!

Elképzelhető, hogy a Crohn-betegség miatt vannak tünetei, arra a protonpumgátló nem használ. A sötétbarna részletek a székletben (ha nem feketék) nem utalnak semmi problémára. Az Helicobacter kezelés után 5 héttel érdemes csak kilégzési teszttel a sikerességet ellenőrizni.

Kérdés: 2012. szeptember 27., 16:08; Megválaszolva: 2012. október 01., 08:04
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Érdeklődés
Tisztelt Doktor Úr! Gyomortükrözéses leletem a következő: A gégebemenet ép, a nyelőcső jól tágult, a lumen szabályos,a nyálkahártya ép,a...
Mi van a szövettani leletemben?
Készhez kaptam a szövettan eredményemet. Erről szeretnék bővebben érdeklődni. Leletem a következő: 2db felszínes antrum nyálkahártya részlet...
Szövettani eredmény
gyomor tükrözésem volt ahol szövettant is vettek, aminek az eredménye a következő.hp positiv gastritis. mikroszkopos leirás a következő. a vizsgálat...
Gastritis
Kedves Doktor Úr/Doktornő! Nemrég kaptam kézhez a gyomortükrözés utáni szövettan leletemet, mely a következőt tartalmazza: HE festés után...
Milyen kezelést javasolnának?
Diagnózisok (BNQ): E0390 Beavatkozások (WHO): 36110 Nyaki lágyrészek UH vizsgálata (xl) 36111 Pajzsmirigy UH vizsgálata (xl) 36112 Nyaki erek...