Az atrophia megszűnhet?

Tisztelt Doktornő! Februári gyomortükrözés alkalmával szövettani eredményem a következő: Mérséklet, krónikus, helicobacter asszociált gastritis, enyhe fokú atrófiával. A helicobactert sikeresen kiírtottam. Két hónappal későbbi gyomortükrözés szövettani eredményem: Mérséklet, krónikus, reaktív gastritis. Helicobacter negatív. Metaplasia nincs. Az lenne a kérdésem, hogy akkor ezek szerint eltűnt az atrófia? Mennyire súlyos ez a reaktív gastritis? Várhatóan mikorra múlik el, ha szedem a controlocot folyamatosan? Lehet még teljesen egészséges a gyomrom? Vagy a krónikus mivolta miatt nagyobb az esélyem a gyomorfekélyre vagy a rákra? A másik kérdésem hogy vastagbéltükrözésnél egy kb 1 cm-es villosus adenoma sessilis polipot szedtek le, enyhe fokú (low grade) volt benne a diszplázia. Ha teljesen eltávolították akkor ebből már nem lehet daganat? Természetesen controllra rendszeresen el fogok járni. Köszönöm válaszát.

Dr. Szigeti Nóra válasza gastritis témában

Kedves Kérdező!

Az atrófia nem tűnt, el, csak az új minta nem prezentálta. A reaktív gastritis nem súlyos eltérés, nagyon gyakran kerül leírásra, a krónikus gyulladás azonban nem szokott megszűnni. A Helicobacter pylori sikeeres eradikációja a fekély és rák kockázatát jelentősen csökkenti.

A vastagbél polip kiújulhat, vagy más helyen új is jelentkezhet, de a rendszeres ellenőrzéssel el lehet érni, hogy kis polipok kerüljenek eltávolításra, és ne alakuljon ki belőlük daganat.

Kérdés: 2016. június 13., 13:19; Megválaszolva: 2016. június 16., 16:31
Kérdések és válaszok: Egyéb
motidin plusz itorpide
Kedves Doktor Úr! gasztritiszre motidint kaptam, 40 mg. napi 1 szem. Sajnos nem tudtam az orvosommal beszélgetni túl sokat..ezt gondolom este kell...
Gyomorhurut
Kedves Doktor úr! Tavaly enyhe krónikus gastritist diagnosztizáltak nálam, teljesen véletlenül, vékonybél biopszia miatti tükrözés során derült...
Normális ez a lelet
Gyomorgési és reflux gyanúval kerestem egy gasztroenetológiát. Gyomortükrzést végeztek. Értékelné nekem a leletemet? Ép nyelőcső, cardia a...
Visszatérő gyomorfájás - lelet
Tisztelt Doktor Úr! Évek óta tartó, havonta-másfél havonta visszatérő gyomorfájással küzdök, ami ilyenkor akár egy hétig is eltart. A...
Kérdőjeles probléma