Lisztérzékenység és IBS

T. Szakértő! IBS-ben és autoimmun pajzsmirigy túlműködésben szenvedek. Végeztettem lisztérzékenységi tesztet a helyi laborban, de csak az IgA alapú antitesteket nézték meg (gliadin IgA, ASCA IgA, ttG IGA) . Ezek mennyire megbízhatóak a betegség kimutatására? Mivel olvastam, hogy a lisztérzékenyek jelentős részénél alacsony az IgA szint és hibás eredményt adhat ez a típusú teszt.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza lisztérzékenység témában

Kedves Kérdező! A lisztérzékenység vizsgálatánál ki kell zárni az öröklött IgA hiányt, mivel a tesztek egy része IgA típusú ellenanyagok kimutatásán alapul. Ez az IgA szint mérésével lehetséges, és ha esetleg korábban volt már Önnek ilyen vizsgálata, és nem igazolódott IgA hiány, akkor nem szükséges ismételni.

A szakmai ajánlás alapján a lisztérzékenység gyanúja esetén jelenleg az alábbi antitestek vizsgálata javasolt:

endomízium ellenes antitest (EMA) IgA

endomízium ellenes antitest (EMA) IgG

transzglutamináz ellenes antitest (TGA) IgA.

EMA IgG antitest IgA hiány esetén is pozitív.

Magyarországon még nem minden laboratórium alkalmazza ezeket a módszereket, az egyetemi centrumokban azonban biztosan elérhetők.

A gliadin ellenes antitest ill ASCA nem diagnosztikus értékű lisztérzékenységben.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2012. augusztus 02., 13:57; Megválaszolva: 2012. augusztus 04., 16:58
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Fájdalom a jobb felhasban
Savcsökkentő szedése
Székletürítési problémák...
Epekő bontás
Baba gyógyszer mellett