Májprobléma okozhatja ezeket a tüneteket?

Tisztelt Doktornő! Nem iszom alkoholt, nem dohányzom, és 163cm /58Kg vagyok. kb fél éve küzdök kisebb nagyobb emésztési problémákkal (ekkor fejeztük be a pajzsmirigy gyógyszeres blokkolását 1, 5 évig szedtem a Metothyrint. Probémáim: főleg keserű szájíz, csípő érzés a nyelven, néha hasfájást jelentkeznek. Adott rá a körzeti orvosom Noacidot és Motiliumot, ami használt is, nem is. Most elkészült a hasi UTH is és most az van benne: A máj mérsékelten nagyobb, mérs.fokú diffúz parenchyma leasiora jell. szerk.., fokális eltérés nem látható.Epeutak nem tágabbak. Az epehólyag mérs. contrahált, kevés híg folyadékkal telt, fala nem vastagabb kőmentes. A hozzá kapcsolódó véreredményben minden érték jó csak a triglicerid 2, 94-el sok. Koleszterin 4, 5. Máj és egyéb enzimek minden jó. A diagnozis Steatosis hepatis. A belgyógyászom most lecserélte a gyógyszeremet Esomeprazolra és E vitamint írt és zsírszegény diétát.Eddig sem ettem sok zsírt. Kíváncsi vagyok az ön véleményére: mi ez zsírmáj? Mennyire komoly probléma? Mit tegyek? Mitől alakulhatott ki? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza zsírmáj témában

Jelenleg a hasi ultrahang-vizsgálatok jelentős részében az Önéhez hasonló leírás jelenik meg, mely a máj fokozott zsír-raktározására utal. Ez nem csak zsírbevitellel jöhet létre, hanem a szükségletet meghaladó kalóriabevitel esetén is ("túl"-civilizált társadalmunkban ez általánosnak mondható) . A zsírmáj nem jelentős probléma, ha maájenzim-értékei normálisak. Panaszai inkább epés refluxra jellemzőek, a gyógyszeres terápia is ennek megszüntetésére irányult. Javaslom, a gyógyszerek mellett egyen gyakran, rendszeresen, nyugodtan, egyszerre keveset, mozogjon rendszeresen, ezen tényezők segítenek a gyomor-bélmotilitás normalizálásában.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2012. június 20., 14:06; Megválaszolva: 2012. június 21., 18:17
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hólyag a végbélnyílásnál
Pajzsmirigy + SM betegség
CT kolonoszkópia lelet -további...
Hasmenés, alhasi fájdalom negatív...
Tojás alergia