• Diéta inzulinrezisztencia + isztérzékenység

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Ur/Doktorno, Kb egy eve liszterzekenyseget allapitottak meg nalam, sulyos mertekut, ami mellett mar a laktozerzekenyseg is kialakult. Azota folytatom a liszt-es laktozmentes dietat. Mar ez is eleg nehez, de ehhez most hozzajott (policisztas petefeszek szindromabol kialakulo) inzulinrezisztencia, ami miatt a nogyogyaszom azt javasolta hogy gyakorlatilag egy cukorbeteg etrendjet kovessem. Reszletes infokat nem kaptam, netrol probalom osszevadaszni Emellett komoly vashianyom is van, erre mostanaban fogom elkezdeni szedni a vasat, miutan a PCO-szindromara kapott gyogyszerhez hozzaszokott a szervezetem majd. A tejtermekek hianya miatt kalciumhiany is van, ezt is szednem kell majd. Sovany vagyok, jo par kilot hiznom kene az orvos szerint. A liszt-es laktozerzekenyseggel egyutt a szenhidratmentes dieta ez mar meghaladja a kepessegeimet, egyszeruen lehetetlennek erzem. Szeretnem megkerdezni tudnanak-e javasolni egy dietetikust aki konkret etrend-mintat tud osszeallitani, amivel segithetne. Elore is koszonom Rose

        Dr. Szanyi Andrea válasza a diéta témában

        Kedves Kérdező! A leírtak alapján valóban nem egyszerű feladat megfelelően változatos és a leírt kritériumoknak megfelelő étrendet összeállítani. A cukorbeteg diéta nem szénhidrátmentes, a fizikai aktivitástól, testsúlytól függően napi 120-180 g szénhidrát fogyasztása szükséges. Célszerű alacsony glikémias indexszel rendelkező szénhidrátok fogyasztása, pl. barna rizs. Nagyobb élelmiszerboltokban kaphatók glutenmentes termékek, valamint laktózmentes tejtermékek, tejföl, túró, tej, sajt is. Búzaliszt helyett kukoricalisztet, rizslisztet használjon. A PCO szindróma miatt kapott Merckformin az étkezés utáni vércukorértékeket csökkenti. Zöldségféléket, gyümölcsekeket húsféléket nyugodtan fogyaszthat, ezekből elég változatos étrendet lehet összeállítani. A rendszeres testmozgás, sportolás mindenképpen ajánlott. Mivel nem tudom az Ön lakhelyét, nehéz lenne dietetikust ajánlanom, továbbá itt nem szoktunk konkrét személyeket ajánlani. Keresse fel a lakóhelye szerinti diabetológiai szakrendelést, ott általában dietetikus is van, kérjen tőle tanácsot.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2012. április 02., 23:02; Megválaszolva: 2012. április 04., 07:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: