Részleges Bokaszalag szakadás

Tisztelt Doktor úr / Doktor Nő! Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy 05.26-án Sportolás közben kibicsaklott bokám, 05.31-án voltam sebészetem, mivel nagy fájdalom jelentkezett és járásomban is nehézségeket okozott. A ottani orvos, elvégzett rajtam egy egy röntgen vizsgálatot és kézzel is megnézte.: Boka kétirányú felvétele: Törés nem látható. Azzal küldött haza szó szerint idézem: 4 nap, kenegessem krémmel utána újra focizhatok. Nos azóta eltelt több mint másfél hónap, kifele hajlításnál és hosszabb guggolásnál szúró fájdalmat érzek, illetve megerőltetés után, vagy egy picit erősebb labdával való lövés után újra bicegni tudok csak. Ön szerint mi lehet ennek az oka? illetve meddig pihentessem még? Vagy lehet még is részleges Bokaszalag szakadásom van és az orvos nem vette észre? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rybaltovszki Henrik válasza bokasérülés témában

Kedves Uram,

a röntgenvizsgálat csupán a csontok szerkezetéről ad felvilágosítást, a szalagok sérülésére a fizikális vizsgálat során végzett stabilitásvizsgálat adhat "gyanújelet", a képalkotó vizsgálatok közül az ultrahang vagy az MR vizsgálat jöhet szóba.

A szalagok szempontjából a baleset során beszélhetünk megnyúlásról, részleges és teljes szakadásról és csontos kiszakadásról. Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy a megnyúlás (amely mikroszkopikusan szintén részleges szakadás! ) és a csontos kiszakadás gyógyhajlama a legjobb. Az előzőnél az elszakadt kollagénrostok csekély mennyisége miatt, az utóbbinál pedig a csont tökéletes gyógyulásának lehetősége miatt.

A kezelés során a célunk a szakadt szalagvégek egymáshoz fektetése és a gyógyulás feltételeinek megteremtése. Tehát nem az orvos „gyógyítja” meg a szakadt szalagokat, csak a feltételeket teremti meg ahhoz, hogy a folyamatok, amelyek során a szervezet meg javítja, végbemehessenek.

Szalagsérülések esetén legalább négy hétig rögzíteni kell az ízületet, hogy meg tudjon gyógyulni.

Ha egy esetlegesen sérült bokaszalagot nem rögzítenek, az elégtelen gyógyuláshoz vezet.

Fontos tudni azt is, hogy amikor a fájdalom szűnik, tudatosan tovább kell folytatni a rögzítést. Sokan követik el azt a hibát, hogy a panaszok csökkenésekor eltávolítják a rögzítést, esetleg ismét sportolni kezdenek. Ez a magatartás a szalag elégtelen gyógyulásához és a következményes ízületi instabilitáshoz vezet.

A krónikus szalagsérüléseket általában már csak műtétesen lehet sikeresen kezelni.

Ha szeretne egy személyes konzultációt kérjen egy időpontot rendelésünkre.

Tisztelettel:

Rybaltovszki Henrik

Kérdés: 2012. július 12., 14:20; Megválaszolva: 2012. július 14., 11:25
Kérdések és válaszok: Elsősegély, sérülések
Csípőtörés
lábsérülés
Lább forrázás
Nyakcsigolyatörés
Homlok sérülés