Bokasérülés - lelet és gyógyulás

Jó napot kívánok! Tisztelt doktor nő/úr! Mivel nem vagyok teljesen tisztába vele, hogy ortopédia, traumatológiai vagy egyéb kérdésekbe tartozna a kérdésem, így nemigazán tudom, hogy ki lesz a válaszadó. A 14 éves fiam szerdán a következő diagnózist kapta: distorsio talocruralis cum laesio Rupt. lig. TFA l. s. A 16 éves fiam ugyanazon a napon a következő diagnózist kapta: dislocatio talocruralis cum laesio Rupt. lig. TFA l. d. és laesio Rupt. lig. CF l. d.; fibula alsó végén fissura látható és tibia cont. látható A kisebbik fiú szerdán iskolába indulást követően néhány méterrel a kaputól lépett olyan szerencsétlenül, hogy kiment a bokája. Mivel sportol (úszik és kerékpározik) így nem akart kockáztatni és visszafordult. A nagyobbik pedig fociedzésen sérült meg aznap délután. Szinte mire hazaértem a munkából a nagyobbik fiam és a férjem is hazaért. Ő vitte be a gyereket az ügyeletre. A kezelőorvostól semmilyen választ nem kaptunk. A gyerekek lábán jelenleg gipszsín van mindkettőjük lábán, amit 24-én fognak levenni a lábukról. Melyikük lelete mit jelent? Milyen gyógyulási idővel és következményekkel járnak ezek a sérülések? Mikor mehetnek iskolába és mikor térhetnek vissza a sportágukhoz?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Holnapy Gergely válasza bokasérülés témában

Tisztelt Hölgyem!

A leírást szerint a 16 éves gyermek sérülése súlyosabb, ott csontsérülés is van, és az ízületben is történt elmozdulás. Ugyanakkor a csontos sérülés 6 hát alatt minden bizonnyal átépül, a lágyrészek teljes gyógyulása ugyanakkor ennél hosszabb időt vehet igénybe. Gipszsín a duzzanat megszűntéig alkalmazandó eljárás a sérült ízület nyuaglomba helyezésére. Ezt követően szóba jön körkörös gipsz, ami a sérülés függvényében járosarokkal ellátható, és bizonyos idő után terhelhető.

Enyhébb boka distorsionál szóba jön boka ortézis alkalmazása, amely a teljes testsúllyal történő terhelést megengedi, de a boka oldal irányú mozgását megakadályozza.

Pontos rögzítési időt a rtg felvételek és a klinikum függvényében lehet javasolni.

Üdvözlettel:

Holnapy Gergely

Kérdés: 2020. január 19., 20:11; Megválaszolva: 2020. február 13., 21:52
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szalagszakadás
Tisztelt Doktornő! Áprilisban focimeccs közben kibicsaklott a bokám. Mivel másnap már nem tudtam ráállni, bementem vele sürgősségire. Ott egy...
bokaszalag-szakadás, bokatörés
Tisztelt Válaszadó! A férjemnek (63) és nekem (60) a legkisebb gyermekünk 2005. augusztus 7-én született. Vele kapcsolatosak a...
Bokaszalag-sérülés
Tisztelt Válaszadó! Nekem 10 tanítási napból 7 tanítási napon 8 órára (egyszer 7-re, kétszer 9-re) kell menjek. A dolog 2020. január 15-én...
Bokaszalag szakadás panasza
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Május 12.-én futást követően enyhe fájdalmat éreztem a külboka felett, mely másnapra bedagadt, harmadnapra elmentem...
Miért fáj még?
Tisztelt Doktor Úr! Ez év júliusában bokaszalag és szalagok szakadását állapították meg egy szerencsétlen esés után.5 hétig volt...