• Bokasérülés - lelet és gyógyulás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jó napot kívánok! Tisztelt doktor nő/úr! Mivel nem vagyok teljesen tisztába vele, hogy ortopédia, traumatológiai vagy egyéb kérdésekbe tartozna a kérdésem, így nemigazán tudom, hogy ki lesz a válaszadó. A 14 éves fiam szerdán a következő diagnózist kapta: distorsio talocruralis cum laesio Rupt. lig. TFA l. s. A 16 éves fiam ugyanazon a napon a következő diagnózist kapta: dislocatio talocruralis cum laesio Rupt. lig. TFA l. d. és laesio Rupt. lig. CF l. d.; fibula alsó végén fissura látható és tibia cont. látható A kisebbik fiú szerdán iskolába indulást követően néhány méterrel a kaputól lépett olyan szerencsétlenül, hogy kiment a bokája. Mivel sportol (úszik és kerékpározik) így nem akart kockáztatni és visszafordult. A nagyobbik pedig fociedzésen sérült meg aznap délután. Szinte mire hazaértem a munkából a nagyobbik fiam és a férjem is hazaért. Ő vitte be a gyereket az ügyeletre. A kezelőorvostól semmilyen választ nem kaptunk. A gyerekek lábán jelenleg gipszsín van mindkettőjük lábán, amit 24-én fognak levenni a lábukról. Melyikük lelete mit jelent? Milyen gyógyulási idővel és következményekkel járnak ezek a sérülések? Mikor mehetnek iskolába és mikor térhetnek vissza a sportágukhoz?

        Dr. Holnapy Gergely válasza a bokasérülés témában

        Tisztelt Hölgyem! A leírást szerint a 16 éves gyermek sérülése súlyosabb, ott csontsérülés is van, és az ízületben is történt elmozdulás. Ugyanakkor a csontos sérülés 6 hát alatt minden bizonnyal átépül, a lágyrészek teljes gyógyulása ugyanakkor ennél hosszabb időt vehet igénybe. Gipszsín a duzzanat megszűntéig alkalmazandó eljárás a sérült ízület nyuaglomba helyezésére. Ezt követően szóba jön körkörös gipsz, ami a sérülés függvényében járosarokkal ellátható, és bizonyos idő után terhelhető. Enyhébb boka distorsionál szóba jön boka ortézis alkalmazása, amely a teljes testsúllyal történő terhelést megengedi, de a boka oldal irányú mozgását megakadályozza. Pontos rögzítési időt a rtg felvételek és a klinikum függvényében lehet javasolni. Üdvözlettel: Holnapy Gergely


        Kérdés: 2020. január 19., 20:11; Megválaszolva: 2020. február 13., 21:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.