• Bokaszalag-sérülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Válaszadó! Nekem 10 tanítási napból 7 tanítási napon 8 órára (egyszer 7-re, kétszer 9-re) kell menjek. A dolog 2020. január 15-én, szerdán történt, amikor a többnyire szokásos módon a 6:38-as gyorsított vonathoz mentem ki, mert még azzal is bőven beérek, hisz a vonatút 28 perc, míg az állomástól az iskola 20 (bolttal együtt is max. 30) perc. Aznap reggel azonban olyan mértékűek voltak, hogy a 6:13 személy is 70 perc késéssel érkezett meg oda, ahol én felszállok. (Ennek a vonatnak mivel kettővel több állomáson áll meg, így 32 perc a menetideje) Végül 8:04 perckor szálltam le, így igencsak sietnem kellett. Ennek meg is lett a következménye, hisz ahogy mentem lefele az aluljáróba a legalsó lépcsőfokról lecsúszott a lábam és kiment a bokám. Fájni az első pillanatokba nem fájt, de mire beértem a suliba már igencsak fájt. Aztán végigültem egy dupla magyarórát, majd amikor újfent ráakartam állni a lábamra már nem tudtam. Levettem a bakancsomat és a zoknimat. A bokám a szokott méretéhez képest nagyjából duplája volt és be volt lilulva. Ezt meglátva a tanár úr leküldött a betegszobára, ahova csak úgy tudtam megtenni az utat, hogy két osztálytársam lekísért, mert másképp képtelen lettem volna felállni is. Az iskolaorvos kicsit megmozgatta, megnyomkodta, majd közölte, hogy mielőbb menjek el az SZTK-ba, mert ezt mindenképpen meg kell nézetni. Az egyik engem lekísérő (és alig félévvel idősebb) osztálytársamnak van jogsija és általában autóval jár iskolába, hogy a különböző buszos késést elkerülje, így elkéretődött az osztályfőnöktől, aki mindamellett engedte el, hogy mindkettőnk szüleit felhívta. Az SZTK-ba érve, felküldtek a ortopédia-sebészet-traumatológiára, ami 3. emeleten van. Az egyik lift nem működött, a másik percekig nem jött, így elindultunk gyalog. A hátam közepére nem kívánom azt a közel 10 percet, ami alatt megtettem azt a 3 emeletet. Aztán felérve kb. 1 óra várakozás után fogadott a traumatológus doktornő, aki szintén kicsit megforgatta, megnyomkodta, majd tovább küldött a röntgenbe és MR vizsgálatra. Biztos, ami biztos, ezek a 4. emeleten voltak. Szerencsére itt már volt alkalmas és megérkező lift, így nem kellett lépcsőzni. A röntgen nem mutatott törést, majd az MR kimutatta, hogy az elülső bokaszalagom részlegesen elszakadt. Először gipszsínt kaptam, amit 22-én levettek és azóta egy légpárnás bokarögzítőt kell hordjak, mégpedig 5 hétig. A bokám sajnos már 5. napja szinte folyamatosan fáj és egyre jobban be van dagadva. Az igaz, hogy szerda óta sehova sem használom a mankót, ahogy az is, hogy ma egész nap fekszem, a lábam felpolcolva, de a duzzanat és a fájdalom nem csökken. A kezelőorvosom sajnos a következő héten nincs. Mitől fájhat már 5. napja (hétfő óta) szinte folyamatosan a bokám és miért dagad vissza mindennap estére (még akkor is, hogyha mankót használok) és a duzzanat akkor sem apad, amikor hosszú órákig fekszem, ill. felpolcolom/borogatom? Mit kellene tegyek, így néhány héttel az érettségi előtt, hogy minél előbb felépüljek? Egyáltalán mikor jöhet helyre a bokám teljesen? Előfordulhat az, hogy a bokarögzítő ellenére rásérültem egy meglevő sérülésemre? A megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Holnapy Gergely válasza a bokasérülés témában

        Tisztelt Uram! A boka szalagos sérülésének gyógyulási ideje sajnos igen hosszú, legalább 6 hét. A duzzanat folyamatosan jelentkezhet, főleg ha nem tudja a nap során sokat felpolcolva tartani a végtagot. Estére ez törvényszerűen jelentősebb duzzanatot eredményez. Átmenetileg (1 hét) használhat valamilyen gyulladáscsökkentő gyógyszert, kihasználva annak fájdalomcsillapító hatását is. (pl.: diclofenac) Azonban a teljes funkció és fájdalommentesség kialakulásának ideje a teljes gyógyulás esetén még a rögzítési idő (az Ön esetében 6 hét) dupláját is igénybe veheti. Ha a bokarögzítő viselése mellett "rásérült" volna, arra minden bizonnyal emlékezne. Üdvözlettel: Holnapy Gergely dr.


        Dr. Holnapy Gergely
        Ortopéd-traumatológus Itt kérdezhet

        Dr. Holnapy Gergely

        Kérdés: 2020. február 01., 22:40; Megválaszolva: 2020. február 13., 22:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Vércukornaplózás
        Harc az ajakherpesz ellen
        COVID-19: hivatalos ajánlások
        Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
        Célzott molekuláris terápiák
        Számos daganattípusban áll rendelkezésre célzott terápia.