bokaszalag-szakadás, bokatörés

Tisztelt Válaszadó! A férjemnek (63) és nekem (60) a legkisebb gyermekünk 2005. augusztus 7-én született. Vele kapcsolatosak a kérdések. 2018.03.22-én az iskolából hazaérve azt tapasztaltam a gyereken, hogy sántít a jobb lábra. Először tagadta a fájdalmat, majd este, amikor bementem hozzá és láttam, hogy bevan dagadva valamint kékülve a bokája külső része, akkor elmondta, hogy suliba rosszul lépett le a lépcsőről. A következő 3 napban feküdt, jegeltük és felpolcoltuk, de a nem javult a dolog, így következett a háziorvoshoz, aki elküldte rtg-re és CT-re is. Az rtg negatív, míg az UH részleges elülső bokaszalag-szakadást állapított meg. 2 hét óvatos terhelés (bokarögzítő, mankó) , majd kb. 6 hét után teljes terhelés (bokarögzítővel) . Nagyjából 12 hét után a bokarögzítőt is elhagyhatta. 2019. április 17-én arra lettem figyelmes, hogy erősen sántít, így azonnal rákérdeztem. Kiderült, hogy már harmadik napja fáj a bokája. De nem volt annyira erős a fájdalom, majd az aznapi tesi órán újra kiment a bokája. Aznap este sebészet, ahol megint részleges szalagszakadást állapítottak meg nála. 2020. október 14-én, amikor bicajozásnál egy olajfolton megcsúszott a hátsó kereke és sajnos rosszul esett, hogy a pedál és a járdaszegély közé szorult be a jobb bokája, ami több helyen eltört, emellett az elülső- és középső szalagja teljesen elszakadt. Mivel kisebb gyulladás is volt a sérülés helyén, így „csak” 10.21-én operálták meg. Október 26-án haza is engedték. E hó 11-én járógipszet kapott, ami még 2 hétig lenne a lábán. Nagyjából 8-9 napja folyamatosan fájlalja mindkét lábát. A balon nem látható semmi. Mennyiben játszhat közre a sérüléseknél, hogy 2017 és 2020 között 10 cm nőtt és 15 kg-t hízott? 5 héttel a műtét után természetes, hogy annyira fájlalja azt a lábát, hogy még a gipszben sem tudja terhelni? Mi okozhatja a másik láb fájdalmát? A 8 éve tartó cukorbetegség mennyiben hátráltatja a gyógyulását? (2020.11.30) A válaszait köszönöm! Annamari

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Holnapy Gergely válasza bokasérülés témában

Tisztelt Hölgyem!

Sorra veszem, a kérdéseire a választ:

"Mennyiben játszhat közre a sérüléseknél, hogy 2017 és 2020 között 10 cm nőtt és 15 kg-t hízott? "

Nyilván a gyors hossznövekedés az ízületi stabilitást átmenetileg befolyásolhatja. Ugyanakkor a legutóbbi sérülés (bokatörés) egy adekvát traumára jött létre, ennek semmi köze a növekedéshez.

"5 héttel a műtét után természetes, hogy annyira fájlalja azt a lábát, hogy még a gipszben sem tudja terhelni? "

A fájdalomérzet rengeteg dologtól függ. Ugyanakkor ha a végtag a gipszben duzzadt, vagy pont a gipsz már laza és töri a gyermek lábát, ez mind-mind jogosan okozhat panaszokat. Hogy a törés helyzete milyen, azt RTG-felvétellel - akár gipszen át - lehet ellenőrizni.

"Mi okozhatja a másik láb fájdalmát? "

A sérült végtagot tehermentesítve, ezt a végtagot terheli túl.

"A 8 éve tartó cukorbetegség mennyiben hátráltatja a gyógyulását? "

A régóta (évtizedek óta) fennálló cukorbetegség ronthatja a sebgyógyulást, illetve törésgyógyulást. A gyermeke esetében azonban nem valószínű, hogy olyan régóta fennálló cukorbetegségről lehet szó, amely érdemben a gyógyulást befolyásolná, normál vércukorértékek (illetve normál HgbA1C) mellett.

Mihamarabbi gyógyulást kívánva,

Üdvözlettel:

Holnapy Gergely dr.

Kérdés: 2020. november 30., 23:43; Megválaszolva: . .,
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szalagszakadás
Tisztelt Doktornő! Áprilisban focimeccs közben kibicsaklott a bokám. Mivel másnap már nem tudtam ráállni, bementem vele sürgősségire. Ott egy...
Bokaszalag-sérülés
Tisztelt Válaszadó! Nekem 10 tanítási napból 7 tanítási napon 8 órára (egyszer 7-re, kétszer 9-re) kell menjek. A dolog 2020. január 15-én...
Bokasérülés - lelet és gyógyulás
Jó napot kívánok! Tisztelt doktor nő/úr! Mivel nem vagyok teljesen tisztába vele, hogy ortopédia, traumatológiai vagy egyéb kérdésekbe tartozna a...
Bokaszalag szakadás panasza
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Május 12.-én futást követően enyhe fájdalmat éreztem a külboka felett, mely másnapra bedagadt, harmadnapra elmentem...
Miért fáj még?
Tisztelt Doktor Úr! Ez év júliusában bokaszalag és szalagok szakadását állapították meg egy szerencsétlen esés után.5 hétig volt...