Endokrinológia

Tisztelt Doktor Nő! Tanácsát szeretném kérni, az utóbbi 3 évben elég komoly súlyfelesleget szedtem magamra, szinte észrevétlenül, úgy, hogy semmi különösebb változás nem történt sem az életvitelemben sem az étkezési szokásaimban. 9 évvel ezelőtt egy rosszullét során, Anémiát állapítottak meg nálam, vért is kaptam. Különböző örökletes betegségekre teszteltek, köztük Chushing szindrómára többször is, és Thalassemiára. Akkor a tesztek negatívak lettek, a vas mégsem épült be a szervezetembe továbbra sem, de mert nem voltak tüneteim akkori orvosom, nem látott szükségesnek további vizsgálatokat illetve egy idő után a vas gyógyszeres pótlását is leállította. És én sem, mert közérzetem teljesen jó volt. Az utóbbi 3 évben híztam meg szinte észrevétlenül, de ez mellett a vérképem teljesen jó értékeket mutatott, (a vérszegénységet leszámítva) egészen egy évvel ezelőttig. Akkor egy igen magas határértéken felüli (kb háromszorosa a felső értékhatárnak) triglicerid szintet mutatott. Ekkor háziorvosom javaslatára változtattam étkezési szokásaimon. Teljesen elhagytam a fehér lisztből készült dolgokat, helyette, teljeskiőrlésű tönkölybúza kenyeret eszem, de ezt is minimálisat. kb 250 gr/hét. ügyelek arra, hogy a tej és tejtermékekből, minél zsírszegényebbet fogyasszak. A kristálycukrot, barna nád cukorra cseréltem, a napraforgó olajat pedig olívaolajra. Húsokból pedig csak csirkemellet, sertéskarajt, vagy tengeri halat eszem. Köretnek, barna rizst, burgonyát illetve párolt zöldségeket és salátákat fogyasztok. Tojást, tésztát nagyon ritkán. És szem előtt tartom, hogy a napi kalória bevitelem ne haladja meg a 2000 cal-t illetve a szénhidrát se haladja meg a napi 160 gr-ot. A triglicerid szintem ezek mellett közelít a normális értékhatárhoz, viszont fogyni nem tudtam, és felmerültek nőgyógyászati problémáim. Nőgyógyászom tanácsolta egy Endokrinológus felkeresését, mert szerinte elég esélyes, hogy valamilyen hormon háztartásbeli gond miatt nem tudok fogyni. Viszont háziorvosom nem látja indokoltnak, mert a TSH szintje az utolsó vérképemben értéktartományon belül volt. A Doktornő meglátására lennék kíváncsi, hogy Ön indokoltnak találná -e egy endokrinológus akár magán uton történő megkeresését, vagy igaza van házorvosomnak, és csökkentsem tovább a kalória bevitelt. (Jelenleg bolti eladóként dolgozom) Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel

Legfrissebb cikkek a témában

Irinyi-Barta Tünde válasza súlyfelesleg témában

Kedves Kérdező!

Igen, véleményem szerint mindenképp hasznos lenne kideríteni, hogy áll-e a háttérben bármilyen eredetű hormonális probléma. A magas triglicerid-szint egyértelműen az elhízásnak tulajdonítható. Tartsa a diétát, amelyet leírt, annyival egészíteném ki, hogy a barna nádcukor helyett próbálja ki a természetes édesítőszereket, mint pl a Stevia vagy a nyírfacukor. Emellett feltétlenül be kellene iktatni a rendszeres testmozgást is a mindennapokba. Úgy gondolom, hogy ha sikerülne leadnia a súlyfeleslegét, akkor a leírt problémák is megszűnhetnének. Bár nem írt magáról adatokat (pl. testtömeg, testmagasság) , de a 2000 kcal napi bevitelt ne haladja meg az energiabevitele. Figyeljen oda arra is, hogy italok édesítésével, gyümölcslevekkel is sok kalóiát lehet elfogyasztani, szinte "észrevétlenül". Minden jót kívánok! Üdvözlettel: Irinyi-Barta Tünde

 Irinyi-Barta Tünde
Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Kérdés: 2017. március 08., 01:28; Megválaszolva: 2017. március 13., 21:25
Kérdések és válaszok: Elhízás
Pajzsmirigy?
Stroke után hízás
"rossz íz" nem maradhat
Miért hízok?
Cukobetegség