Sportolni szeretnék, vérszegénységgel lehetséges?

Tisztelt Cím, Túlsúlyos lettem, sportolni szeretnék, csakhogy a kardio-gépekről 2perc után lehullok 190-es pulzussal: ( Elmentem orvoshoz, csinált labort, miszerint vashiányos vérszegénység, ilyen adatokkal felejtsem is el a sportot. Csakhogy a kilók meg csúsznak felfelé ész nélkül, hiába táplálkozok rendesen (testépítés fele hajlanék, nem fogyasztok se kenyeret se cukros üdítőt, szénhidrát mértékkel, csirkemell a kedvenc, de nagyrészt csak zöldég-gyümölcs-hal-hús van porondon) hiába voltak a vas-kúrák, vénás vasak, eredmény nem lett, a pajzsmirigyem rendben állítólag. Merre lépjek tovább? A magam részéről mindent megteszek (heti 3-4 sport 2 gyerek mellett (képtelenség semmit nem csinálni, magánedzőhöz járok, pulzusmérővel kontrollálva)) eredmény nulla. Borzasztó izzadós is lettem, ami egy hölgynél pláne nem előny. Fáradékonyságon kívül semmi panaszom nincs. Háziorvos nemigen foglalkozik vele, azt mondja van a prakszisában 3-4 ilyen beteg, akivel nincs mit tenni (a tápcsatornát lehetne végigvizsgálni esetleg) , akasszak egy darab vasat a nyakamba hátha...:) egyéb ötlet?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tomonkó Magdolna válasza vérszegénység témában

Kedves Kérdező!

Az állandó vashiány okát tisztázni kell, legfontosabb, hogy van-e valahol rendszeres vérveszteség (a mensesen kívül) . Elvileg, ha csak nincs rendkívül erős és hosszan tartó menses, 1 hétig érdemes utána vasat szedni, ennek pótolnia kell a veszteséget. Ha emellett is van állandó vashiány, végig kell nézni a gyomor-bélrendszert, ahonnan a leggyakoribb az észrevétlen vérvesztés. Ha ez rendben van, a vasfelszívódást illetve vas anyagcserét kell tisztázni. Ezután a ritkább vérképzési rendellenességek vizsgálata (thalassemia) következik, ez már hematológus feladata.

Véleményem szerint az irreális fáradékonyság részben a vérszegénységgel, részben a túlsúllyal függhet össze, bár ennek mértéke nem mindegy.

A kíméletes sportolást semmiképpen nem hagyja abba, de ezeket a kérdéseket időközben tisztázni kell.

Üdv: dr Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2014. május 21., 09:49; Megválaszolva: 2014. május 28., 15:51
Kérdések és válaszok: Elhízás
Vérkép [LDH, GPT, GGT]
Pajzsmirigy?
Stroke után hízás
"rossz íz" nem maradhat
Miért hízok?