• hiatus hernia

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        T.Doktor Úr! Gyomortükrözésem során 2 cm-es hiatus herniát állapítottak meg. Hogyan kell elképzelni ezt a betegséget? A rekeszizmon keletkezett egy 2cm-es rés és ezen a nyíláson kitüremkedik a gyomor a mellüregbe akkora darabon amennyi a résen kifér belőle? Vagy a nyelőcsőnél levő záróizom tágult ki 2cm-re és a gyomor a nyelőcsőbe kezd türemkedni? A 2cm mennyire számít nagynak és veszélyesnek, ez a méret fokozódhat-e? Okozhat-e állandó köldök körüli görcsös fájdalmat ami hónapok óta tart. Epehólyagom már nincsen. Egy hete távolítottak el a gyomromból egy 5mm-es sessilis épp felszínű polypot, melynek szövettani eredménye még nem készült el. Endoszkópia lelet: Polypus ventriculi. Endoscopos polypectomia. Hiatus Hernia.Cardia insufficientia. A diagnózis alapján a görcsös hasi panasszal milyen vizsgálatokra lenne még szükség? Vastagbél tükrözés eredménye negatív. Panaszaimra gyógyszert nem kaptam. Vérvéel és Helicobacter pylori szűrés nem történt. Szíves válaszát előre is köszönöm. Violetta.

        Dr. Plósz János válasza a hiatus hernia témában

        A rekeszizom a mell- és hasüreget választja el, a mellüregből a hasba haladó képleteket (fő verőér, nyelőcső) a rekeszizom "körülöleli-átengedi". Rekeszsérv esetén a nyelőcsövet körülvevő rekeszizom-szárak "szétcsúsznak", így a gyomor egy része a mellkasba fel tud csúszni (a nyelőcső kissé rövidül, kanyargóssá válhat). A 2 cm nem számít nagynak, de reflux betegség létrejöttét okozhatja, elősegítheti. A méret sajnos fokozódhat (de csökkenhet is, a mellűri-hasűri nyomásviszonyok függvényében). A köldök körüli fájdalommal kapcsolata nem valószínű. A polyp szövettanából a helicobacter status kiderülhet, érdemes tovább vizsgálódni (hasi UH, széklettenyésztés, hasi CT, esetleg H2 kilégzési tesztek).


        Kérdés: 2020. október 25., 11:11; Megválaszolva: 2020. október 25., 17:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        TISZTELT DOKTOR UR. HAEMICOLECTOMIA MÜTÉT UTÁN 3 HÉTTEL AZ ALÁBBI KÉRDÉSEK MERÜLTEK FEL.vAN EGY FÜGGŐLEGES 30 CM VÁGÁS A HAS KÖZEPÉN ÉS EGY JOBBOLDALI LYUK (DRÉNCSŐ HELYE) 1. IDŐNKÉNT ERŐS RÖVID IDEIG TARTÓ FÁJDALMAT ÉRZEK A DRÉNCSŐ...