• rekeszsérv

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr! 7 éve diagnosztizáltak nálam rekeszsérvet, refluxot. Azóta szedek protonpumpagátlót, 40 mg/nap folyamatosan. 5 év mulva újra gyomortükrözést végeztek, és rosszabbodást állapított meg az orvos, a következőket írta (2018.11.29-én): Epikrízis: Hiatus hernia.NERD (non erosiv reflux betegség). Short segment Barrett oesophagus. Javaslat: Napi 40 mg Emosul caps. folyamatosan, sz.e 2x40 mg. Diagnózis: Rekeszsérv kizáródás, üszkösödés nélkül, a nyelőcső egyéb betegségei, gastroesophagealis reflux, oesophagitis nélkül Ez a betegség nálam felsőléguti problémákat okoz, ami telente minimum 1-2 alkalommal arcüreggyulladássá fajul. Reggelente erősen, napközben elszórtan van váladékos köhögés, és nagyon száraz a torkom, ami fojtó köhögést is eredményez. Rendszeresen járok gégészetre, ahol ezeket kezelik, de a kiváltó oka a rekeszsérv. Az elmult két télen olyan súlyosak voltak a panaszaim, hogy az emosult dupla adagban szedtem folyamatosan 2-3 hónapon át. Kérdéseim: 1. a protonpumpagátló gyógyszerek ilyen hosszú, és vélhetően életem végéig való folyamatos szedése nem okoz-e nagyobb kárt a szervezetben? Az utasításon és a neten is olvastam elég rémisztő mellékhatásokról (pl a vér magnézium szintjének drasztikus lecsökkenése) . Ugyanakkor a gasztroenterológus szerint nem is hagyhatom abba. 2. rengeteg köptető szirupot, gyógyteákat fogyasztok refluxra és a köhögésre is, nálam legjobban bevált az édesgyökérből főzőtt tea. Ez köptető és a torokszárazságra is hatékonynak bizonyult. Nem utolsó sorban a gyomrot és nyelőcsövet is "simogatja" Ennek az állandó fogyasztása nem baj? 3. Doktor Úr javasolna-e műtétet esetemben, 70 éves vagyok, de a leírtakon kívül más betegség nem akadályoz a teljes és aktív életben. Van-e tudomása arról, hogy Magyarországon végzik-e (elképzeélhető-e ) a barretnyelőcső rádióferkvenciás gyógyítása. (Egy cikkben olvastam erről és a háziorvosom is említette, hogy konferencián ismertették.) Válaszát előre is hálásan köszönöm tisztelettel NBI

        Dr. Plósz János válasza a hiatus hernia témában

        A savgátló gyógyszer tartós szedése komoly kockázattal nem jár, emiatt nem kell nyugtalankodnia. Azonban ha a gyógyszer mellett is panaszos, illetve a Barrett-laesio miatt is érdemes lehet elgondolkodni a rekeszsérv műtéti megoldásán (laparoscopos úton). Ez utóbbi vezethet a Barrett-laesio megszünéséhez is (RF ablatio nélkül is, nem tudom, hogy ez elérhető-e az országban). Az édesgyökér-tea nyugodtan fogyasztható, a javasolt mennyiségben.


        Kérdés: 2020. március 17., 18:41; Megválaszolva: 2020. március 17., 19:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: