• Rekeszizom probléma?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi problémában szeretném a véleményét kérni mert a kivizsgálások elakadtak és kicsit tanácstalan vagyok merre tovább... Gyerekkorom óta küzdök refluxos tünetekkel amik hosszú éveken át csak mellkas szúrásban és rekedtségben merültek ki. Mivel nem voltak állandó jelleggel ezért élhetőek voltak nem tulajdonítottam nekik nagy jelentőséget. A házi orvos állandóan megfázásnak vélte így a sok sikertelen antibiotikumos kúra után 2006-ban került sor az első endoszkópiára. Az eredmény: A nyelőcső nyálkahártyája ép. A cardia zár, ép. Inversióban kis 2cm-es koncentrikus hiatus hernia. A redőzet normális, elsmimul a nyálkahártya ép. A pylorus zár, ép. A duodenumban eltérés nem figyelhető meg. Vélemény: Hiatus hernia Akkoriban controloc-ot szedtem egy ideig, de nem volt érezhető hatása. 2017-ben aztán emésztési problémák kezdtek gyötörni (erős puffadás szinte mindentől) aminek a következménye egy teljes gasztroenterológiai kivizsgálás lett. Az eredmény: Gastroscopia: Nyálkahártya ép, cardia jól zár, hámátmenet ép. A gyomorban kp. mennyiségű tiszta secretum. A corpus fornix redőzete megtartott, nyálkahártyája ép. Az antrum nyálkahártyája sávszerűen erodált. A pylorus kerek, átjárható. A bulbus kissé deformált, a postbulbaris duodenum redőzete megtartott, nyálkahártya hyperaemias, retrofelxioban vizsgálva subcardialisan eltérés nincs. Diagnozis:Enyhe, chronicus aspecificus duodentis. Enyhe, chronicus reactiv antrum-gastritis. Helicobacter negatív. Boholy-atrophia fennálása nem igazolható. Colonoscopia: A coeumig vezettem az eszközt. Befordultam a terminalis ileumba is. A bél végig rugalmasan jól tágult. A nyálkahártya intakt, vér, vérzésforrás, idegenszövet nem látható. Vélemény: Szabályos alsó GI traktus. Teljes mellkas, has és kismedencei CT (kontrasztanyagos): Gyakorlatilag negatív (ezt a leletet fel is töltöttem). Labor gastropanel (Pepszinogén I, II, I/II + Gaszrtrin-17+ Helico lgG): Minden normál tartományban. Hasi UH vizsgálat: Kórós eltérés nincs. Ételallergia: Negatív. Ételintolerancia: Búza enyhén pozitív, Rozs enyhén pozitív a többi negatív. Lactose kilégzés teszt: negatív Lactulose kilégzés teszt: pozitív. 30p-0, 60p-37, 90p-62, 120p-77, 150p-88, 180p-78. Tüdőgyógyászati kivizsgálás:Kórós eltérés nincs. Kardiológia (szívultrahang, terheléses EKG, Carotis vizsgálat): Kórós eltérés nincs. Fül-orr-gégészet: Kórós eltérés nincs. Neurológia: Kórós eltérés nincs. Koponya MRI+MRA + arckoponya CT: Kórós eltérés nincs. Nyaki gerinc RTG: spondylosis enyhe formában, discopathia. Teljes gerinc MR: Hernia disci medialis L V.ld. Mérsékelt fokú cervialis és thoracalis discopathia. Gyógytornával jelenleg tünetmentes. 2018-ben nem múló panaszok végett ismét endoszkópia: Nyálkahártya kissé gyulladt, Redők megtartottak. Bulbus kissé gyulladt. A gyomor nyálkahártya kissé gyulladt. A redők párhuzamosak. A cardia zárt. A nyelőcső nyálkahártya végig gyulladt. A pozitív lactulose vizsgálat végett a diagnózis először kontaminált vékonybél szindróma lett. Három hónapos normix kúra után IBS-re változott. Életmódtanácsokkal ellátva lett a vége. Volt több Rabeprazol ill. Rabemann kúrám is, de érdemleges javulás a tünetekben nem történt. Hozzá teszem soha nem éreztem, hogy a gyomorsav feljutna a nyelőcsövembe. A puffadás elmúlt (valószínűleg a bélflóra rendezése végett), viszont a bordám alatti tompa nyomás jobb ill. bal oldalt szinte mindig jelen van. Továbbá egy rossz mozdulat során észrevettem, hogy éles szúró fájdalom jelentkezik a bal bordám alatt aztán egy-két napig tompa erőteljes nyomás a szegycsont környékén. Ilyenkor ha eszek olyan mintha pillanatok alatt megtelne a gyomrom (mintha kővel raknák tele). Ha ülök és egy picit is görnyed a felhasam akkor rögtön jön a refluxos szúró érzés. Néhány nap után kissé alábbhagy, mindaddig amíg ismét nem jön egy rossz mozdulat. Nekem úgy tűnik, hogy a rekeszizommal lehet valami. Csak elbizonytalanodok mindig mert a gasztron azt mondták, hogy a gyomortükrözés ill. a mellkas és hasi CT-n látni kellet volna... 2006-ban még látták, viszont 2017-ben és 2018-ban már nem... A futás ill. bármilyen olyan tevékenység ami a rekeszizom mozgásával jár mindig ront az állapotomon. Olyan mintha mindig izomláz lenne benne... Kérdésem lenne, hogy tehetek még valamit annak érdekében, hogy kiderüljön valóban valami hasi vagy rekesz izomzat problémával állok szemben? Mivel gyerekkoromtól fogva aktívan sportolok jó lenne ha tudnék kezdeni ezzel valamit mert így mindig csak a szenvedés van. Köszönettel: Horváth László

        Dr. Plósz János válasza a hiatus hernia témában

        Már a 2006-os leleten is csak visszafordulva láttak kisméretű rekeszsérvre utaló jelet és mivel ez dinamikusan változik, így nem csoda, ha a következő vizsgálatoknál nem volt észlelhető. Kialakulóban lévő, növekvő méretű rekeszsérv talán magyarázhatná a panaszokat, esetleg egy nyeletéses röntgen vizsgálat segíthet a sérv megállapításában-kizárásában. A másik lehetőség, hogy a nem megfelelő tartás miatt a bordaív rászorít a haránt vastagbélre, ennek a funkcionális szűkületét és következményes panaszokat okozva. Ez talán még nehezebben diagnosztizálható-megfogható, javulás a tartás javításától, a hasi és hátizomzat erősítésétől várható.


        Kérdés: 2020. február 23., 21:34; Megválaszolva: 2020. február 24., 07:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.