lábzsibbadás, érzeklen lábfej, spontán vízhólyag

Tisztelt Weborvos! Szakmai véleményét segítségét szeretném kérni. Nagyanyám 87 éves január közepén megfázásos tünetei voltak melyek február hónap második feléig kisebb nagyobb változásokkal kitartottak. A tünetei február végére elmúltak, de a hangja folyamatosan rekedt volt, és napi szinten egyszer egyszer köhögött. Egyik napról a másikra nehezebben kapott levegőt ezért a körzeti orvoshoz fordultunk aki szívelégtelenség gyanúja miatt beutalta a korházba. A korházba vizsgálatok után azt állapították, meg, hogy légcsőhurut légcső gyulladása van, ezért 1,5 hétig a korházba kezelést kapott. A korházi vizsgálatok során sajnos a vér sűrűségével is gondok voltak melyet a kezelő orvosa beállított. (elmondása szerint). A kórházi hazaengedést követően viszonylag legyengült kedvtelen állapotba volt, de tünetei fájdalmai nem voltak. Három napjára a haza engedését követően déli 12:00 körül jobb lába térd alatt elkezdett zsibbadni. Első körbe arra gyanakodtunk, hogy hirtelen extrém hidegfront hatástól nem e lehet közel 15 fokot esett a hőmérséklet egy nap alatt. Megnéztük a lábát mely külső elváltozást nem mutatott,de a zsibbadás aggasztó volt és vérnyomása tőle nem megszokottan magas volt 170/ . Ezért az ügyeletes orvost kihívtuk aki azt állapította meg hogy a lába jóval hidegebb és érzéketlenebb ezért érszűkülete lehet. A helyszínen adott neki gyógyszer illetve írt fel érszűkület javító gyógyszert valamint magnézium vitamint. Vásároltunk neki egy lábmasszírozó gépet melyet napi szinten 1-3 órát használ, víz nélkül. A tünetei mint lábzsibbadás nagyon lassan múlik enyhén javul, de önállóan nem tudja használni és fájdalmai vannak a lábszárba. A lába enyhén bedagadt érintésre fájdalmas főleg a vádli részen. A boka felett belső oldalt egy sötét folt keletkezett melyen spontán kialakult egy vízhólyag ami 1 hétig látható volt és utána magától leszáradt vissza húzódott. Szombati napon nem volt rajt látható semmi durva elváltozás viszont a amai napon észleltük hogy a leszáradt vízhólyag helyén egy „lyuk” keletkezett és alsó lábszár bevörösödd mintha gyulladásba lenne. Feltételezzük, hogy fekély van kialakulóban. Jelenleg a lába bokától lefelé érzéketlen, hidegebb és fehéres színű bőr , valamint kék sűrű hajszálerek láthatóak rajta , vádli duzzadt, érintésre fájdalmas, jobb lába nehezen bírja el ezért járó keretet használ. Érdeklődni szeretnék, milyen esetleg más betegség állhat a tünetek mögött vagy megerősíthető a érszűkület diagnózis? Milyen egyéb kezelést lehet alkalmazni? milyen egyéb gyógyszer érdemes használni vagy milyen egyéb gyógyászati eszközt szerezzünk be?A vörös gyulladást hogyan kezeljük? Előre is köszönöm válaszát. Melléklem a korházi záró jelentését, illetve az ügyeletes orvos által készített feljegyzést, valamit a lábáról készített friss fényképeket. A záró jelentés leírja pontosan milyen kórképe van és milyen gyógyszereket szed.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza a érszűkület témában

Kedves Kérdező! Először is megjegyezném, hogy csak a zárójelentést sikerült csatolnia, egy kérdéshez csak egy lelet csatolható. A leírt tünetek alapján lábszárfekély lehetősége merül fel, melynek kialakulását feltehetően a lábszárakban levő érszűkület okozza. Nem derült ki a leírásból, hogy milyen értágító gyógyszert írtak fel, volt-e valamilyen vizsgálat az érszűkület alátámasztására. A kialakult fekély kezeléséről látatlanban nem tudok véleményt mondani. Mindenképpen fertőtleníteni szükséges, amennyiben lepedékkel fedett, annak kitisztítása is szükséges. Léteznek úgynevezett intelligens kötszerek, amik a sarjadzást, hámosodást elősegítik, ezeket sebészeten, angiológián tudják felíratni. Házi betegápolás keretében a sebkötözés, sebellátás megoldható.

Kérdés: 2020. április 21., 18:58; Megválaszolva: 2020. április 23., 19:28
Kérdések és válaszok: Egyéb
allergia vagy más
Bizsergés végtagokban
Van-e teendőm a köv. vérkép...
Beütöttem a fejem