Érszűkület, szédülés

Tisztelt Webbeteg szakértő! 68 éves férfi vagyok. Magasság 186 cm. súly 83 kg. Régóta érszűkületem van a lábamban, mely családi "örökség". (Nagyapám fiatalon ebben halt meg, mert nem engedte levágatni a lábát és apám szintén ezzel küzdött egész élete során.) Első problémám kb. 30 éve jelentkezett ("kirakat betegség"), amikor is Trentál 400 szedését írta elő a háziorvos. Ezt folyamatosan szedtem, de ennek ellenére 2004-ben a jobb lábamban keletkezett egy mélyvénás trombózis, pedig a bal lábamban volt/van komolyabb érszűkületem. Eddig erős dohányos voltam, de ekkor abbahagytam a dohányzást. Ezt követően a beállított Syncumár adagot (napi 2, 5 mg.) valamint a napi két Trentál 400 tablettát folyamatosan szedtem. Mindig is nagyivó voltam, de a nyugdíjazásom után a gyógyszerszedés mellett minden nap fogyasztottam alkoholt (sör, bor és néha pálinka is). Tavaly február 29-én egy komolyabb ivászat után itthon elestem és bordatöréssel, valamint légmellel a balesetibe kerültem. ( Mellékesen az elesés oka nekem gyanús, mivel tapasztalt alkoholfogyasztó lévén ismerem az alkohol okozta esést. Ekkor azonban teljes tudatkimaradásom volt és hánytam is. Néhány másodperc után aztán magamhoz tértem és másnap mentővel szállítottak a balesetibe.) Ott koponya ct, röntgen, uh és egyéb vizsgálatok után meggyógyítottak és hazatértem. Akkor az alkoholizálást teljesen abbahagytam, azóta absztinens vagyok. A gyógyszereket átállították; napi 1 ASA protect 100 mg. és napi 1 APO famotodin 40 mg. Tavaly nyáron voltam egy angiológiai vizsgálaton, ahol a lábam érszűkületére vonatkozóan a következő diagnózist kaptam: RR: 135/78 hgmm JADP: 150 hgmm, JATP: 140 hgmm BADP: 60 hgmm, BATP: 50 hgmm Az elesésem óta a következő problémáim vannak (előtte nem voltak), amikre a kérdéseim is vonatkoznak: Egyfolytában szédülés szerű bizonytalanság érzésem van. Először azt hittem, hogy elvonási tünet lehet, de több mint 1 év absztinencia után ez talán nem indokolt Egy ideje (2 hónapja) Bilobil fortét is szedek, de semmit sem használ. A vércukor szintem és a vérnyomásom teljesen normális, de húgysavszintem magassá vált. (450-720 mikromol/liter közötti). Étkezésem teljesen normális, kevés purintartalmú ételt fogyasztok, de a lábujjaimban folyamatosan bizsergést érzek. Félek a köszvény kialakulásától. Kérdéseim: Elképzelhető e, hogy ha visszaállok a Chinotal 400 szedésére a fenti problémáim, mérséklődnek, esetleg megszűnnek? Milyen vizsgálat/ok/ javasolható/k/ a problémáim megoldására? Szíves válaszát előre is megköszönve, tisztelettel: István

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza a érszűkület témában

Kedves Kérdező! Nem említi, hogy az angiológiai vizsgálatot követően ajánlottak-e gyógyszeres kezelést, milyen jelenleg a járástávolsága. A Chinotal mellett ma már létezik újabb, hatékonyabb gyógyszer is, melyet az angiológus orvosnak kell javasolnia, azt követően háziorvos is felírhatja. Szédülése hátterében állhat más eret érintő érszűkület is, ennek vizsgálata a nyaki erek ultrahang vizsgálatával lehetséges. Amennyiben ez nem mutat kórosat, akkor a szédülés hátterében állhat a nyaki gerincszakasz meszesedése, esetleg fülészeti ok is. A köszvényre a magasabb húgysavszint mellett a kisízületek fájdalma gyulladása is jellemző. Az Ön által említett bizsergő érzés hátterében inkább az érszűkület állhat. Ettől függetlenül a magasabb húgysavszint is gyógyszeres kezelést igényel, a teendőket beszélje meg háziorvosával.

Kérdés: 2017. március 26., 17:13; Megválaszolva: 2017. április 03., 16:09
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Terheléses ekg
Maszkban kerékpáron végzett terheléses ekg reális eredményt adhat-e.
Szívkatéterezés
SZÍVELÉGTELENSÉG
Szívdobogás
TANÁCS KÉRÉSE