• Érszűkület és fekély kezelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő, Doktor Úr! Nagymamámnak a kezelőorvosai szerint egy "általános érszűkülete van". Mindkét lábán fekély alakult ki(2-3 éve), ez naponta kezelve van, de egyre nagyobb. Kb. fél évente infúziós értágító kezelésre jár. Időnként kap vért is mert a veséjében is van érszűkület emiatt az orvosai szerint vérszegénység is alakult ki nála. Kb. 10 éve szívbillentyű beültetésen esett át, vérhígító gyógyszert szed. A kezelőorvosok szerint a lábában lévő érszűkület már nem műthető. Az angiográfiás vizsgálati eredménye: - Occl. a. fem. supfic. l. u - Sten a. fem. supfic. l. d A kezelőorvos azt tanácsolta, hogy időként járjon be erre az infuziós kezelésre (már 3-4 ilyen kezelésen volt), többet sajnos nem lehet tenni. A műtétet azért nem jöhet szóba mert a hajszálerek is el vannak záródva. Azt szeretném kérdezni, hogy valóban nincs már mit tenni? Az nem derült ki az orvos véleményéből, hogy csak az adott kórházban nem tudnak vele mit kezdeni (Szolnok) vagy máshol sem. Szeretném kérdezni, hogy milyen "alternativ" terápia létezhet? Sajnos nagymamám már nagyon keveset mozog leginkább a fájdalom miatt. Gyógytornáz aki mégis átmozgatná segithetne valamit? Így télen az infra fényes terápia segithet mely átmelegiti a végtagokat így tágítva az ereket? Köszönöm a választ előre is?

        Dr. Szanyi Andrea válasza a érszűkület témában

        Kedves Kérdező! A már elzáródott eret nem lehet sem gyógyszeres, sem egyéb kezeléssel kitágítani, viszont ilyen esetben úgynevezett megkerülő erek alakulnak ki, melyek az adott terület vérellátását biztosítják. A leírt diagnózisok viszont ellentmondásosak, az egyik alapján mindkét oldali felületes femoralis artéria el van záródva, míg a másik diagnózis szerint a jobb oldalon szűkület van ugyanezen az éren. Amennyiben az első a pontos, akkor, ami elzáródott, azon már nem lehet szűkület. Az érelzáródás miatt viszont rosszabb a keringés, ebből következően a sebgyógyulási hajlam, így a fekély begyógyulása is igen lassú folyamat. Ennek kezelésére meg lehet próbálni infralámpa használatát, bár jelentős javulás valószínűleg ettől sem várható. Keressenek fekély kezelésében jártas szakembert (bőrgyógyász, angiológus ) mert esetleg speciális kötszerrel, helyi kezelési lehetőséggel nagyobb javulás érhető el.


        Dr. Szanyi Andrea

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2016. február 01., 21:02; Megválaszolva: 2016. február 03., 21:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt DOktornő/Doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy 61 éves szüleimnek, valamint 96 éves nagyapámnak milyen kiegészítő készítményt (vény nélküli hatóanyagot) lenne érdemes szedni szív- és érrendszeri problémák (kifejezetten...