• Évek óta fennálló fáradtság, levertség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A segítségét kérem szépen. Az utóbbi 5 évben és kb. 8-10 laboreredményemben az alábbi értékek szinte pontosan (nagyságrendileg) a legutóbbi (2019.02.25.) eredményemnek megfelelően alakultak: (Csak az eltérő értékek, értéktartományokkal): Fehérvérsejtszám 3,7 G/l * 4,5 - 11,5 Neutrofil granulocita # 1,50 G/l * 1,80 - 7,70 Neutrofil granulocita % 40,50 % * 45,00 - 70,00 Limfocita % 45,70 % * 20,00 - 45,00 Eozinofil granulocita % 4,10 % * 0,00 - 4,00 Bazofil granulocita % 1,10 % * 0,00 - 1,00 Ezen legutóbbi vérvétel kapcsán egyébként inkább a pajzsmirigy működéshez kapcsolódó értékekre voltam kíváncsi, így sok egyéb más mellett ezek a tesztek is el lettek végezve: TSH 1,315 mIU/l 0,400 - 4,000 Szabad T4 10,05 pmol/l 7,75 - 15,21 Ennél a tesztnél bárhol máshol olvastam, az alsó érték inkább 12 körül volt, így nem tudom, hogy nem alacsony e a 10,05? Szabad T3 5,10 pmol/l 3,90 - 6,90 TSH rec. elleni at. <0.300 U/l 0,0 - 1,5 Tireoglobulin 12,64 µg/l 1,10 - 35,00 Anti-tireoglobulin 2,5 U/ml 0,0 - 115,0 Anti-TPO 1,0 U/ml 0,0 - 9,0 Reverz T3 0,21 ng/ml 0,09 - 0,35 Továbbá, volt a közelmúltban autoimmun betegségre vonatkozó vérvételem/vizsgálatom is, ezeket haematológus értékelte ki, és eszerint minden rendben van. Illetve, kértem egy B12 tesztet is, ami a hónapok óta szedett Cefavitot követően felment erre az értékre: (pár hónappal ezelőtt 160 körül volt) B12 vitamin 326,0 pmol/L 133,0 - 675,0 Az alap problémám egyébként az évek óta fennálló állandó fáradtság, levertség és egyre gyengébb izomerő. 2017. júliusában megállapították, hogy inzulinrezisztens vagyok. Azóta 180g CH körüli diétát elég komolyan tartom. Pár korábbi tünetem ettől elmúlt (Pl.: étkezés utáni ólmos/ szinte leküzdhetetlen álmosság), de lényegi változás nem igazán történt, így továbbra is fennállnak a fáradtsággal kapcsolatos tünetek, amik szinte teljesen függetlenek attól, hogy mennyit alszom vagy pihenek. Sajnos, meglehetősen le vagyok lassulva a korábbi énemhez képest, mind mozgásban, mind szellemileg (Pl.: akadozó beszéd, részben diszlexiára jellemző tünetek, nehéz gondolkodás, memóriazavar, stb.). Abszolút csökkent ilyen tekintetben is a teljesítményem. Ezek egyre nagyobb mértékben hátrányosan befolyásolnak a munkámban is. (Szellemi munkát végzek.) Az IR kapcsán egyébként úgy tűnik, hogy javuló tendenciát mutatok. Az éhgyomri számok (Inzulinra értve. A cukor mindig határértéken belül van.) mindig is határértéken belül voltak, a 60 percesem még 180 körüli, de a 120 percesem már határértéken belüli (korábban 275 körül volt), igaz az éhgyomri szintre még nem tér vissza ennyi idő alatt. A Homa-indexem viszont "normál" értéken van: HOMA2 index (Inzulin-re: 0,90 % 0,40 - 1,40 Ezeken felül talán érdemes megjegyeznem, hogy van több meszes lerakódásom/csontkinövésem, gerincferdülésem. A lerakódások és amiatt, mert ebből kifolyólag a jobb könyököm már korlátolt mozgásra volt csak képes, műtötték is. Illetve, 2 nyaki csigolyámat érintően is van észrevehető lerakódás. Továbbá pigment diszperziós szindrómásak a szemeim, így glaucomám van, ami miatt 2015. márciusa óta kb. 1 hónappal ezelőttig Ganfort cseppet használtam, most pedig Taptiqomot. Nem tudom, hogy a mellékhatásaik miatt ez érdekes lehet e. Illetve, a Total IgE volt magas ez év elején: Total IgE 920,00 kIU/L * 0,00 - 87,00 A kérdésem az lenne, hogy mi a meglátása, mitől lehetnek ezek az éveken át fennálló a normálistól eltérő vérvizsgálati eredmények, illetve ezek a tünetek? Mit és merre érdemes tovább vizsgálódni? Amennyiben még bármilyen információra szüksége van, kérem jelezze. Előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel: Attila

        Dr. Árki Ildikó válasza a fáradtság témában

        Tisztelt Kérdező! Úgy látom, több szakorvos is foglalkozik/foglalkozott Önnel, még hematológus is vizsgálta. Ami most talán a legújabb eredménye a magas IgE szint, amely miatt allergológiai vizsgálat javasolható. A gondolkodás és memóriazavar, izomgyengeség miatt neurológiai vizsgálat javasolható. Panaszaival, leleteivel keresse fel háziorvosát, aki a fizikális vizsgálatánál tapasztaltakkal is össze tudja vetni a vizsgálatok eredményeit. Mielőbbi javulást kívánok!

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Árki Ildikó
        Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Árki Ildikó
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. február 27., 14:00; Megválaszolva: 2019. március 07., 22:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kb. egy hete kezdtem el érezni a bal oldalamban közvetlen a bordám alatt egy furcsa érzést, mintha az egyik belsô szervem “leszakadt” volna és ott lötyögne. Ha a jobb oldalamon fekszek úgy érzem mintha nyomná valami a hasamat. Néha belenyilal...
        Kedves Doktor Úr! Egy darabig (legalább fél évig) a symicia fogamzásgátlót szedtem, de váltani szerettem volna egy kisebb hormontartalmú gyógyszerre, ezért az orvosom a missee fogamzásgátlót írta fel, amit a 7 napos gyógyszerszünet után el...
        Tisztelt Doktor Ur! Koszonom az eddigi tanacsait. Sajnos vasarnap es tegnap is az ugyeletre kellett mennem, eros hasfajasom miatt. Ott neztek ujra verkepet mindket alkalommal (kicsit surubb volt a verem igy kaptam egy infuziot) de mind a 2 verkepem jo...
        Tisztelt Doktor Úr! Az utóbbi 1 hónapban arra lettem figyelmes, hogy ahányszor elmentem wc-re miután végeztem szinte mindig úgy éreztem, hogy mintha nem teljesen ürültem volna ki, tehát mintha még lenne valami végbelemnél. Viszont akárhogy is...
        Tisztelt Doktor Ur! Koszonom a hasnyalmirigyrak temaban adott tanacsait. Elmentem hasi ultrahangra. Negativ lett. A patkobelben enyhe nedvet latott ami lehet szerinte gyulladastol vagy a koplalastol reggeltol delutan 5 ig. Elmentem ma vervetelre, minden...
        Tisztelt Doktornő /Doktor Úr! A húslevesben főtt zöldséget cérnával kötöttem össze. A leves fogyasztásakor véletlenül megettem a zöldséggel a rátekert cérnát is. Lehet ettől bajom? Azóta voltam már nem egyszer wc-n, nem tudom, hogy...
        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Genetikai vizsgálat során az EMA IgA pozitív eredményt mutatott, illetve a TransgleaIgA értéke 8,8. Ezek alapján lehetséges cöliákia vagy autoimmun betegség? 2,5 éve szeretnénk babát, mindezidáig sajnos nem...
        Kedves Doktornő! Csontsűrűség eredményem /fem -3,2/ tavaly óta 0,5 tizedet romlott. A reumatológus kérte a ca/kreatinin hányados vizsgálatát. Ref. érték 0,11-0,93, az érték 0,78. Mégis azt irta a javaslatra, hogy egy kicsit magas, amely...
        Tisztelt Doktor Úr! Édesapám 67 éves 1,5 éve kompletten gyomoreltávolitás történt nála, carcinoma okozta daganat miatt.A környezetében 7 nyirokcsomó áttétet, mutatott. Kapott sugár,és kenoterápiát is.Fogyott műtéte után 20 kg-ot, de...
        T. Doktor ur, hogy. Fel eve vagyok rosszul, naponta többször lazasnak erzem magam. Ég a szemem, az arcom, forró a lehelletem, gyenge vagyok, etvagytalan. A lázas betegek tünetei, megis ha merem a homersekletem 35,6-36,1 c fok szokott lenni. Ha beveszek...