Évek óta fennálló fáradtság, levertség

Tisztelt Doktornő! A segítségét kérem szépen. Az utóbbi 5 évben és kb. 8-10 laboreredményemben az alábbi értékek szinte pontosan (nagyságrendileg) a legutóbbi (2019.02.25.) eredményemnek megfelelően alakultak: (Csak az eltérő értékek, értéktartományokkal): Fehérvérsejtszám 3,7 G/l * 4,5 - 11,5 Neutrofil granulocita # 1,50 G/l * 1,80 - 7,70 Neutrofil granulocita % 40,50 % * 45,00 - 70,00 Limfocita % 45,70 % * 20,00 - 45,00 Eozinofil granulocita % 4,10 % * 0,00 - 4,00 Bazofil granulocita % 1,10 % * 0,00 - 1,00 Ezen legutóbbi vérvétel kapcsán egyébként inkább a pajzsmirigy működéshez kapcsolódó értékekre voltam kíváncsi, így sok egyéb más mellett ezek a tesztek is el lettek végezve: TSH 1,315 mIU/l 0,400 - 4,000 Szabad T4 10,05 pmol/l 7,75 - 15,21 Ennél a tesztnél bárhol máshol olvastam, az alsó érték inkább 12 körül volt, így nem tudom, hogy nem alacsony e a 10,05? Szabad T3 5,10 pmol/l 3,90 - 6,90 TSH rec. elleni at. <0.300 U/l 0,0 - 1,5 Tireoglobulin 12,64 µg/l 1,10 - 35,00 Anti-tireoglobulin 2,5 U/ml 0,0 - 115,0 Anti-TPO 1,0 U/ml 0,0 - 9,0 Reverz T3 0,21 ng/ml 0,09 - 0,35 Továbbá, volt a közelmúltban autoimmun betegségre vonatkozó vérvételem/vizsgálatom is, ezeket haematológus értékelte ki, és eszerint minden rendben van. Illetve, kértem egy B12 tesztet is, ami a hónapok óta szedett Cefavitot követően felment erre az értékre: (pár hónappal ezelőtt 160 körül volt) B12 vitamin 326,0 pmol/L 133,0 - 675,0 Az alap problémám egyébként az évek óta fennálló állandó fáradtság, levertség és egyre gyengébb izomerő. 2017. júliusában megállapították, hogy inzulinrezisztens vagyok. Azóta 180g CH körüli diétát elég komolyan tartom. Pár korábbi tünetem ettől elmúlt (Pl.: étkezés utáni ólmos/ szinte leküzdhetetlen álmosság) , de lényegi változás nem igazán történt, így továbbra is fennállnak a fáradtsággal kapcsolatos tünetek, amik szinte teljesen függetlenek attól, hogy mennyit alszom vagy pihenek. Sajnos, meglehetősen le vagyok lassulva a korábbi énemhez képest, mind mozgásban, mind szellemileg (Pl.: akadozó beszéd, részben diszlexiára jellemző tünetek, nehéz gondolkodás, memóriazavar, stb.) . Abszolút csökkent ilyen tekintetben is a teljesítményem. Ezek egyre nagyobb mértékben hátrányosan befolyásolnak a munkámban is. (Szellemi munkát végzek.) Az IR kapcsán egyébként úgy tűnik, hogy javuló tendenciát mutatok. Az éhgyomri számok (Inzulinra értve. A cukor mindig határértéken belül van.) mindig is határértéken belül voltak, a 60 percesem még 180 körüli, de a 120 percesem már határértéken belüli (korábban 275 körül volt) , igaz az éhgyomri szintre még nem tér vissza ennyi idő alatt. A Homa-indexem viszont "normál" értéken van: HOMA2 index (Inzulin-re: 0,90 % 0,40 - 1,40 Ezeken felül talán érdemes megjegyeznem, hogy van több meszes lerakódásom/csontkinövésem, gerincferdülésem. A lerakódások és amiatt, mert ebből kifolyólag a jobb könyököm már korlátolt mozgásra volt csak képes, műtötték is. Illetve, 2 nyaki csigolyámat érintően is van észrevehető lerakódás. Továbbá pigment diszperziós szindrómásak a szemeim, így glaucomám van, ami miatt 2015. márciusa óta kb. 1 hónappal ezelőttig Ganfort cseppet használtam, most pedig Taptiqomot. Nem tudom, hogy a mellékhatásaik miatt ez érdekes lehet e. Illetve, a Total IgE volt magas ez év elején: Total IgE 920,00 kIU/L * 0,00 - 87,00 A kérdésem az lenne, hogy mi a meglátása, mitől lehetnek ezek az éveken át fennálló a normálistól eltérő vérvizsgálati eredmények, illetve ezek a tünetek? Mit és merre érdemes tovább vizsgálódni? Amennyiben még bármilyen információra szüksége van, kérem jelezze. Előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel: Attila

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza fáradtság témában

Tisztelt Kérdező!

Úgy látom, több szakorvos is foglalkozik/foglalkozott Önnel, még hematológus is vizsgálta. Ami most talán a legújabb eredménye a magas IgE szint, amely miatt allergológiai vizsgálat javasolható. A gondolkodás és memóriazavar, izomgyengeség miatt neurológiai vizsgálat javasolható. Panaszaival, leleteivel keresse fel háziorvosát, aki a fizikális vizsgálatánál tapasztaltakkal is össze tudja vetni a vizsgálatok eredményeit. Mielőbbi javulást kívánok!

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2019. február 27., 14:00; Megválaszolva: 2019. március 07., 22:50
Kérdések és válaszok: Egyéb
Mi lehet a bajom? Mit csináljak?
Tisztelt Doktor! Tudom hogy így nagyon nehéz irányt adni, de kérem segítsen hogy merre érdemes mennem. Magamról egy pár mondatban: Sportolok...
Heves szívdobogás
Kedves Doktor úr/nő! Körülbelül 2 hónapja kezdődött minden, egy reggeliző helyen hirtelen rosszul lettem, hőhullámok, hányinger, heves...
Fáradékonyság
Panaszom az állandó fáradtság, kábaság, kialvatlanság, fáradékonyság, gyenge alvás gyerekkorom óta. Mostanra fokozódik, kiegészül könnyű...
Szédülés/szem fáradtsága
Tisztel Uram, Asszonyom! Panasz: 2 évvel ezelőtt eleinte csak erős fizikai megterhelésre - statikus erőfejlesztés-, majd egy évvel ezelőtt már...
Savasság, fáradtságérzet
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 21 éves 173 cm magas 90 kg-os férfi vagyok körülbelül 1-2 éve kezdődött olyan panaszom hogy gombócot érzek a torkomban...