• Kisugárzó hátfájás bal oldalon

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Jellegzetesen bal oldali hátfájdalmam miatt szeretnék tanácsot kérni Öntől. A fájdalom lapocka környékén, illetve az alatt jelentkezik rendszeresen, illetve alkalmanként kisugárzik több helyre: szemkörnyékre (időnként enyhe duzzanatot is tapasztalok), fejtetőre, mellkason hónalj és mell környékére, de még a csípőbe és combba is, de mindig csak a bal oldalamon. Háziorvosommal konzultálva gerinc eredetű problémára gyanakszunk, rheumatológián van időpontom, de még több, mint egy hónapot kell várnom a vizsgálatra, a mindennapjaimat azonban lassan ellehetetleníti a fájdalom. Abban biztos vagyok, hogy a probléma egyik oka az ülőmunkám (számítógépnél dolgozok napi 14-16 órát), a mozgásszegény életmód. Gyanítom, hogy súlyvesztés sem ártana (155 cm - kb. 80 kg). Kérdésem az lenne, hogy milyen gondra utalhatnak a tünetek, és addig is, amíg a vizsgálatig eljutok, mit érdemes, vagy lehet tennem a tünetek enyhítésére? Milyen típusú tornát végezzek? Masszázs segíthet esetleg? Köszönettel, és kellemes ünnepeket kívánva: B. Éva

        Dr. Bálint Anita válasza a Gerinc témában

        Kedves Éva! Háti gerincszakaszon illetve a nyaki gerincszakaszon kialakult (spondylosis), a köznyelvben "csigolyameszesedés" ritkább esetben (discopathia) a csigolyák közötti porckorong lelapulása okozhat ilyen panaszokat. A Háziorvos is tud kérni RTG vizsgálatot a gerincről és kérhet általános laborvizsgálatot; ezeket érdemes lenne elvégeztetni mire reumatológushoz kerül. Masszázs biztosan jó hatású, gyógyfürdők igénybevétele, illetve gyógytornász felkeresése javasolt megfelelő gyógytorna betanítása céljából. Ezek mellett az úszás, vagy jóga rendszeres végzése; valamint az optimális testsúly elérése szakember felügyelete mellett segíthet a tünetek enyhítésén. Kellemes Ünnepeket!


        Kérdés: 2018. december 23., 22:31; Megválaszolva: 2018. december 27., 13:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: