Kisugárzó hátfájás bal oldalon

Tisztelt Doktornő! Jellegzetesen bal oldali hátfájdalmam miatt szeretnék tanácsot kérni Öntől. A fájdalom lapocka környékén, illetve az alatt jelentkezik rendszeresen, illetve alkalmanként kisugárzik több helyre: szemkörnyékre (időnként enyhe duzzanatot is tapasztalok) , fejtetőre, mellkason hónalj és mell környékére, de még a csípőbe és combba is, de mindig csak a bal oldalamon. Háziorvosommal konzultálva gerinc eredetű problémára gyanakszunk, rheumatológián van időpontom, de még több, mint egy hónapot kell várnom a vizsgálatra, a mindennapjaimat azonban lassan ellehetetleníti a fájdalom. Abban biztos vagyok, hogy a probléma egyik oka az ülőmunkám (számítógépnél dolgozok napi 14-16 órát) , a mozgásszegény életmód. Gyanítom, hogy súlyvesztés sem ártana (155 cm - kb. 80 kg) . Kérdésem az lenne, hogy milyen gondra utalhatnak a tünetek, és addig is, amíg a vizsgálatig eljutok, mit érdemes, vagy lehet tennem a tünetek enyhítésére? Milyen típusú tornát végezzek? Masszázs segíthet esetleg? Köszönettel, és kellemes ünnepeket kívánva: B. Éva

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bálint Anita válasza Gerinc témában

Kedves Éva!

Háti gerincszakaszon illetve a nyaki gerincszakaszon kialakult (spondylosis) , a köznyelvben "csigolyameszesedés" ritkább esetben (discopathia) a csigolyák közötti porckorong lelapulása okozhat ilyen panaszokat. A Háziorvos is tud kérni RTG vizsgálatot a gerincről és kérhet általános laborvizsgálatot; ezeket érdemes lenne elvégeztetni mire reumatológushoz kerül.

Masszázs biztosan jó hatású, gyógyfürdők igénybevétele, illetve gyógytornász felkeresése javasolt megfelelő gyógytorna betanítása céljából.

Ezek mellett az úszás, vagy jóga rendszeres végzése; valamint az optimális testsúly elérése szakember felügyelete mellett segíthet a tünetek enyhítésén.

Kellemes Ünnepeket!

Kérdés: 2018. december 23., 22:31; Megválaszolva: 2018. december 27., 13:16
Kérdések és válaszok: Egyéb
Vérhigító oltásra
Lehet COVID utóhatás?
Covid oltás után alkohol?
Hasi fájdalom
Éjszakai izzadás