• Mi okozhatja az eltéréseket?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Különösen éjszaka nagyon fáj a hátam övszerűen, lehet ez kezdődő Bechterew? A leletből Ön mire gondol? RÉSZLETES LELET: Az ábrázolódott csontokon malignitásra gyanús csontszerkezet nem látható. Mérsékelt balra konvex scoliosis. A felső lumbalis csigolyákon a zárólemezeken schmorl benyomatok figyelhetők meg. A peremsarkak helyenként megnyúltak. A középső és alsó szakaszon kisízületi arthrosis. A sacroiliacalis ízületekben mérsékelt degeneratív eltérések. A L.II. discuson mérsékelt laterodorsalis protrusio mutatkozott diszkrét durazsák impresszióval, mindkét foramen mérsékelt szűkületével. A discus a bal kilépő gyököt csaknem érinti. A L.III. discuson mérsékelt, laterodorsalis protrusio mutatkozott, a foramenek csontosan és porcosan kissé szűkítettek. A L.IV. discuson mérsékelt, laterodorsalis protrusio mutatkozott, mely a durazsákot kissé komprimálja. A foramenek csontosan és porcosan szűkítettek. Mérsékelt canalis spinalis szűkület látható. A discus a jobb kilépő gyököt megközelíti - érinti. A praesacralis discuson mérsékelt bal oldali, laterodorsalis protrusio ábrázolódott, a durazsákon kisebb bal túlsúlyú impressziót okoz, a csontos és porcos eltérések a jobb kilépő gyököt érintik. Radiológiai vélemény: Mérsékelt csontos és porcos degeneratív eltérések. Köszönöm szépen.

        Dr. Laki András válasza a Gerinc témában

        Tisztelt Kérdező, A leletben különböző degeneratív, más szóval túlterhelésből származó, porckopásos jellegű elváltozásokat írnak le. rosszindulatú elváltozást nem láttak. Ezen belül a csigolyákon peremszéli mészfelrakódásokat, a kisízületek és a keresztcsont-csípőcsont ízületek porckopásos eltéréseit, a II-III-IV-V csigolyák alatti porckorongok előboltosulásait említik, gerincferdülést írtak le. A csigolyák közötti idegcsatornák a porckorong előboltosulások miatt, de meszesedések által is szűkebbek. A IV. és V . ágyéki csigolya alatti porckorongok a kilépő idegeket jobb oldalon érintik. Mindezek az elváltozások járhatnak tünetekkel, de elsősorban az alsó végtag zsibbadását, érzészavarát okozhatják. Bechterew kórra jellemző eltéréseket nem írtak le, de megjegyzem, hogy a Bechterew kór nem kizárólagosan képalkotó diagnózis, hanem bizonyos genetikai és egyéb laboratóriumi eltérések erősíthetik meg. Amennyiben kezelőorvosában is felmerülne ez a betegség, további képalkotó vizsgálatok (a háti gerincről röntgen, esetleg MR vizsgálat, a keresztcsonti ízületekre célzott csontizotóp vizsgálat) jönnek még szóba.


        Kérdés: 2020. április 24., 20:16; Megválaszolva: 2020. április 25., 22:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: