• Bakterológia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztel Doktor Úr! Párommal lombikprogramban veszünk részt. A tavaly novemberi lombik előtt, - a szükséges vizsgálatok elvégzésekor - bakteriális fertőzésre derült fény. Tünetem nem volt. A helyzet azóta sajnos, lényegesen nem változott... 2017 szeptemberében a hüvelykenet eredménye: hüvelyflóra, sok lhs, Gram poz. pálca, Enterococcus faecalis. Gomba negatív. Actil Duo 875/125mg-ot kaptam rá. A kontrollvizsgálat eredménye: hüvelyflóra, kórokozó bakt. nem tenyészett ki, sok lhs, Gram + coccus, gomba negatív. 2017 novemberében a lombik során, az ET után még kaptam DOXYCYCLIN AL 200 mg-ot. A lombiknak eredménytelen lett. 2017 december elején ismét elmentem orvoshoz, kíváncsi voltam, lett-e baktérium a műtét utáni antibiotikum után. Sajnos volt. Eredményem: E.coli, sok telep, Streptococcus agalactiae, sok telep, normál hüvelyflóra nélkül. Gomba negatív. Semmicillin 500mg-ot szedtem, majd a 2018 január eleji kontroll kenetben: Klebsiella pneumoniae, sok telep, normál hüvelyflóra nélkül. Gomba negatív. Actil Duo 875/125mg-ot szedtem ismét. Az antibiotikumokkal párhuzamosan használtam probiotikumokat, és laktobacillust tartalmazó készítményeket (GYNOFLOR, GynOphilus illetve Microbiota Pro kapszula), körülbelül három hétig, illetve kerültük az együttléteket a párommal. Csak utána mentem el ismét kontrollra, de sajnos annak sem lett jó eredménye: Klebsiella pneumoniae, gyér hüvelyflóra. Gomba negatív. Most éppen Zinnat 250mg-ot kaptam rá, de most a férjemmel együtt, párhuzamosan kell szednünk. 1.) Mit tehetek még normál hüvelyflóra helyreállításáért? Úgy érzem, hogy a higiéniára kellő figyelmet fordítok: fürdés alkalmával külön törölköző az intim részekre, kúp felhelyezése előtt Brado Life kézfertőtlenítő használata, a fehérneműket magas hőmérsékleten mosom, intim mosakodót használok, kerülöm a cukor és fehérliszt tartalmú ételeket. 2.) A sok hüvelyi ultrahang vizsgálat is okozhatja az egyensúly felborulását, illetve esetleg az embriótranszfer alkalmával történő hüvelyi öblítés is hozzájárulhatott a normál hüvelyflóra hiányához? 3.) Az antibiotikumok mellett/után kellett volna-e használnom - pl. Fluomizin 10mg - helyi kúpot? 4.) Az antibiotikumos kezelés alatt, vagy utána érdemes a laktobacillust tartalmazó készítményeket használni. 5.) Olvastam a „biofilm” réteggel bevont baktériumokról/gombákról, és javaslatként írták, hogy a gyógyszeres kezeléssel párhuzamosan nyákoldó készítményeket is érdemes használni, hogy ezen biofilm réteggel bevont baktériumokra is hatással lehessen az antibiotikus. Erről megírná a véleményét? Nagyon köszönöm válaszát, tanácsait! Remélem, nem gond, hogy ennyire részletes voltam, de a lombik miatt fontos lenne a gyógyulásom. Üdvözlettel és tisztelettel: Anita

        Dr. Tekse István válasza a gyulladás témában

        Kedves Kérdező! Válaszaim: 1.) Mit tehetek még normál hüvelyflóra helyreállításáért? Úgy érzem, hogy a higiéniára kellő figyelmet fordítok: fürdés alkalmával külön törölköző az intim részekre, kúp felhelyezése előtt Brado Life kézfertőtlenítő használata, a fehérneműket magas hőmérsékleten mosom, intim mosakodót használok, kerülöm a cukor és fehérliszt tartalmú ételeket. - leírása alapján mindent megtesz 2.) A sok hüvelyi ultrahang vizsgálat is okozhatja az egyensúly felborulását, illetve esetleg az embriótranszfer alkalmával történő hüvelyi öblítés is hozzájárulhatott a normál hüvelyflóra hiányához? - véleményem szerint nem 3.) Az antibiotikumok mellett/után kellett volna-e használnom - pl. Fluomizin 10mg - helyi kúpot? - nem gondolom, hogy ennek direkt használatán múlna ( feleslegesen nem kell használni ) 4.) Az antibiotikumos kezelés alatt, vagy utána érdemes a laktobacillust tartalmazó készítményeket használni. - mindenképpen 5.) Olvastam a „biofilm” réteggel bevont baktériumokról/gombákról, és javaslatként írták, hogy a gyógyszeres kezeléssel párhuzamosan nyákoldó készítményeket is érdemes használni, hogy ezen biofilm réteggel bevont baktériumokra is hatással lehessen az antibiotikus. Erről megírná a véleményét? - sajnos nincs ezzel kapcsolatban tapasztalatom Javasolnám szénhidrát anyagcseréjének kontrollját ( ha nem volt az elmúlt egy hónapban ) illetve párjának sperma tenyésztési kontrollját ( ha nem volt az utóbbi 3-4 hónapban ) Üdvözlettel: Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu


        Dr. Tekse István
        Szülész-nőgyógyász
        TervezettBaba szakértő
        Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Tekse István
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. március 19., 22:12; Megválaszolva: 2018. április 07., 19:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        4 éve mélyvénás trombózisom volt, ami párosult kétoldali tüdőembóliával. 2x10 percig teljes kerngési sokk,amiböl sikeresen felépúltem.Viszont állandó lábfájdalom és hátfájdalom kiséri az életemet. Próbáltam munkát vállalni,de egy...