Bakterológia

Tisztel Doktor Úr! Párommal lombikprogramban veszünk részt. A tavaly novemberi lombik előtt, - a szükséges vizsgálatok elvégzésekor - bakteriális fertőzésre derült fény. Tünetem nem volt. A helyzet azóta sajnos, lényegesen nem változott... 2017 szeptemberében a hüvelykenet eredménye: hüvelyflóra, sok lhs, Gram poz. pálca, Enterococcus faecalis. Gomba negatív. Actil Duo 875/125mg-ot kaptam rá. A kontrollvizsgálat eredménye: hüvelyflóra, kórokozó bakt. nem tenyészett ki, sok lhs, Gram + coccus, gomba negatív. 2017 novemberében a lombik során, az ET után még kaptam DOXYCYCLIN AL 200 mg-ot. A lombiknak eredménytelen lett. 2017 december elején ismét elmentem orvoshoz, kíváncsi voltam, lett-e baktérium a műtét utáni antibiotikum után. Sajnos volt. Eredményem: E.coli, sok telep, Streptococcus agalactiae, sok telep, normál hüvelyflóra nélkül. Gomba negatív. Semmicillin 500mg-ot szedtem, majd a 2018 január eleji kontroll kenetben: Klebsiella pneumoniae, sok telep, normál hüvelyflóra nélkül. Gomba negatív. Actil Duo 875/125mg-ot szedtem ismét. Az antibiotikumokkal párhuzamosan használtam probiotikumokat, és laktobacillust tartalmazó készítményeket (GYNOFLOR, GynOphilus illetve Microbiota Pro kapszula) , körülbelül három hétig, illetve kerültük az együttléteket a párommal. Csak utána mentem el ismét kontrollra, de sajnos annak sem lett jó eredménye: Klebsiella pneumoniae, gyér hüvelyflóra. Gomba negatív. Most éppen Zinnat 250mg-ot kaptam rá, de most a férjemmel együtt, párhuzamosan kell szednünk. 1.) Mit tehetek még normál hüvelyflóra helyreállításáért? Úgy érzem, hogy a higiéniára kellő figyelmet fordítok: fürdés alkalmával külön törölköző az intim részekre, kúp felhelyezése előtt Brado Life kézfertőtlenítő használata, a fehérneműket magas hőmérsékleten mosom, intim mosakodót használok, kerülöm a cukor és fehérliszt tartalmú ételeket. 2.) A sok hüvelyi ultrahang vizsgálat is okozhatja az egyensúly felborulását, illetve esetleg az embriótranszfer alkalmával történő hüvelyi öblítés is hozzájárulhatott a normál hüvelyflóra hiányához? 3.) Az antibiotikumok mellett/után kellett volna-e használnom - pl. Fluomizin 10mg - helyi kúpot? 4.) Az antibiotikumos kezelés alatt, vagy utána érdemes a laktobacillust tartalmazó készítményeket használni. 5.) Olvastam a „biofilm” réteggel bevont baktériumokról/gombákról, és javaslatként írták, hogy a gyógyszeres kezeléssel párhuzamosan nyákoldó készítményeket is érdemes használni, hogy ezen biofilm réteggel bevont baktériumokra is hatással lehessen az antibiotikus. Erről megírná a véleményét? Nagyon köszönöm válaszát, tanácsait! Remélem, nem gond, hogy ennyire részletes voltam, de a lombik miatt fontos lenne a gyógyulásom. Üdvözlettel és tisztelettel: Anita

Dr. Tekse István válasza gyulladás témában

Kedves Kérdező!

Válaszaim:

1.) Mit tehetek még normál hüvelyflóra helyreállításáért? Úgy érzem, hogy a higiéniára kellő figyelmet fordítok: fürdés alkalmával külön törölköző az intim részekre, kúp felhelyezése előtt Brado Life kézfertőtlenítő használata, a fehérneműket magas hőmérsékleten mosom, intim mosakodót használok, kerülöm a cukor és fehérliszt tartalmú ételeket.

- leírása alapján mindent megtesz

2.) A sok hüvelyi ultrahang vizsgálat is okozhatja az egyensúly felborulását, illetve esetleg az embriótranszfer alkalmával történő hüvelyi öblítés is hozzájárulhatott a normál hüvelyflóra hiányához?

- véleményem szerint nem

3.) Az antibiotikumok mellett/után kellett volna-e használnom - pl. Fluomizin 10mg - helyi kúpot?

- nem gondolom, hogy ennek direkt használatán múlna (feleslegesen nem kell használni)

4.) Az antibiotikumos kezelés alatt, vagy utána érdemes a laktobacillust tartalmazó készítményeket használni.

- mindenképpen

5.) Olvastam a „biofilm” réteggel bevont baktériumokról/gombákról, és javaslatként írták, hogy a gyógyszeres kezeléssel párhuzamosan nyákoldó készítményeket is érdemes használni, hogy ezen biofilm réteggel bevont baktériumokra is hatással lehessen az antibiotikus. Erről megírná a véleményét?

- sajnos nincs ezzel kapcsolatban tapasztalatom

Javasolnám szénhidrát anyagcseréjének kontrollját (ha nem volt az elmúlt egy hónapban) illetve párjának sperma tenyésztési kontrollját (ha nem volt az utóbbi 3-4 hónapban)

Üdvözlettel: Dr. Tekse István

Dr. Tekse István
Dr. Tekse István Szülész-nőgyógyász
TervezettBaba szakértő
Kérdés: 2018. március 19., 22:12; Megválaszolva: 2018. április 07., 19:37
Kérdések és válaszok: Egyéb
Végbélsipoly
Tisztelt Dokror nő/ Doktor úr! A kérdésem az lenne,hogy enyhén begyulladt végbélsipollyal szabad e repülővel utazni? Válaszát előre is...
Mi lehet a betegségem okozója és...
Tisztelt DR ÚR EGÉSZ ÉLETEMBEN VALAMI GYULLADÁSBAN TARTJA A TESTEMET JOBBÁRA A BELEKET (BŰZÖS SOK GÁZ KÜLÖMBÖZŐ ÁLLAGÚ SZÉKLET) ÉS A LÉGUTAT...
Bakteriális fertőzés
Tisztelt Doktor Úr! December közepén kezdődött a bakteriális fertőzésem, mely szexuális együttlét alatt hüvelybemenetkor és közben iszonyúan...
Gyulladt makk
Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a problémám, hogy a makkom begyulladt. Nagyon piros és enyhe fájdalmat is érzek, nem viszket. Korábban is pirosas volt...
Mi lehet a baj? Hüvelyi elváltozás...
Tisztelt Doktor Úr! Olyan visszatérő problémával fordulnék önhöz, ami megkeserít egy ideje. 3-4 havonta körülbelül a hüvelybemenetem...