• Chorioretinitis

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktorúr/nő! Kb. 2 hónapja enyhe influenzaszerű tüneteket észleltem magamom és feltűnt,hogy könnyesebb a jobb szemem,egy kicsit fájt és érzékenyebb voltam a fényre,eleinte azt hittem kötőhártya-gyulladás és covidra gondoltam először.Később hirtelen megjelenő foltokat vettem észre,amivel 2 héttel később elmentem szemészetre,azt mondta az öregedéssel együtt jár,majd később villanásokat észleltem,ezzel visszamentem,alaposabban megvizsgált és már egy lezajlott gyulladást vett észre és beutalt kórházi vizsgálatokra.A doktornő azt mondta vírus,baktérium,vagy toxoplasma okozhatta,a beutalóra azt írta a chorioret vizsgálat kéri.Továbbá amolyan hegszerű foltokat vett észre a szememben(ebből állapította meg a lezajlott gyulladást),barnás színűként tudnám legjobban leírni.Az lenne a kérdésem,hogy lehet-e autoimmun betegség(egyelőre más tüneteket nem észleltem ezzel kapcsolatban),vagy valóban vírus/baktérium/parazita stb.?Azóta még nem újult ki.A kórházi vizsgálaton még nem vettem részt,szeretném tudni mire számíthatok.A barnás hegszerű foltok utalhatnak-e külső kórokozó jelenlétére?

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a gyulladás, retina, chorioidea témában

        Kedves Uram! Őszintén szólva nem teljesen világos a probléma, de a leírtakból megpróbálok válaszolni a feltett és fel nem tett kérdésekre. Véleményem szerint szemfenékvizsgálat történt, mely során a retinán (ideghártyán) felfedeztek olyan "barnás" pigmentált területeket, amelyek chorioretinitisre esetleg pl. Toxoplasma fertőzésre hasonlítottak. Kollégám arra gondolhatott, hogy korábban egy fertőzés/gyulladás zajlott le a szervezetében, és ennek következménye, hogy a szemfenéken egy bizonyos területen ún. hegek jelentek meg. Ezeket általában paraziták okozzák, és javasolt további vizsgálatokat is végezni. Ilyen esetekben a szemgolyó hátsó részének (pl. érhártyának) a gyulladásáról is beszélünk, mely akár súlyosabb panaszokkal/tünetekkel is járhat. Nem tudom megmondani, hogy autoimmun folyamat áll-e a háttérben. Kérem, hogy amennyiben jelentős látásromlást tapasztal keresse fel az első alkalommal vizsgáló szemész kollégát, hiszen ő tudja megmondani, hogy milyen változásokat lát. Remélem segítettem! Üdvözlettel,


        Kérdés: 2020. június 11., 10:30; Megválaszolva: 2020. június 14., 23:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: