Égési sérülés utáni duzzanat (ödéma?)

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 4 nappal ezelőtt a férjem a bal alsó lábszárán kb. 1,5-2 tenyérnyi helyen, a bokája fölött első-másodfokú égési sérülést szenvedett. Orvosi ellátást nem vett igénybe (és továbbra sem hajlandó orvoshoz fordulni) . Az égési sebet folyó vízzel kb. 3 óra múlva tudta hűteni, és megtisztítani a belekerült szennyeződésektől. Ezt követően Betadine-al fertőtlenítette, amit naponta ismételt. Ennek hatására a seb szépen gyógyulni látszik, bár néha még nedvedzik, főként mozgást követően. A sérülés másnapján elkezdett bedagadni a bokája és a lábfeje környékén (körülbelül 1,5-2 szeresére duzzadt) . A duzzanat azóta némileg mintha csökkent volna, illetve lejjebb húzódott a lábfej irányába. Napközben ágynyugalomban van, a duzzanatot naponta 1-2 órán keresztül hideg vizes borogatással hűti. Fekvés közben egyáltalán nincs fájdalma, azonban ha felül vagy feláll, akkor kb 20-30 másodpercen belül éles szúró fájdalom hasít bele olyan erősen, hogy nem bír állva maradni a fájdalom miatt. Ez a jelenség a dagadás első napján még csak olyan formában jelentkezett, hogy 15-20 percig is képes volt járni. A duzzadt terület az ujjbenyomatot kb. fél percig megtartja. A seb széle (2-3 cm-es sávban) halvány piros, a duzzadt területen nincs elszíneződés. Lehet ez vérmérgezés tünete vagy csak a sérülés következtében kialakuló ödéma? Hogyan lehetne otthon kezelni? Mennyi idő múltán várható javulás? Segítő válaszukat tisztelettel köszönöm!

Dr. Szanyi Andrea válasza gyulladás témában

Kedves Kérdező!

A beteg vizsgálata nélkül nem lehet diagnózist mondani. Mindenképpen forduljon panaszával először háziorvosához. Az elváltozás hátterében lehet orbánc, más gyulladás is, látatlanban a trombozis lehetősége sem zárható ki.

Kérdés: 2022. augusztus 01., 08:52 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 10., 13:15
Kérdések és válaszok: Egyéb
Végbélsipoly
Tisztelt Dokror nő/ Doktor úr! A kérdésem az lenne,hogy enyhén begyulladt végbélsipollyal szabad e repülővel utazni? Válaszát előre is...
Mi lehet a betegségem okozója és...
Tisztelt DR ÚR EGÉSZ ÉLETEMBEN VALAMI GYULLADÁSBAN TARTJA A TESTEMET JOBBÁRA A BELEKET (BŰZÖS SOK GÁZ KÜLÖMBÖZŐ ÁLLAGÚ SZÉKLET) ÉS A LÉGUTAT...
Bakterológia
Tisztel Doktor Úr! Párommal lombikprogramban veszünk részt. A tavaly novemberi lombik előtt, - a szükséges vizsgálatok elvégzésekor - bakteriális...
Bakteriális fertőzés
Tisztelt Doktor Úr! December közepén kezdődött a bakteriális fertőzésem, mely szexuális együttlét alatt hüvelybemenetkor és közben iszonyúan...
Gyulladt makk
Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a problémám, hogy a makkom begyulladt. Nagyon piros és enyhe fájdalmat is érzek, nem viszket. Korábban is pirosas volt...