• Betegség? Stressz? Emésztési zavar?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr! Problémáim elég összetettek de megprobalom röviden és értelmesen leírni! Kb 4-5hónapja gyötör emésztési zavar! Bugyog a hasam evés után, sokszor világos lágy zsíros székletem van naponta többször is és puffadok állandóan étkezés után! Olyan érzés sokszor mintha nem emésztene a gyomrom! Inkább a természetgyógyászatban hiszek de egy honapja már elmentem vérvételre és hasi UHra mert nagyon aggasztó! Le is fogytam kb 6-7kg-t! A vérvétel negatív lett! Egyedül a bilirubin értékek növekedtek meg kicsit de arra is azt mondta a háziorvosom is és hasi UH-n is hogy jelentéktelen! A hasi UH-n egyébként annyit mondtak hogy az epehólyag pipa alakban megtört! De egyébként ott is minden tökéletes volt és nem mondtak semmi rosszat! Egyébként azt megfigyeltem hogy zsíros füszeres ételekre és alkoholra kifejezetten érzékenyebb vagyok! Mostanában már nem is annyira jöttek elő a problémák, viszont most elég rendesen sikerült berúgnom hétvégén és azóta szúr a jobb bordaívem alatt és ami mégjobban aggaszt hogy éjszaka ahogy elalszom fel is kelek kb 1óra múlva heves szívdobogásra(mintha ki akarna ugrani) de a pulzusom nem igazabol gyors! Nem is tudok visszaaludni sokáig! Elégsokat olvasok interneten betegségekről! Tehát a kérdésem az lenne hogy a megtört epe okozza e a panaszokat? Az alkohol ennyire befolyásolhatja e hogy azóta rosszabb mióta ittam (5.napja)? Lehet e az epémtől vagy valami szervi bajtól van összefüggésben az erős szívdobogás amire azóta felkelek? Lehet ez mind csak stressz? Most is hajnal 3óra van és már 1óra óta fentvagyok pedig kb 11kor aludtam el! A torkomban dobog a szivem azóta is és ha lefekszek rosszabb! Ülő helyzetben egyébként jobban érzem a szúrást/fájdalmat a jobb bordaívem alatt álló vagy fekvő helyzetben nem annyira de egyébként testhelyzet változtatja! Az epehólyag megtörhet bármikor vagy vele születünk? Ugyanis én soha nem tudtam róla! Kiskoromban is elég érzékeny hányós fájós hasú voltam egyébként! Sokat idegeskedek és pánikbeteg is voltam már! Viszont ez most szerintem más! Kell aggódnom az éjszakai szívdobogásérzés felkelésre? Befolyásolhatja egyáltalán az epe vagy bármi most ezt? Köszönöm szépen előre is a válaszát!

        Dr. Plósz János válasza a stressz témában

        A hasi panaszok oka lehet irritabilis bél szindróma vagy vékonybél bakteriális kontamináció. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása. A megtört epehólyag nem jelent problémát, bármilyen epe- illetve májbetegség esetén a laborban azonnal jelentkeznének az eltérések. A szívdobogás-érzés szinte biztosan a stressz következménye. A hasi fájdalom (testhelyzetre változóan) lehet, hogy a haspuffadás, a belekben lévő fokozott gázmennyiség miatt van, a probiotikum illetve a rendszeres testmozgás segíthet rajta. Ha a panaszok nem szűnnek, érdemes egy H2 kilégzési tesztet végeztetni (laktóz intolerancia illetve vékonybél bakterialis kontamináció irányába).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. május 03., 02:55; Megválaszolva: 2017. május 03., 07:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Panaszaik nagyjából egy hónapja kezdődtek. Hasmenés, gyengeség, háziorvos szerint vírusos megbetegedés. Pár nap múlva jobb lett, majd egyszer csak megint hasmenés és erős görcsök gyomroszáj környékén. Ehhez hányinger...
        Kedves dotor nő/doktor úr! Már több nappal ezelőtt, egy buliban sajnos elég sokat ittam. Volt pálinka és sör is. Nem éreztem másnaposságot. De a rá következő második és harmadik napon, nagyon gyengének érzem magam. Egyszer fázom egyszer...
        Üdv! Egy 15 éves fiú vagyok aki lassan 2 éve test építéssel foglalkozik hobby ként. És egy olyan kérdéssel fordulnék magához, hogy ha ennyi évesen fehérje port szednèk izom építéshez, mert nem érzem a normális kajában lévő protein...
        Üdvözletem! A kisunokámról van szó, 2 és féléves kisfiú. Nem szeretném a szűlőket az aggodalmammal idegesíteni, azért szeretnék így kérdezni. A kisfiú jól eszik, de nagyon rosszul alszik. Fél éve született a kishúga, ezt látszólag...