Méhnyak elégtelenség

Kedves Doktor Úr! Problémám a következő: 6 év várakozás után a 3. lombik beültetésünk dupla örömöt hozott nekünk: ikerbabáink fogantak. Sajnos, az addig problémamentes terhességem csupán a 20. hétig tartott... Vizesebb folyás miatt kerestem fel az ügyeletet- görcsök, vérzés sosem voltak. Akkor 2 ujjnyi nyitott méhszájat, és hüvelybe boltosuló magzatburkot állapítottak meg. (1, 5 héttel korábban a terhesgondozáson még zárt volt a méhszáj.) Tokolysis és teljes ágynyugalom ellenére a burok 3 nappal később megrepedt; elveszítettük az amúgy egészséges gyermekeinket... A történések hátterében sem fertőzést, sem magzati okot nem találtak. A diagnózis: Incompetentia cervicis Sajnos -az ikerterhességen kívül- egyéb hajlamosító tényezők is fennállnak nálam a fenti diagnózisra: 2x operált, belső méhszájat is érintő méhsövény, generalizált kötőszöveti gyengeség (sokízületi hypermobilitás, mitrális prolapsus, anus prolapsus) . Azt kérdezném Öntől, hogy mit tehetnék, hogy legközelebb ez ne ismétlődhessen meg egy újabb terhességnél? Ha emelgetek -betegmobilizálást végzek, sportolok; az tovább ronthat-e a méhnyak elégtelenségen? Ön mikor javasolná legkorábban az újabb, fagyasztott beültetést ilyen események után? (Mi szeretnénk a lehető leghamarabb újra próbálkozni; így is régóta várunk már...) Ha én Rh negatív vagyok, a párom pedig pozitív; és emiatt immunizáltak; akkor ez miatt kell-e várnunk a következő beültetéssel? Köszönöm, hogy időt szánt kérdésem elolvasására, megválaszolására!

Dr. Tekse István válasza vetélés témában

Kedves Kérdező!

Szerintem 2 menstruációs ciklust követően nincs akadálya FET programnak. Tekintettel előzményeire - bár ellentmondóak a tanulmányok az eredményeket illetően - cerclage műtét (méhnyak zárás ) esetleg megfontolandó. Ha kapott antiD-t (gondolom erre gondolt az immunizálás kapcsán) emiatt nem kell várni.

Üdvözlettel Dr. Tekse István

Dr. Tekse István
Dr. Tekse István Szülész-nőgyógyász
TervezettBaba szakértő
Kérdés: 2017. március 25., 14:40; Megválaszolva: 2017. március 27., 08:42
Kérdések és válaszok: Egyéb
Habab eredmény - Ez állhat a...
Tisztelt Doktornő, Már egyszer kérdeztem Öntől és nagyon hamar tökéletesen kielégítő választ kaptam. A komplett trombózis panelem és...
ismét vetélés?
Tisztelt Doktor Úr! 38 éves nő vagyok, tavaly áprilisban a terhességem missed ab műtéttel ért véget, kb. a 7. hétben. Akkor is volt barnázásom...
Családon belül több ilyen eset
Tisztelt Doktor Úr! Kétszer voltam állapotos, mindkét esetben sikertelenül. Elhalás 8 majd a 9. hétben, műtéti befejezés. A testvérem is szintén...
Missed ab. Utáni hosszabb vérzés
Kedves Doktor Úr! 2 gyermekes anyuka vagyok. Szerettünk volna férjemmel harmadik babát is. Terhes is lettem, de a 10. héten megállapították, hogy...
Terhesség?
Tisztelt Doktor Úr! 31 éves, gyermektelen nő vagyok, sajnos 3 misseb ab-val a "hátam mögött". A harmadik után mindenképpen alapos kivizsgálásba...