Adenomyosis

Tisztelt Doktor Úr! Két gyermekem van. Szerettünk volna 3. gyereket, de 3 vetélésen vagyok túl a két gyermekem születése után. Az első és a 2. vetélést művi úton kellett befejezni a 2. spontán vetélés volt. A nőgyógyászom elküldött genetikai vizsgálatra, ahol semmilyen rendellenességet nem találtak. A 3. vetélés után fél évig nem próbálkoztunk a férjemmel, majd visszamentem az orvosomhoz, hogy vizsgáljon meg alaposan, lát-e valami kizáró okot, ami miatt esetleg nem jönne össze a gyerek. Elmondása szerint minden rendben, kicsit nagyobb a méhem, de ez normális. Azóta is próbálkozunk, de nem sok sikerrel. Elővettem az utolsó leletemet, amire az volt írva "Adenomyosis a hátsó falban". Ennek utána olvastam és mindent olvastam erről, csak azt nem, hogy ez normális. A rendszertelen vérzésen kívül minden más tünetet produkálok. Vérszegénységem évtizedek óta fenn áll, hiába szedtem a vasat, ahogy abbahagytam azonnal visszaesett a minimum alá a szint, mindenki legyintett erre is. Szivárványhárthya- gyulladásom háromszor volt, gócot kerestek, arra is legyintettek. Szeretném, ha segítene, kihez forduljak, aki alaposan megvizsgál és segít a problémám orvosolásában. Nem akarok éveket várni, hátha összejön a gyerek, mert erre már nincs időm. Ahol élek nem végeznek ilyen beavatkozást, ha esetleg arra kerülne a sor. Első körben fontos lenne egy orvos, akiben bízhatok és elmagyarázza a lehetőségeimet. Tisztelettel

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Pétervári László válasza Egyéb témában

Ez a leggyakoribb jóindulatú állapota a méhnek, amelyben az endometrium (a nyálkahártya a belsejében a méh) belenő A méhizomzat (a méhizomzat kívül helyezkedik el endometrium) A méhnyálkahártya és a méhizomzat normál körülmények között élnek egymás mellett, mint a diszkrét szomszédok. Ebben adenomyosis, az endometrium megtámadja a méhizomzat. A méhizomzat lehet reagálni erre a behatolás izmos elszaporodását. Ha egy sziget a méhnyálkahártya-szövet tartalmaz és körülhatárolt belül a méhizomzat, alkot egy csomót nevezett adenomyoma

denomyosis megbetegedés esetén a méh belső nyálkahártya borítása (endometrium) , szigetek formájában beszűri a méhizomzatot. Az adenomyosis az endometriózis speciális formája. Az adenomyosis elsősorban középidős nők betegsége, eseteinek többsége 40-50 éves korban kerül diagnosztizálásra. Valószínűleg az összes eset töredéke kerül felismerésre. Az adenomyosis kialakulásának oka ismeretlen. Felvetődik örökletes eredete, erre utalhat az a tény is, hogy adenomyosis a serdülő kor előtt is kialakulhat. Általánosan elfogadott vélemény szerint az adenomyosis oka a méhnyálkahártya basalis rétegének burjánzása.

Tünettan:

Legjellemzőbb a fájdalmas menstruáció (dysmenorrhoea) . Előfordulhat vérzészavar (metrorrhagia) . A méh nem képes kellő mértékben összehúzódni, ezáltal a menstruáció bővebbé válik. A vérzéshez gyakorta társul deréktáji, és/vagy kismedencei fájdalom. Nőgyógyászati vizsgálat kapcsán a méh nyomás érzékeny lehet. Jellemzően nem befolyásolja a teherbeesés képességét.

Az adenomyosisnak három típusát ismerjük:

Adenomyosis interna esetén a méhizomzatot beszűrő nyálkahártya a valódi endometriummal közvetlen összeköttetésben áll.

Intramurális adenomyosis esetén az endometrium szigetek az izomfalban mélyen a valódi endometriumtól elkülönítve alakul ki.

Az adenomyosis externa esetén a méhnyálkahártya-szigetek távol az endometriumtól a méh hashártyaborítása alatt helyezkednek el.

Diagnosztika:

A kórelőzmény, a nőgyógyászati lelet és az ultrahang-lelet alapján.

A betegség pontos azonosítására, a képalkotó eljárások közül, a hüvelyi ultrahang (TVS) és az MRI a leghatékonyabb. Az adenomyosis ultrahangos képe a myomához hasonlít. A különbség, hogy az adenomyosisnak nincs jól körülhatárolt tokja, a myomának van tokja (differenciál diagnosztika) .

Kezelés:

A szervezet sárgatesthormon-termelésének rendezése vagy a sárgatesthormon pótlása az esetek jelentős részében hatásos.

Ennek kezelése nőgyógyászati szakrendelésen adott. A vetélések miatt még heamatológiai szakrendelés felkeresése tanácsos.

Kérdés: 2016. január 20., 21:25 ;Megválaszolva: 2016. január 22., 22:37
Kérdések és válaszok: Egyéb
Lehet baja?
Császármetszés utáni menzesz
vizes folyás
Ez mit jelezhet? Terhesség...
A ciklus és a lencse